Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τα ναυτεργατικά σωματεία καλούνε τους ναυτεργάτες να πάρουνε την υπόθεση στα χέρια τους για τη κλιμάκωση της πάλης του κλάδου στα καράβια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ

Ναυτεργάτες όλων των κλάδων, όλοι στον αγώνα για:
 
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις
Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του κατώτερου μισθού στα 751€
Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών  νόμων που υπονομεύουν τις ΣΣΕ και τη κοινωνική ασφάλιση.
Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, με Συλλογική Σύμβαση, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, Κοινωνική Ασφάλιση, προστασία στη δουλειά.
Kανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Απαγόρευση πλειστηριασμών για την εργατική – λαϊκή οικογένεια.

 Συνάδελφοι,

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ – εφοπλιστές με  τη στήριξη και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ, κ.α. κλιμακώνουν την επίθεση στους ναυτεργάτες και ταυτόχρονα  με απύθμενο θράσος επιδιώκουν να μας πείσουν ότι δήθεν «περάσαμε το κάβο», επιστρέφουμε στη κανονικότητα, το μέλλον για την εργατική τάξη προδιαγράφεται λαμπρό.

Η εργατική τάξη, ο λαός μας όμως δεν  έχει μνήμη χρυσόψαρου. Η ανάπτυξη  έρχεται να πατήσει πάνω  στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων μας. Γνωρίζουμε  πολύ καλά από την ίδια μας την πείρα  ότι  τόσο την περίοδο ανάπτυξης όσο και στη περίοδο της κρίσης με ταξικό μίσος οι εφοπλιστές μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών  αποκόμισαν τεράστια κέρδη,  Και από την άλλη χτύπημα των κλαδικών Σ.Σ. Εργασίας, εργασιακές σχέσεις λάστιχο, μειώσεις των οργανικών συνθέσεων των καραβιών, εξοντωτικά  ωράρια δουλειάς, τσακισμένοι μισθοί, χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία, ανασφάλεια, ανεργία, μειώσεις στις συντάξεις, στο αφορολόγητο όριο, εργατικά ατυχήματα, σε κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα,  πλειστηριασμοί  της λαϊκής κατοικίας, καταστολή, πόλεμος.

Από το 2010 δεν έχουν ανανεωθεί οι ΣΣ Εργασίας για τα Ποντοπόρα και  τα Μεσογειακά Φ/Γ – Δ/Ξ αλλά και για την Ακτοπλοΐα  τα Πορθμεία και τις άλλες κατηγορίες καραβιών οι μειώσεις των αποδοχών των ναυτεργατών  είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ  με το  νόμο λαιμητόμο 4387/2016 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας, για την ισοπέδωση της κοινωνικής ασφάλισης,  προπομπός  για την  προώθηση των εξωφρενικών αξιώσεων των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών για τη κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης των εργαζομένων  κατά την πρόσληψή τους στον κρατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης και την μαζική ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ιδιωτικής ασφάλισης, για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, με οδυνηρές συνέπειες για τους ναυτεργάτες, την εργατική τάξη. Χτύπημα  θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες των ναυτεργατών,  της εργατικής τάξης   στη διαπάλη με το κεφαλαίο, το σύστημά τους, το  κράτος τους.

Εκφράζοντας τη θέληση των ναυτεργατών μέσα από τα καράβια τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ- ΝΑΤ στη συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ  στις  6 Μάρτη πρότειναν την κλιμάκωση της πάλης του κλάδου με απεργία, αλλά  για άλλη μια φορά  ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός,  τα τσιράκια των εφοπλιστών στη  ΠΝΟ  απέρριψαν την πρόταση μας. Στη συνέχεια ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός ψήφισε τον  προϋπολογισμό της ΠΝΟ για το 2018 που  περιλαμβάνει χρηματοδότηση των εφοπλιστών  με 3.704.000 ευρώ για τις συμβάσεις που υπογράφει  η ΠΝΟ   με τους εφοπλιστές για τα ελληνόκτητα με ξένη σημαία καράβια και 544.000 ευρώ από το «χαράτσι»  που εισπράττεται από τους ναυτεργάτες στα καράβια ως επιπρόσθετη συνδικαλιστική εισφορά προς την ΠΝΟ, δηλαδή  συνολικά 4.248.000 ευρώ για τις υπηρεσίες τους στο εφοπλιστικό κεφάλαιο!

 

Συνάδελφοι,

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την θέση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ ότι η επίθεση σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, της εργατικής τάξης  είναι χωρίς ημερομηνία λήξης.    

         Η «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας,  που η κυβέρνηση έχει κάνει σημαία της, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, πρέπει να επαγρυπνά το λαό μας.

Οι εξελίξεις αυτές πλάι στις γενικότερες ανακατατάξεις και πολεμικές επιχειρήσεις που είναι σε εξέλιξη στις γύρο περιοχές χρειάζεται να αφυπνίσουν την εργατική τάξη και των λαό. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις  ΕΕ, ΝΑΤΟ, που μόνο νέα δεινά μπορεί να μας φέρουν.

Σε αυτές τις συνθήκες η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών για την ικανοποίηση των αναγκών μας που συνεχώς διευρύνονται, είναι πρώτης σημασίας. Η  μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις αφορά συνολικά τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τον ημερήσιο χρόνο εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία, τις συντάξεις, σειρά επιδομάτων κ.ά. Ως τέτοια, συνδέεται αντικειμενικά με την πάλη για το συνολικό ξήλωμα του αντεργατικού πλαισίου και απαιτεί πλατιά αποκάλυψη του αντεργατικού χαρακτήρα της στρατηγικής του κεφαλαίου, μαζική κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις  14 Δεκέμβρη  και 12 Γενάρη, για την  υπογραφή ΣΣΕ, τη κοινωνική ασφάλιση, οι κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, δείχνουν τον δρόμο οργάνωσης του αγώνα. Προχωράμε μπροστά με τη δύναμη ότι η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη για την κάλυψη απωλειών, την  ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής τάξης.

Σε  αυτή την κατεύθυνση  καλούμε τους ναυτεργάτες να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για τη κλιμάκωση της πάλης του κλάδου στα καράβια

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Οι διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ

 

 

 

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,789ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
664ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα