«Κάνουμε λειτούργημα»
«Η ζωή στη θάλασσα είναι δύσκολη»
«Με τους επιβάτες μας γνωριζόμαστε»
Χειμώνα, καλοκαίρι μας μεταφέρει από νησί σε νησί και εξυπηρετώντας στο πλαίσιο του δρομολογίου του τα νησιά: Κέα, Κύθνο, Σύρο, Πάρο, Νάξο, Ίο, Σίκινο, Φολέγανδρο, Κίμωλο και Μήλο, ενώ μας μεταφέρει και στην ηπειρωτική Ελλάδα καθώς πιάνει και Λαύριο. Ο λόγος για το Ε/Γ- Ο/Γ «Άρτεμις» της Hellenic Seaways.
Σε μία εποχή που ένα από τα κυριότερα προβλήματα των νησιών μας είναι η ενδοκυκλάδικη συγκοινωνία, η οποία είναι ανεπαρκής, θελήσαμε να γνωρίσουμε και να δώσουμε το λόγο στο έμψυχο δυναμικό αυτού του πλοίου, που εκτελεί λειτούργημα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο πλοίαρχος του πλοίου, Γιάννης Σιγάλας. Συγκεκριμένα, παραχωρώντας δηλώσεις στο «Λ», ανέφερε: «Ειδικά εδώ στο βαπόρι της άγονης κάνουμε λειτούργημα, γιατί ξέρουμε ότι τα νησιά το έχουν ανάγκη. Το γνωρίζω γιατί και εγώ από νησί είμαι και καταλαβαίνω την αγωνία του νησιώτη που περιμένει το πλοίο για οποιοδήποτε λόγο.».
Ο κ. Σιγάλας κάλυπτε στην άδειά του τον καπετάν Στέλιο Περιστεράκη που είναι ο πλοίαρχος του «Άρτεμις», ωστόσο, έχοντας υπηρετήσει στο πλοίο και το 2016 δηλώνει: «Το πλοίο είναι το σπίτι μας, εδώ είμαστε 24 ώρες και τις περισσότερες μέρες του χρόνου και το πλήρωμα είναι η οικογένειά μας.»
Το «Άρτεμις» έχει 35 άτομα πλήρωμα, η πλειονότητα των οποίων είναι νησιώτες και όπως είναι λογικό δεν βγαίνουν σχεδόν ποτέ από το καράβι εκτός και αν έχουν την τύχη να διανυκτερεύσει στο νησί τους, όπως η αρχιλογίστρια του πλοίου, Μάρθα Βρούτση, η οποία είναι από τη Σύρο: «Είμαι από τους τυχερούς που έχω το σπίτι και μπορώ να πάω. Υπάρχουν παιδιά, που δεν έχουν το σπίτι εδώ και αναγκάζονται και μένουν μέσα στο καράβι. Είναι δύσκολα, δεν είναι εύκολα, ειδικά με τους καιρούς τώρα το χειμώνα.»
Γιορτές … εν πλω
Στην ερώτηση αν βρίσκονταν εν πλω στις γιορτές, όσοι μας έδωσαν δηλώσεις, απάντησαν καταφατικά. «Το έχουμε βγάλει από το μυαλό μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει, τις ημέρες αυτές δουλεύουμε, όπως και το υπόλοιπο διάστημα είναι στο πρόγραμμα να είναι γιορτές, γιορτές δικές μας, των ανθρώπων μας και να είμαστε εν πλω. Είναι κάτι που το έχουμε συνηθίσει.» δήλωσε σχετικά η Ελευθερία Κουνέλη, που στελεχώνει το λογιστήριο από κοινού με την κ. Βρούτση. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση της κ. Βρούτση για τη ζωή στο πλοίο: «Εμείς την έχουμε συνηθίσει για τους έξω είναι κάτι διαφορετικό»
Χαρακτηριστικό της σχέσης του πληρώματος με το επιβατηγό κοινό είναι το γεγονός ότι μπαίνοντας στο πλοίο παρατήρησα έναν επιβάτη που ήρθε για να δώσει γλυκά στο πλήρωμα. Τα παρέλαβε ο ύπαρχος, Νίκος Ζανάκης, με καταγωγή από την Άνδρο και μόνιμος κάτοικος Σύρου. Όπως μας ανέφερε, ήταν ένδειξη ευγνωμοσύνης για μία εξυπηρέτηση που είχαν κάνει σε μία επιβάτισσα. «Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στο κομμάτι της επαφής με το κοινό» ανέφερε σχετικά ο Ύπαρχος. Επίσης, ενδεικτικό της ζεστής σχέσης μεταξύ κοινού και πληρώματος είναι το γεγονός ότι γνωρίζονται προσωπικά σχεδόν με όλους τους επιβάτες. Στο ερώτημα πόσο διαφέρει το καλοκαίρι με το χειμώνα στα δρομολόγια η κ. Βρούτση απαντά: «Δεν έχει καμία σχέση. Το καλοκαίρι είμαστε φουλ, πηγαινοέρχεται ο κόσμος, ενώ τώρα είναι καθημερινά οι ίδιοι άνθρωποι, τους γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται καν να ρωτάμε τα ονόματά τους, τους ξέρουμε όλους.»
Την θέση της κ. Βρούτση επιβεβαιώνει και ο αρχιθαλαμηπόλος, Κουρούκλης Ιωάννης, λέγοντας: «Το καλοκαίρι είναι εντελώς διαφορετικό γιατί το 90% της επιβατικής κίνησης είναι ξένοι τουρίστες, τώρα το χειμώνα οι επιβάτες μας είναι γνωστοί, πάνε και έρχονται για δουλειές, μετακινούνται οι ομάδες για τους αγώνες.»
Ακατάλληλα λιμάνια
Ωστόσο, η ζωή στο πλοίο έχει και μεγάλες δυσκολίες. Μία από αυτές είναι οι υποδομές των λιμανιών μας, για τις οποίες οι παλιοί πλοίαρχοι συχνά λένε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας ντόκος πάνω στο κύμα. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και ο πλοίαρχος λέγοντας: «Από λιμάνια πάσχουμε, δεν έχουμε καθόλου λιμάνια. Οι Έλληνες πλοίαρχοι είναι ήρωες σε αυτό που κάνουν, καθώς προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα λιμάνια της χώρας.»
Αναπολώντας στιγμές από την υπηρεσία του στο πλοίο ο κ. Ζανάκης σημειώνει: «Έχω πολλές αναμνήσεις από δύσκολους καιρούς, που ο καπετάνιος έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να δέσει το καράβι. Αυτό έχει συμβεί σε πολλά λιμάνια.» και συνεχίζοντας μοιράζεται μαζί μας ποιο θεωρεί το χειρότερο λιμάνι: «Φολέγανδρος, είναι μια πεζούλα και ακουμπάει ο καταπέλτης εκεί πάνω», ενώ τονίζει ότι αν έχει νοτιά και το λιμάνι της Ερμούπολης έχει δυσκολίες.
Τόσο ο κ. Σιγάλας, όσο και ο κ. Ζανάκης θα βρίσκονται εν πλω κατά την περίοδο των εορτών. «Θα ταξιδεύουμε. Η δουλειά μας είναι τέτοια και το συνηθίζεις» αναφέρει ο Ύπαρχος ενώ ο Πλοίαρχος, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Σαντορίνη και είναι μόνιμος κάτοικος Σίφνου, σημειώνει: «Είσαι μακριά από τους δικούς και από τα παιδιά σου, είναι δύσκολο αυτό, όπως και να το δεις.»