Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

cpt ΗΛΙΑΣ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗΣ,ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΕΓ/ΟΓ SUPERFAST II

Ηλίας Βερβενιώτης.Ένα διαμάντι που κοσμεί αυτή τη στιγμή την  Ελληνική μας Ακτοπλοΐα. Πλοίαρχος του νεότευκτου SUPERFAST II, παραδίδει καθημερινά μαθήματα ναυτοσύνης και επαγγελματισμού, στη γραμμή Πάτρα-Μπάρι. Ξεκίνησε από την ΑΣΔΕΝ Σύρου, το 1992 από την οποία και αποφοίτησε το 1996. Μερικά από τα πλοία στα οποία έχει υπηρετήσει είναι τα M/V ISTRIA, M/V PELFLYER, F/B IONIAN GALAXY, S/S BRITANIS, F/B SATURNUS, F/B ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, F/B VENUS, Α/Κ ΙΟΣ, F/B ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, F/B SUPERFAST I, F/B SUPERFAST II, F/B SUPERFAST V, F/B SUPERFAST XII, F/B ΔΙΑΓΟΡΑΣ , F/B SUPERFAST VI, new F/B SUPERFAST I και new F/B SUPERFAST II. Είναι Διπλωματούχος Πλοίαρχος Ά Τάξης (πιστοποιητικό νέου τύπου) και κάτοχος των πιστοποιητικών όλων των ειδικών σχολείων του ΚΕΣΕΝ. Επίσης έχει στη κατοχή του, τα πιστοποιητικά ISPS CSO & SSO. Ομιλεί πολύ καλά την Αγγλική και Ιταλική γλώσσα. Με την ευκαιρία της ανάληψης της πλοιαρχίας του νεότευκτου SUPERFAST II  από τον καπετάν Ηλία, το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ, ήρθε σε επαφή μαζί του και σας παρουσιάζει την ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε μαζί του, για ποικίλα και ενδιαφέρουσα θέματα.

Cpt, χαιρόμαστε που είχαμε την ευκαιρία να σε γνωρίσουμε από κοντά και να σ ευχαριστήσουμε για τον πολύτιμο χρόνο που αφιέρωσες για την συνέντευξη αυτή. Αρχικά θα θέλαμε να σε ρωτήσουμε, πως και επέλεξες το ναυτικό επάγγελμα?
Ήταν, είναι και θα είναι το μεράκι μου…μόνο που νοσταλγώ τις παλιές εποχές…ήταν πιο αθώες, πιο ανθρώπινες…περνούσε πιο γρήγορα και πιο ευχάριστα ο καιρός.

Στην μέχρι τώρα καριέρα σου, υπήρχαν άνθρωποι που σε βοήθησαν να φθάσεις εδώ που είσαι, στο βαθμό του Πλοιάρχου?
Ασφαλώς και υπήρχαν άνθρωποι που με βοήθησαν !Πρώτοι και καλύτεροι η οικογένειά μου που έκανε υπομονή στην επιμονή μου, που στήριξε τα θέλω μου,που στάθηκε δίπλα μου σε κάθε μου βήμα. Οφείλω ευγνωμοσύνη στους καθηγητές της σχολής μου που μου έδωσαν βάσεις και εφόδια να σταθώ σε κάθε μου στραβοπάτημα και σε κάθε εμπόδιο που συνάντησα. Οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ σε όλους όσους συνυπηρέτησα και συνυπηρετώ…ανεξαρτήτου ειδικότητας…όλοι είμαστε μια αλυσίδα και ο κάθε κρίκος είναι απαραίτητος !Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσω τους Πλοιάρχους που με ανέχτηκαν και με στήριξαν σε όλη την πορεία μου έως τώρα. Τους αναφέρω με αλφαβητική σειρά για να μην αδικήσω κάποιον :

Τάσος Βαρσάμης στο ΒΡΕΤΑΝΙΣ της Celebrity
Λεωνίδας Γκίκας στα SUPERFAST I & II
Γιάννης Γκιουζέλλης στα SUPERFAST I,V,VI & ΧΙ
Μιχάλης Δεναξάς στα SUPERFAST one & XI
Σπύρος Ηλιόγαμβρος στο SUPERFAST one
Σαράντος Καρατζής στο VENUS (νυν SIREN)
Ιάκωβος Κορρές στο ΒΡΕΤΑΝΙΣ της Celebrity
Γιάννης Λαζάρου στο SUPERFAST I
Σπύρος Μαντζουράτος στο IONIAN GALAXY της Strintzis
Δημήτρης Μολφέσης στα SUPERFAST V & VI
Μανώλης Μουτσάτσος στα SUPERFAST I & one
Τάσος Μπόμπολας στα SUPERFAST I & II
Νίκος Νομικός στο VENUS (νυν SIREN)
Μπάμπης Παλουμπής στα SUPERFAST I,V,VI,XI & XII
Αλέκος Πίττας στο SUPERFAST one
Γιώργος Ρήγκος στα SUPERFAST I,VI & ΧΙ
Ζάχος Σκαφτούρος στο VENUS (νυν SIREN)
Θύμιος Σώκος στο SUPERFAST XI
Νίκος Χριστοφοράτος στο SUPERFAST I
Απόστολος Ψυχούλης στο SUPERFAST I

Όλοι τους είναι ξεχωριστοί για μένα, ο καθένας για δικούς τους και για δικούς μου λόγους και για τα δικά μου κριτήρια…για θετικές ή και για αρνητικές εντυπώσεις !Αν όμως πρέπει να τοποθετήσω κάποιον που ξεχωρίζω στην κορυφή της πυραμίδας…αυτός είναι ο Χριστόφορος Κοτσαμπάς…κι εκείνος ξέρει καλά το γιατί !Δυστυχώς δεν είχα την τιμή και την τύχη να υπηρετήσω μαζί του. Οφείλω όμως να τους ευχαριστήσω όλους μαζί και έναν-έναν ξεχωριστά που μου έδωσαν λόγους για να καμαρώνω που υπηρέτησα μαζί τους.Θα ήταν άδικο να μην αναφέρω (αλφαβητικά πάντα) και τον Γεράσιμο Γιακουμίδη, τον Γιώργο Δαρζέντα, τον Γιώργο Καζεπίδη, τον Χριστόφορο Κοτσαμπά, τον Θόδωρο Μαθιουδάκη, τον Ανδρέα Νάζο, τον Ανάργυρο Σαρρή και τον Κώστα Ορφανό όπου μετά από αρκετά χρόνια πρέπει να τους πω ότι παρακολουθούσα με πολύ προσοχή τα ‘’ιδιαίτερα’’ μαθήματα που μου παρέδιδαν χωρίς να το έχουν αντιληφθεί…Από όλους κλέβω κάτι χωρίς να με πάρουν χαμπάρι αλλά θα ήταν εγκληματικό να μην αναφέρω ότι ο καπτα Ζάχος Σκαφτούρος ήταν ο άνθρωπος που με τίμησε με μια του κίνηση…και που θα θυμάμαι και θα διηγούμαι μέχρι να κλείσω τα μάτια μου.

Καπετάνιε είχες την τύχη να ξεκινήσεις σαν Πλοίαρχος στο SUPERFAST I και τώρα να ξεκινάς το SUPERFAST II.Ποια η γνώμη σου γι αυτά τα δύο πλοία?
Είναι βαρύ φορτίο το ξεκίνημα ενός νέου πλοίου…πόσο μάλλον ενός SUPERFAST. Πιστεύω ότι η Attica θα δικαιωθεί για την επιλογή αυτών των πλοίων. Αποδεικνύονται πλοία με πολύ απλή αλλά γερή κατασκευή και γι αυτό όχι άδικα θα τα χαρακτήριζα πλοία μεταφοράς υπέρβαρων οχημάτων. Όσο για την ευελιξία τους…ρεμέτζα με τριπλή πιρουέτα !

Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για τη γραμμή της Αδριατικής?
H γραμμή της Αδριατικής έχει πολλές μεταβλητές και γι αυτό κάθε πρόβλεψη μπορεί να πέσει στο κενό. Τα στοιχεία που μελετώ και μπορώ να εκτιμήσω, δείχνουν ότι το μέλλον ανήκει στα Ro/Ro πλοία τα οποία θα γιγαντωθούν περισσότερο. Δεν νομίζω ότι η γραμμή «σηκώνει» κάποιο άλλο είδος πλοίων λαμβάνοντας υπόψη τις καιρικές συνθήκες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Άλλωστε το αεροπλάνο αποτελεί πλέον την καλύτερη λύση για τον πεζό επιβάτη…και η λύση αυτή «πετάει» την Ελλάδα ψηλά…

Τον προηγούμενο χρόνο παρουσιάστηκε μία πτώση στην μεταφορική και επιβατική κίνηση στην Αδριατική. Πιστεύεις ότι αυτό το κλίμα είναι προσωρινό ή θα έχουμε μία ανάκαμψη στο τομέα αυτό?
Παρατηρώ ότι όλες οι καταστάσεις που ζούμε είναι περαστικές και γι αυτό αισιοδοξώ πάντα.

Είδαμε πρόσφατα πλοία που δραστηριοποιούνται στις ελληνικές θάλασσες να επανδρώνονται με ξένα πληρώματα και να σηκώνουν ξένη σημαία. Ποια η γνώμη σου επάνω σε αυτό το θέμα?
Όσο κι αν ακούγεται ψυχρό, αυτή είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει να συμβιβαστούμε με αυτή. Όταν πήγαν τα SUPERFAST στη Βαλτική,τα Φινλανδικά και τα Γερμανικά σωματεία δέχτηκαν τα πλοία και τα πληρώματα με τους όρους τους…σε σημείο που ήρθαν σε σύγκρουση με την εταιρεία.Αυτό που ήθελαν όμως να περάσουν, το πέρασαν !Είναι λυπηρό στα Ελληνικά νερά να κυματίζουν ξένες σημαίες και να φωτίζονται ξένα σύμβολα…οι επιχειρήσεις όμως δεν καταλαβαίνουν από σημαία και πατρίδα πολύ απλά επειδή αυτό κάποιοι το καλλιέργησαν και το καρπώθηκαν.

Πες μας δύο λόγια για τις λιμενικές εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Πάτρας αλλά και των υπόλοιπων λιμανιών της χώρας μας.
Είναι νομίζω γενική η άποψη ότι τα πλοία μεγαλώνουν σε μέγεθος ενώ τα λιμάνια παραμένουν ίδια. Η εποχή του ΕΓΝΑΤΙΑ για την Πάτρα ή του ΝΑΪΑΣ ΙΙ για το Αιγαίο έχει περάσει ανεπιστρεπτεί. Θεωρώ άπιαστο όνειρο να δούμε κάποτε τις εγκαταστάσεις που έχουν οι Βόρειες χώρες…φανταστείτε ότι η προβλήτα βρίσκει το πλοίο και όχι το πλοίο την προβλήτα…τα fenders αγκαλιάζουν το πλοίο…οι επιβάτες περνούν μέσα από φυσούνα και δεν εμπλέκονται με τα οχήματα στο garage…τι να λέμε τώρα !!!Η Πάτρα με το νέο λιμάνι, έστω και καθυστερημένα, φαίνεται να συμμορφώνεται τόσο σε θέματα ISPS όσο και σε θέματα ασφαλείας πλοίων κατά την παραμονή τους στο λιμάνι. Γενικότερα όμως τα λιμάνια έχουν μείνει πολύ πίσω και καλό θα είναι οι συνάδελφοι του Αιγαίου να μην θεωρούν ότι κάνουν show όταν πιάνουν σ’ένα λιμάνι…αν κάποτε αποφασίσουν να ρισκάρουν λιγότερο, ίσως τα πράγματα να γίνουν πιο σοβαρά και πιο αξιοπρεπή. Πιστεύω πάντως ότι η Σύρος έχει το ασφαλέστερο λιμάνι στο Αιγαίο και το νησί προσφέρεται για δεύτερο λιμάνι στον Φοίνικα.

Θα δώσεις μία συμβουλή στους νέους που θέλουν ν ακολουθήσουν τώρα το ναυτικό επάγγελμα? Επίσης πως βλέπεις το μέλλον της ναυτικής ακτοπλοΐας?
Για τους νέους…θέλω να πω ότι πρέπει να το έχει κάποιος μέσα του για να γίνει καπετάνιος, μηχανικός, καμαρότος, λογιστής, μάγειρας, οτιδήποτε…ανάλογα με τα έμφυτα χαρακτηριστικά και ταλέντα του, κρίνεται ικανός για να προσφέρει σε ανάλογο πόστο. Σημασία έχει να κάνεις κάτι επειδή σου αρέσει και όχι επειδή πρέπει…σημασία έχει να ενδιαφέρεσαι να μάθεις και όχι να περιμένεις να σου ανοίξει κάποιος το κεφάλι και να στα ρίξει μέσα γιατί αν το κεφάλι σου είναι τρύπιο, όσα και να σου λένε χαμένα θα πηγαίνουν !Σήμερα δεν υπάρχουν νέοι να ενδιαφέρονται γιατί στο επάγγελμα πρυτανεύει ο παραλογισμός και η υπερβολική ανάθεση ευθυνών…και το κυριότερο…η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ ενός ναυτικού και ενός στεριανού εργαζόμενου έχει κλείσει πάρα πολύ…αν ένας στεριανός εργαστεί στην στεριά τις ώρες και τις ημέρες που εργάζεται ο ναυτικός στο πλοίο, θα πάρει αν όχι τα ίδια, περισσότερα χρήματα !

Μπορεί να συνδυάσει επιτυχώς ο ναυτικός, το επάγγελμα του με το σπίτι και την οικογένεια του?
Είναι πολύ δύσκολο και ψυχοφθόρο να συνδυάζεις συναισθήματα, σκέψεις και αξίες. Είναι πολύ πιο δύσκολο να χωρίζεις το μυαλό σου στα δύο και να λειτουργείς ταυτόχρονα…το μυαλό δεν μπορεί να κάνει προσανάποδα !Γι αυτό η σύζυγος πολλές φορές έχει πολλαπλούς ρόλους καθώς καλείται να αντικαταστήσει την ανδρική και την πατρική παρουσία και πρέπει να αναγνωρίζουμε τις θυσίες της και τις ικανότητές της να κρατάει γερά το τιμόνι της οικογένειας και του σπιτιού.

Σου μένει καθόλου ελεύθερος χρόνος να ασχοληθείς μα κάποιο σου αγαπημένο χόμπυ? Αγαπημένη σου ποδοσφαιρική ομάδα?
Ο ελεύθερος χρόνος εξαντλείται στην οικογένεια μου και στο διαδίκτυο. Δεν αποχωρίζομαι βέβαια τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και τη μουσική.Formula 1 απαραίτητα και μουσική…ακόμα και στα ρεμέτζα !Αγαπημένη ομάδα ο Παναθηναϊκός..έχω δηλώσει ότι αν ο Παναθηναϊκός πάρει το Champions League θα βάψω πράσινο ένα κομμάτι της πλευρά του SUPERFAST.

Αν είχες τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα σύγχρονο συμβατικό πλοίο, σε ένα ταχύπλοο και σε ένα συμβατικό παλαιότερης γενιάς, ποια θα ήταν η επιλογή σου?
Το καθένα έχει κάτι που σε ελκύει…πρέπει όμως να ακολουθούμε την τεχνολογία και την ταχύτητα !

Ποιο είναι το αγαπημένο σου πλοίο αυτή τη στιγμή και ποιο από αυτά θα ήθελες να καπετανέψεις?
Τα ΝΗΣΟΣ ΧΙΟΣ & ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ είναι νομίζω μεγάλη πρόκληση γιατί παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Αγαπημένο πλοίο παραμένει το SUPERFAST VΙ γιατί εκεί πήρα το πρώτο μου βάπτισμα και γιατί γνώρισα ανθρώπους που σημάδεψαν και άλλαξαν την προσωπική και επαγγελματική μου ζωή…

Πως θα έβλεπες τον εαυτό σου σε μια μελλοντική πλοιαρχία, σε γραμμές του Αιγαίου?
Το Αιγαίο για μένα είναι έρωτας, πόθος, μεράκι και πρόκληση…η Σύρος ευθύνεται γι αυτό !Το να πλοιαρχείς στο Αιγαίο συμπληρώνει όσα δεν διδάσκεσαι στην Αδριατική και αντίστροφα το να πλοιαρχείς στην Αδριατική συμπληρώνει όσα δεν σου διδάσκει το Αιγαίο. Καλό θα ήταν λοιπόν να πέσει αυτό το διαχωριστικό μεταξύ των πληρωμάτων του Αιγαίου και της Αδριατικής γιατί αν το πάμε κι αλλιώς τα 140 μέτρα είναι πολύ πιο εύκολα και δεν συγκρίνονται με τα 200+ μέτρα των θηρίων της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας ! Ένας πλοίαρχος δεν νομίζω ότι πρέπει να κρίνεται ΜΟΝΟ από το αν έκανε γρήγορη μανούβρα ή εντυπωσιακή μανούβρα. Είναι ματαιόδοξο να το παίζει κάποιος μάγκας επειδή έχει στα χέρια του ένα ευέλικτο πλοίο γι αυτό και υποστηρίζω ότι πρώτα το πλοίο σε κάνει μανουβραδόρο και μετά το μυαλό σου !

Ποια είναι η γνώμη σου για το AIS?
Θεωρώ ότι είναι ένα βοήθημα που η αξία του μεγαλώνει όσο γίνεται σωστή χρήση…από στεριά και από θάλασσα !

Πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου στο εγγύς μέλλον?
Αυτό που έχει σημασία για μένα είναι η οικογένειά μου και η υγεία όλων μας !Οτιδήποτε άλλο έρχεται σε δεύτερη μοίρα…ακόμα και η καριέρα. Υπάρχουν αξίες και ιδανικά ανεκτίμητα και δυστυχώς δεν το έχουν νοιώσει πολλοί μέσα σ’αυτό το επάγγελμα !Θέλω κάποια στιγμή να απολαύσω ότι έχω στερηθεί και να εγκρίνει ο Θεός την επιθυμία μου να «ξεκουραστώ» στη Σύρο !

Όπως πολύ καλά γνωρίζεις εμείς δεν είμαστε δημοσιογράφοι αλλά καραβολάτρες, μία έννοια που μας εκφράζει και μας καλύπτει απόλυτα.Ποιά είναι η άποψη σου για τους σύγχρονους καραβολάτρες?
Από τότε που άρχισα να σας παρακολουθώ, διαπιστώνω ότι έχουμε να κάνουμε με τύπους που γουστάρουν αυτό που κάνουν και το κάνουν με συνέπεια, γνώση, διακριτικότητα και μέτρο. Αν δεν βιώσεις και αντιμετωπίσεις-πρώτα-το πώς αντιδρά κάποιος που μισεί τα καράβια δεν μπορείς να πεις ότι είσαι καραβολάτρη…ότι και να κάνεις

Λίγα λόγια για το site μας…….
Αντιβίωση για τους βαριά άρρωστους του είδους !

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,525ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
655ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα