Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Σκαραμαγκάς: τον Δεκέμβριο η απόφαση για ειδικό διαχειριστή

Τα μη στρατιωτικά περιουσιακά στοιχεία των ναυπηγείων που δεν έχουν ζητηθεί από το Δημόσιο για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων κυμαίνονται στα 15 εκατ., είπε χθες η μάρτυρας του Δημοσίου κατά τη διαδικασία συζήτησης της αίτησης ένταξης σε ειδική διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Την ίδια ώρα ο μάρτυρας της εταιρείας είπε ότι το σύνολο των δανειστών πίσω από την αίτηση δεν εκπροσωπούν παρά το 8,7% του συνόλου των πιστωτών (σ.σ. έναντι 40% που προβλέπει ο νόμος). Η απόφαση για την ένταξη ή όχι του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.

Η μάρτυρας του Δημοσίου κ. Σταματίνα Χαραλαμποπούλου, επικεφαλής της μονάδας κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Οικονομίας, εξήγησε ότι η απόφαση για την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων (σ.σ. είχαν δοθεί τα έτη 1996, 1998, 2000, 2002, 2004) έπρεπε να γίνει το αργότερο ένα τετράμηνο από την απόφαση της Ε.Ε. και πάντως αν δεν ανακτηθούν αμέσως, η ελληνική δημοκρατία θα πρέπει να καταβάλλει 35.000 ευρώ την ημέρα.

Η απόφαση αυτή κατά τη μάρτυρα αλλά και σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε. που κατέθεσε η πλευρά του Δημοσίου στο δικαστήριο είναι «αναγκαστικού δικαίου» και υπερισχύει της απόφασης του διαιτητικού δικαστηρίου που ζητεί από το ελληνικό Δημόσιο να μη μεταβάλει την περιουσιακή κατάσταση των ΕΝΑΕ.

Η μάρτυρας παραδέχθηκε ότι με το πακέτο Χατζηδάκη το Δημόσιο ανέκτησε κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία του ναυπηγείου, αλλά αυτό δεν ικανοποίησε την Ε.Ε. «Οι λογαριασμοί που κατάσχαμε είχαν μηδενικό υπόλοιπο», ενώ η αξία των υπολειπόμενων περιουσιακών στοιχείων που δεν σχετίζονται με αμυντική παραγωγή προσεγγίζει τα 15 εκατομμύρια. «Εφόσον δεν μπορεί να γίνει πλήρης ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων το ναυπηγείο πρέπει να μπει σε καθεστώς εκκαθάρισης», πρόσθεσε.

Ο μάρτυρας των ΕΝΑΕ καθηγητής κ. Απόστολος Ρεφενές αμφισβήτησε την πληρότητα της λογιστικής απεικόνισης της Deloitte, λέγοντας ότι δεν έχει προβεί σε «οποιονδήποτε έλεγχο των λογιστικών στοιχείων της εταιρείας παίρνοντας υπ’ όψιν τα στοιχεία που της δόθηκαν από τους πιστωτές…». Ο κ. Ρεφενές είπε ότι η εταιρεία δεν είναι σε αδυναμία πληρωμής και ότι θα έπρεπε να έχουν αφαιρεθεί από το ποσό που καταλογίζει το Δημόσιο τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν επιστραφεί με την απόφαση του πρώην υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη (γαίες όπου σήμερα φιλοξενούνται πρόσφυγες και άλλες γαίες που είχε δώσει το Δημόσιο στον Νιάρχο). Με αυτή την έννοια η απαίτηση για την καταβολή των ενισχύσεων δεν είναι «βέβαιες και εκκαθαρισμένες». Ο μάρτυρας των ΕΝΑΕ συμπεριέλαβε σε αυτές μόνο τις απαιτήσεις της Τράπεζας Πειραιώς –περίπου 24 εκατ. ευρώ– που αιτείται την ειδική διαχείριση με το Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν με τον κ. Στέργιο Πιτσιόρλα που τους ζήτησε να υποστηρίξουν το αίτημα του Δημοσίου, αλλά αρνήθηκαν.

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,336FansLike
672FollowersFollow
671SubscribersSubscribe


Τελευταία Άρθρα