Στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθησίας του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, το οποίο φροντίζει με συνέπεια για την οργάνωση της τυχόν αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο Λιμένα Λιναριάς Σκύρου οργάνωσε θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Ιουλίου του 2018.
Το Σάββατο εκτελέστηκε η θεωρητική εκπαίδευση των εθελοντών της Νήσου με τη βοήθεια εξειδικευμένου τεχνικού συμβούλου από την Εταιρία «Μετόπη Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», στο Νέο Σταθμό Επιβατών στη Λιναριά. Η εν λόγω Εκπαίδευση ήταν ανοιχτή στο κοινό, το οποίο προσήλθε αυτοβούλως για να την παρακολουθήσει.
Η Εκπαίδευση διήρκεσε δύο ώρες 21:00 – 23:00 και δε διακόπηκε ούτε από την καταρρακτώδη βροχή διάρκειας μισής ώρας, η οποία επικράτησε προς το τέλος αυτής. Την Εκπαίδευση παρακολούθησαν στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Σκύρου, το μεγαλύτερο ποσοστό της μόνιμης δύναμης του Πολεμικού Ναυτικού στη Νήσο παρουσία και του ίδιου του Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Σκύρου, πολλών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την παρουσία της Καθηγήτριας Κας Κωνσταντίνας Σκαναβή, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου και σημαντικου αριθμού εθελοντών της Νήσου.
Τα κυριότερα θέματα που αναλύθηκαν έχουν ως εξής:
- Γενικά στοιχεία οργάνωσης για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης
- Πηγές και επιπτώσεις ρυπάνσεων εντός και πέριξ του Λιμένα της Λιναριάς ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου
- Ιδιότητες του πετρελαίου όταν αυτό έρθει σε επαφή με τη θάλασσα
- Παρουσίαση του υφιστάμενου εξοπλισμού αντιρρύπανσης του Λιμενικού Ταμείου.
- Διαδικασίες χρήσεως των πλωτών φραγμάτων με έμφαση στην αγκύρωσή τους
- Διαδικασίες χρήσεως των απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών και επιλογή του κατάλληλου υλικού ανάλογα με το περιστατικό και τον τύπο αποβλήτου που έχει διαρρεύσει.
- Παρουσίαση του τελευταίου σοβαρού συμβάντος ρύπανσης της θάλασσας που συνέβη την 10-9-2017, όταν βυθίστηκε το Δεξαμενόπλοιο “ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ II” μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας, έξω από το Λιμάνι του Πειραιά και ανάλυση των μεθόδων και μέσων που χρησιμοποιήθηκαν για την απόλυτα επιτυχή αντιμετώπισή του από μία οργανωμένη Μαρίνα στην περιοχή της Αττικής.
Την επόμενη μέρα, Κυριακή 8/7, οργανώθηκε και εκτελέστηκε πρακτική εκπαίδευση προς όφελος όλων των συμμετεχόντων της προηγούμενης ημέρας και όχι μόνο.
Η Εκπαίδευση στο πρώτο μέρος 08.30-0930, περιελάμβανε επίδειξη όλων των μέσων αντιρρύπανσης του ΛΤ Σκύρου, τα οποία είναι μόνιμα αποθηκευμένα σε άμεση ετοιμότητα χρήσης εντός Container και σε απόσταση μικρότερη των 10 μέτρων από τη θαλάσσια περιοχή του Λιμένα Λιναριάς, ενώ στο δεύτερο μέρος (09.30-12.30), εκτελέστηκε το δυσμενέστερο σενάριο σύμφωνα με το ισχύον και εγκεκριμένο Σχέδιο Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του Λιμένα, που είναι η διαρροή πετρελαίου Μαζούτ από το Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο ΑΧΙΛΛΕΑΣ, το οποίο συνδέει καθημερινά τη Σκύρο με την Κύμη.
Για την εκτέλεση του σεναρίου χρησιμοποιήθηκε το σύνολο των πλωτών φραγμάτων που διαθέτει το Λιμενικό Ταμείο, συνολικού μήκους 300 m τα οποία εγκλώβισαν την υποτιθέμενη ρύπανση αφού ποντίστηκαν γύρω από το συγκεκριμένο πλοίο και εν συνεχεία αγκυροβολήθηκαν με τη βοήθεια μίας μόνο λέμβου εθελοντή.
Εν συνεχεία αγκυροβολήθηκαν με τη βοήθεια μίας μόνο λέμβου εθελοντή.Όπως ήταν αναμενόμενο η άσκηση είχε απόλυτη επιτυχία αφού εκτός των προαναφερθέντων η εν λόγω δραστηριότητα ολοκληρώθηκε μέσα σε μία ώρα και το πλοίο απέπλευσε κανονικά για την Κύμη την 11:00.
Τέλος τα φράγματα αφού ρυμουλκήθηκαν κατάλληλα ανάμεσα από τα αγκυροβολημένα σκάφη, τοποθετήθηκαν εκ νέου στο Container όπου φυλάσσονται Επιχειρησιακά ταχτοποιημένα, αφού ξεπλύθηκαν και συντηρήθηκαν όπου χρειαζόταν.
Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους προς τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου Κυριάκο Αντωνόπουλο, για την οργάνωση και εκτέλεση αυτής της δραστηριότητας με την οποία το ΛΤ ολοκλήρωσε και τυπικά τις υποχρεώσεις του και όσον αφορά στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας (ΠΔ 11/2002), αλλά και όλων των προϋποθέσεων για την απόκτηση της “Γαλάζιας Σημαίας”, η οποία απονέμεται σε Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης Λιμένα της Ελλάδος για πρώτη φορά.