Το αμερικανικό private equity fund Fortress Investment Group LLC δεν είναι καθόλου άγνωστο στη μικρή, αλλά πάντοτε ενδιαφέρουσα, ελληνική αγορά. Ανά διαστήματα, έχει υλοποιήσει, άλλοτε επικερδείς, άλλοτε όχι, επενδυτικές κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο, τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα, το real estate, τον κλάδο της υγείας και των τροφίμων, ενώ έχει παρακολουθήσει και εξετάσει εκ του σύνεγγυς την απόκτηση σειράς assets στα οποία τα τελευταία χρόνια έχει μπει πωλητήριο.
Μεταξύ άλλων, προ δεκαετίας, είχε αποκτήσει το 10% της Proton Bank έναντι 45 εκατ.ευρώ, ενώ το 2014 συνήψε στρατηγική συμφωνία με την Attica Holdings, μέλος του ομίλου Marfin Investment Group (MIG), για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού δανεισμού του ακτοπλοϊκού ομίλου, ύψους 75 εκατ. ευρώ. H Fortress κάλυψε πλήρως την έκδοση μετατρέψιμου ομολόγου από την Blue Star Ferries, θυγατρική της Attica, και ενεπλάκη ενεργά στο turn around story του ελληνικού ακτοπλοϊκού ομίλου, που πρόσφατα απέκτησε το 50,3% των μετοχών της Hellenic Seaways που πουλήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς.
Σημειωτέον ότι, από τα 75 εκατ. ευρώ, τα 50 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακό δάνειο ανταλλάξιμο μερικώς ή ολικώς με ομολογίες της μητρικής Attica, μετατρέψιμες σε νέες μετοχές Attica. Το δικαίωμα μετατροπής μπορεί πλέον (από το Δεκέμβριο του 2015) να εξασκηθεί.
Στρατηγική κίνηση
Στα τέλη του 2016, το αμερικανικό fund που έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 70 δισ. ευρώ, πραγματοποίησε μια ακόμη στρατηγική κίνηση, ενδεικτική των προθέσεών του για την ελληνική αγορά.
Στο πλαίσιο διεθνούς διαγωνισμού, απέκτησε ομολογιακό δάνειο της (MIG) με συνολικό ανεξόφλητο κεφάλαιο 150 εκατ. ευρώ, που είχε στην κατοχή της η Eurobank. Το ομολογιακό δάνειο είχε εκδοθεί στο παρελθόν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με εγγύηση μετοχές εταιρειών της MIG, μεταξύ των οποίων της Attica Συμμετοχών, του Υγεία και της Vivartia.
Συγκεκριμένα, τα μετοχικά ενέχυρα αφορούν στο 50,59% της Attica Συμμετοχών, στο 39,84% του Υγεία και στο 52,12% της Vivartia. Kαι στις τρεις αυτές εταιρείες τα δικαιώματα ψήφου παραμένουν στη μητρική MIG, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αθετηθούν οι όροι και η αποπληρωμή του ομολογιακού. Στην περίπτωση αυτή, οι ενεχυριασμένες μετοχές θα περάσουν στον έλεγχο του αμερικανικού fund.
Με τις κινήσεις αυτές, το αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο που ειδικεύεται στο restructuring επιχειρήσεων μέσω της αναχρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους και στρατηγικής βελτιώσεων στο μοντέλο λειτουργίας και το management τους, έχει διευρύνει και επιθυμεί να ενισχύσει περαιτέρω τον στρατηγικό του ρόλο σε σειρά κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Σημειωτέον, ότι ενεργό ρόλο στη στρατηγική του fund διαθέτει ο ελληνικής καταγωγής Ντιν Ντακόλιας (Constantine “Dean” Dakolias), ο οποίος κατέχει τη θέση του Co-Chief Investment Officer και μετέχει στο Management Committee της Fortress.
“Κλειδί” η MIG
Η προ ημερών απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου (50,3%) της Hellenic Seaways από την Attica Group, στην οποία, όπως αναφέρθηκε, η Fortress κατέχει μέρος του δανεισμού της, έρχεται τώρα να ξετυλίξει το κουβάρι των εξελίξεων.
Η Τράπεζα Πειραιώς ελέγχει έμμεσα την Attica Group, αφού κατέχει το 31,2% της MIG, η οποία με τη σειρά της είναι μητρική της Attica, κατέχοντας το 89,38% των μετοχών της. Η απόφαση του τραπεζικού ομίλου να παραχωρήσει το 50,3% της HSW στο fund (έτερος διεκδικητής ήταν ο όμιλος Grimaldi, ιδιοκτήτης των Μινωικών Γραμμών) είναι ίσως ενδεικτική των διεργασιών –με καταλύτη τη Fortress– που θα πρέπει να αναμένονται αναφορικά με τον έλεγχο της Attica Group αλλά και εν γένει στην ακτοπλοΐα, με κύριο ζητούμενο την περαιτέρω συγκέντρωση δυνάμεων και μεριδίων, μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, από τους ισχυρούς επιχειρηματικούς πόλους του κλάδου.
Παράγοντες της αγοράς σημείωναν με νόημα πως ο σχεδιασμός του Fortress Investment Group στην Ελλάδα περνά σε έναν βαθμό στρατηγικά μέσω της MIG και των αποφάσεων που θα λάβει η Τράπεζα Πειραιώς, κάτοχος του 31,2% και κύριος πιστωτής του ομίλου. Οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η επιλογή της Fortress από την Πειραιώς για το πακέτο της HSW επιδέχεται ουσιαστικών ερμηνειών για τη συνεργασία των δύο πλευρών.
Και στα NPLs
H Fortress βρέθηκε, επίσης, στην τελική ευθεία της διεκδίκησης της Olympic Εμπορικές & Τουριστικές Επιχειρήσεις Α.Ε. (master franchisee στην Ελλάδα των Avis Rent a Car και Budget Rent a Car and Payless). Παράλληλα, εμφανίζεται να συμμετάσχει στη διαδικασία που “τρέχουν” οι Lazard, PwC και Alvarez & Marsal για λογαριασμό των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με στόχο την πώληση πλειοψηφικών συμμετοχών στις Νηρέα και Σελόντα, στις δύο μεγαλύτερες δηλαδή εταιρείες υδατοκαλλιέργειας στη χώρα.
Το Fortress Group συγκαταλέγεται, επίσης, μεταξύ των άμεσα ενδιαφερόμενων για τη διαχείριση μέρους των ελληνικών NPLs. Για τον λόγο αυτό, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr, έχει εμφανιστεί να συζητά με ελληνικές τράπεζες αναφορικά με τη λειτουργία πλατφόρμας διαχείρισης “κόκκινων” δανείων, κάτι που ήδη πραγματοποιεί στη γειτονική Ιταλία μέσω της Italfondiario. Η τελευταία έχει αναλάβει τη διαχείριση προβληματικών δανείων μεγάλων ιταλικών τραπεζικών ομίλων, μεταξύ των οποίων η Banca Intesa. Επίσης, διαχειρίζεται για λογαριασμό τρίτων, τιτλοποιήσεις δανείων.
capital.gr