Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Φόβοι για τις επιπτώσεις των απεργιών στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Οδικώς στον Πειραιά και από εκεί δια θαλάσσης στις αγορές ανά την υφήλιο ενδέχεται να αναγκαστούν να διακινούν τα προϊόντα τους οι Βορειοελλαδίτες εξαγωγείς, αν επαληθευτούν οι φόβοι ότι μεγάλες ναυτιλιακές επιχειρήσεις θα γυρίσουν τελικά “πλάτη” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, συνεπεία της συνεχιζόμενης απεργίας των τελωνειακών στη νυχτερινή βάρδια της Πύλης 16 (μοναδικής πύλης εισόδου στην ελευθέρα ζώνη).

Μετά την απεργία που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου και ιδίως από τις 18 του μηνός κι έπειτα, πλοία ναυτιλιακών εταιρειών-κολοσσών, όπως η CMA, η Maersk, η Cosco και η MSC, χρειάζεται να παραμένουν εν αναμονή στο αγκυροβόλιο του ΟΛΘ έως και για 50 ώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ναυτικούς πράκτορες, ενώ τα μηνύματα για άρνηση προσέγγισης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πληθαίνουν.

Οι εξαγωγείς
“Το πρόβλημα είναι πλέον μεγάλο. ‘Ηδη υπάρχουν καθυστερήσεις έως και 50 ωρών στα πλοία κι αυτό μας κάνει να φοβόμαστε ότι οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες μπορεί να μειώσουν σημαντικά τα δρομολόγιά τους από και προς Θεσσαλονίκη ή και να την αποφεύγουν” σημειώνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), δρ. Κυριάκος Λουφάκης και προσθέτει ότι ενδεχομένως πολύ σύντομα θα δούμε τα πλοία των εταιρειών αυτών να “πιάνουν” Πειραιά. “Αυτό σημαίνει ότι αν οι μεγάλες ναυτιλιακές φύγουν ή ελαττώσουν την παρουσία τους, θα αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε οδικώς τα προϊόντα μας στον Πειραιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε όρους χρόνου και κόστους. Για να μεταφερθεί οδικώς ένα κοντέινερ στον Πειραιά το κόστος είναι 600-700 ευρώ” απαντά σε σχετικό ερώτημα ο δρ Λουφάκης.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,339FansLike
672FollowersFollow
671SubscribersSubscribe


Τελευταία Άρθρα