Κάτι παραπάνω από υπαρκτός είναι ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει το λιμάνι της Λέρου. Ο λόγος είναι ότι από τις προπέλες των πλοίων έχει δημιουργηθεί από κάτω του μια σπηλαίωση, για την οποία πρέπει άμεσα να γίνουν οι σχετικές τεχνικές παρεμβάσεις.
Για τον σκοπό αυτό υπάρχει κονδύλι 300.000 ευρώ, αλλά στο λιμενικό ταμείο Πάτμου όπου υπάγεται η Λέρος, δεν υπάρχουν οι τρεις μηχανικοί που απαιτεί η σχετική νομοθεσία για να υπογράψουν και να επιβλέψουν το έργο.
Ο δήμος Λέρου προσπάθησε να προχωρήσει σε προγραμματική σύμβαση με το λιμενικό ταμείο, καθώς διαθέτει τους τρεις μηχανικούς που προβλέπει ο νόμος αλλά η προσπάθεια αυτή απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη.
Η γραφειοκρατική αυτή τροχοπέδη είχε ως αποτέλεσμα ο δήμαρχος του νησιού, Μιχάλης Κόλιας, να εισηγηθεί στην Περιφέρεια την τροποποίηση του νόμου 4412/16 που δημιουργεί αυτή την κατάσταση. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εξέλιξη στην εισήγηση αυτή.
Tο newsbeast.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Λέρου, ο οποίος δήλωσε τα εξής:
«Με τον 4412 δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε έργα μέσω του λιμενικού ταμείου Πάτμου όπου ανήκει η Λέρος, γιατί απαιτούνται τρεις μηχανικοί πιέσεων εκταφεύσεων, για να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Οπότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό. Αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε ένα έργο 300.000 ευρώ που αφορά σπηλαίωση στο κεντρικό λιμάνι του Λακίου, που δεν μπορεί να γίνει η αποκατάσταση, ένα άλλο έργο 120.000 ευρώ για τοποθέτηση πίλαρ και εκβάθυνση της Αγίας Μαρίνας και πλακόστρωση και στο Παντέλι… Και εκεί υπάρχει πρόβλημα γιατί ο 4412 απαιτεί και εκεί τρεις μηχανικούς ΠΕ/ΤΕ και το λιμενικό ταμείο Πάτμου έχει μόνο έναν με αποτέλεσμα να μη μπορεί να γίνει διαγωνισμός.
Είναι έργα του λιμενικού ταμείου. Προχωρήσαμε σε προγραμματική σύμβαση με το λιμενικό ταμείο, ο δήμος Λέρου, που διαθέτει τρεις μηχανικούς, αλλά δεν έγινε αυτό δεκτό από την Αποκεντρωμένη και απορρίφθηκε.
Δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το έργο. Το σοβαρότερο από αυτά είναι η σπηλαίωση στο κεντρικό λιμάνι που υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να πέσει το λιμάνι.
Με τις προπέλες τους τα πλοία την έχουν δημιουργήσει τη σπηλαίωση και υπάρχει κίνδυνος είτε με σεισμικές δονήσεις που τελευταία είναι έντονες, είτε με οτιδήποτε άλλο, το λιμάνι να καταρρεύσει. Απάντηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Είναι ένα αίτημα που έχουμε θέσει και στην ΚΕΔΕ και στον αρμόδιο υπουργό. Δυστυχώς ακόμα δεν έχει αλλάξει τίποτα. Εμείς ζητάμε την τροποποίηση του 4412».
newsbeast.gr