Την ερχόμενη Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ θα «χτυπήσουν» τέσσερις όμιλοι και όχι μόνον δύο, όπως φαινόταν μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες. Οι διεκδικητές του λιμανιού είναι η γαλλική CMA CGM S.A., που θα συμμετάσχει μέσω της θυγατρικής της Terminal Link και σε κοινοπρακτικό σχήμα με την Deutsche Invest Equity Partners (σχήμα που περιλαμβάνει, με συμμετοχή της τάξης του 15%, και τον όμιλο Ιβάν Σαββίδη), η Dubai Ports World, η ιαπωνική Mitsui & Co. και η φιλιππινέζικη ICTSI. Πόσο όμως κάνει το 67% του λιμανιού της συμπρωτεύουσας; Στο ταμπλό του Χ.Α. η εισηγμένη ΟΛΘ Α.Ε. αποτιμάται από την αγορά στα επίπεδα των 190 εκατομμυρίων, άρα το 67% αντιστοιχεί σε 127 εκατ. Το υπερτίμημα (premium) που εκτιμούν τραπεζίτες ότι κατ’ ελάχιστον πρέπει να καταβληθεί είναι της τάξης του 25%. Ητοι άλλα 31 εκατομμύρια. Αρα μια ενδεικτική τιμή είναι τα 160 εκατομμύρια. Επειδή όμως θα ζητηθούν και βελτιωμένες προσφορές –σε έναν μίνι πλειοδοτικό διαγωνισμό– μπορεί κάλλιστα να κινηθεί υψηλότερα το τίμημα. Και υπάρχουν βέβαια και οι εκπλήξεις, εάν λ.χ. κάποιος από τους υποψηφίους θεωρεί πως πρέπει να το πάρει πάση θυσία. Η Cosco, για παράδειγμα, έδωσε premium 69,68% για το 51% του Πειραιά. Αυτό μεταφράζεται για το 67% του ΟΛΘ σε περίπου 215 εκατομμύρια και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. Πάντως, η μετοχή του ΟΛΠ δεν έχει ακόμα προσεγγίσει καν την αποτίμηση που πλήρωσαν οι Κινέζοι.
Κατά
μία βαθμίδα, από «ΒΒ» σε «ΒΒ+», αναβάθμισε την Παρασκευή ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου. Παράλληλα, υποβάθμισε από «θετικές» σε «σταθερές» τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Η S&P προβλέπει ανάπτυξη 2,7% για το 2017 και λίγο κάτω από το 2,5%, κατά μέσον όρο, για την περίοδο 2018-2020. Προβλέπει, επίσης, αύξηση των ξένων επενδύσεων σε τουρισμό και ενέργεια. Η σταθερή προοπτική αντανακλά τη δημοσιονομική και την οικονομική πρόοδο, από τη μία πλευρά, και το «ασυνήθιστα» υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, από την άλλη.
18 Απριλίου αναλαμβάνει ο κ. Μεγάλου
Σε περίπου ένα μήνα, την Τρίτη 18 Απριλίου, αμέσως μετά το Πάσχα, θα αναλάβει πλήρως καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου. Ο κ. Μεγάλου καθημερινά ενημερώνεται αναλυτικά για τα θέματα της τράπεζας, τις προτεραιότητες και τη γενικότερη κατάσταση, και προετοιμάζει τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, διεκπεραιώνει σειρά γραφειοκρατικών εκρεμμοτήτων για την επιστροφή του στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τώρα ζούσε και εργαζόταν στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Μαρτίου το Δ.Σ. του oμίλου Πειραιώς εξέλεξε ομόφωνα τον κ. Μεγάλου για τη θέση του CEO. Ο νέος επικεφαλής της τράπεζας θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες προκλήσεις, με πρώτη τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών ανοιγμάτων, που σήμερα ξεπερνούν τα 30 δισ.
Ψώνια όποτε υπάρχει ανάγκη
Ακόμη και κατά την περίοδο των εκπτώσεων, ο τζίρος στο λιανεμπόριο πέφτει! Στο πλαίσιο της έρευνας της ΕΣΕΕ προέκυψε ότι το 59% των ερωτηθέντων ψωνίζει όποτε έχει ανάγκη και δεν περιμένει την περίοδο των εκπτώσεων. Τούτο, βεβαίως, έχει και δύο ακόμη ερμηνείες: πρώτον, ότι το 45% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τις εκπτώσεις –με άλλα λόγια θεωρεί ότι οι τιμές που αναγράφονται είναι αναληθείς και παραπλανητικές– και δεύτερον, ότι τα καταστήματα πλέον διενεργούν εκπτώσεις και προσφορές όλο τον χρόνο και όχι μόνο κατά τη διάρκεια των τακτικών εκπτωτικών περιόδων. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα, το 12% δηλώνει ότι συχνά ή πολύ συχνά επιλέγει για τις αγορές του τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Μετά τη «χρυσή» δεκαετία έρχεται η «μαύρη»;
Η κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έρχεται να υπονομεύσει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο οικονομιών. Συναλλαγές που έχουν ήδη πληγεί από την κατά 25% υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ το τελευταίο έτος αλλά και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας από το 2009 και μετά. Ετσι το εμπορικό ισοζύγιο που επί δεκαετίες παρουσίαζε πλεόνασμα υπέρ της Ελλάδας έχει ήδη μετατραπεί σε έλλειμμα και το στοκ των άμεσων ξένων επενδύσεων συρρικνώνεται με πρώτη και μεγαλύτερη ελληνική αποχώρηση την έξοδο της Εθνικής Τράπεζας από το μετοχικό κεφάλαιο της Finansbank (φωτ.). Την ίδια ώρα το επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιώτες και ομίλους της Τουρκίας για ελληνικά περιουσιακά στοιχεία αν και παραμένει ισχυρό, όπως μαρτυρούν οι επενδύσεις σε Αστέρα, Hilton αλλά και μαρίνες και ακίνητα, ενδέχεται να υπονομευθεί από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης της τουρκικής λίρας στη Ζώνη του Ευρώ. Οπως και ο εισερχόμενος από εκεί τουρισμός. Ετσι, ενώ η προηγούμενη δεκαετία μπορεί να χαρακτηριστεί η χρυσή δεκαετία των ελληνοτουρκικών οικονομικών σχέσεων, η αμέσως επόμενη μετά και το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα τείνει να εξελιχθεί σε «μαύρη δεκαετία». Και σε κάθε περίπτωση το 2016 αποδείχθηκε κομβική χρονιά για το διμερές εμπόριο Ελλάδας – Τουρκίας. Καταλύτης η ανατροπή του εμπορικού ισοζυγίου σε ελλειμματικό εις βάρος της χώρας μας.
kathimerini.gr