Η Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία (International Day for Women in Maritime) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Μαΐου, με απόφαση της γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), που ελήφθη στις 31 Ιανουαρίου 2022.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2023) είναι: «Κινητοποιώντας τα δίκτυα για την ισότητα των φύλων». Η δεύτερη Διεθνής Ημέρα για τις Γυναίκες στη Ναυτιλία, επιδιώκει να τονίσει τη σημασία της συνεργασίας και της δικτύωσης για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στον ναυτιλιακό τομέα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Κιτάκ Λιμ τονίζει στο μήνυμά του: «Οι γυναίκες εργάζονται σε όλους τους κλάδους του ναυτιλιακού τομέα σε όλο τον κόσμο, στην ακτή και στη θάλασσα για να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε ένα απανθρακοποιημένο, ψηφιοποιημένο και πιο βιώσιμο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Υπάρχει ακόμη μια σημαντική ανισορροπία μεταξύ των φύλων στη ναυτιλία. Οι καιροί αλλάζουν – αλλά πρέπει να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή. Τα οφέλη για ολόκληρο τον ναυτιλιακό τομέα από την ποικιλομορφία στο εργατικό δυναμικό είναι προφανή».