Σήμερα τελικά έστειλε η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) τον φάκελο του ΟΛΘ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ώστε να εξεταστεί η σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% του Οργανισμού μεταξύ του δημοσίου και της κοινοπραξίας στην οποία συμμετέχουν η γερμανική Deutsche Invest (DIEP), η γαλλική CMA-CGM και ο όμιλος Ιβάν Σαββίδη.
Στο σχήμα συμμετέχουν με 47% οι Γερμανοί, με 33% οι Γάλλοι και με 20% η Belterra Investments Ltd. του ομίλου Ιβάν Σαββίδη. «Πρόκειται για τυπική διαδικασία που προχωράει με τους συνήθεις ρυθμούς» επισημαίνουν.
Το επενδυτικό σχήμα είχε προσφέρει 231,93 εκατ. ευρώ για το 67% του OΛΘ και η υπογραφή της σύμβασης έρχεται να καλύψει τους στόχους εσόδων της κυβέρνησης από ιδιωτικοποιήσεις, με βάση το συμπληρωματικό μνημόνιο.
Η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, βέβαια, με την υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας. Θα ακολουθήσει ο έλεγχος από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών υποδομών της Θεσσαλονίκης μεταξύ OΛΘ και Δημοσίου, που πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή.
Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του σχήματος είχαν υποστηρίξει πως συμμετέχουν σ’ αυτό τόσο ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών λιμένων στον κόσμο, όσο και η τρίτη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων διεθνώς, γεγονός που του δίνει ισχυρό πλεονέκτημα.
Μέτοχοι της Terminal Link είναι η CMA CGM (51%) και η κινεζική China Merchants Port Holding (49%), ο μεγαλύτερος διαχειριστής τερματικών σταθμών λιμένων παγκοσμίως. H Terminal Link διαχειρίζεται σήμερα 14 τερματικούς σταθμούς λιμένων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων στο Μαϊάμι και στο Χιούστον των ΗΠΑ, στη Χάβρη (Γαλλία), στην Αντβέρπ (Βέλγιο), στην Ταγγέρη (Μαρόκο), στη Μάλτα, στο Μπουσάν (Ν. Κορέα) κ.λπ.
Η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει επενδύσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ για την προσεχή επταετία, αλλά κρίσιμο στοιχείο θεωρείται η σιδηροδρομική σύνδεση με το λιμάνι που μελετάται αυτή την περίοδο καθώς και τα έργα διασύνδεσης με το οδικό δίκτυο.
Φώτης Κόλλιας
euro2day.gr