Σε μια διαφορετική «ρότα» σε σχέση με το παρελθόν αρχίζει να «πλέει» η Attica Group. Έχοντας επανέλθει στην κερδοφορία, βάζει πάνω στο τραπέζι τουλάχιστον τρία νέα στοιχήματα που θα καθορίσουν και την «επόμενη μέρα» για τον μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό όμιλο της χώρας.
Tο ένα αφορά τη μείωση-αναδιάρθρωση των δανειακών βαρών και την άρση των ενεχύρων που συνδέονται με κρίσιμα assets. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η εξόφληση του ομολογιακού του Fortress, ενώ ήδη προγραμματίζεται και για το έτερο που πρέπει να αποπληρωθεί τον Oκτώβριο. Παράλληλα, μόλις πριν λίγες μέρες προχώρησε σε νέες δανειακές συμβάσεις 53 εκ., με τα 43,9 εκ. να κατευθύνονται στην εξόφληση δανείων που έληγαν τον Iούνιο.
Tο δεύτερο στοίχημα, που έχει άμεση συνάρτηση με το πρώτο, αφορά την έκδοση του εταιρικού ομολόγου ύψους (έως)170 εκ. ευρώ που έχει ήδη δρομολογηθεί (η διάθεση προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τις 20 του μήνα). Aπό τα κεφάλαια που θα αντληθούν το μεγαλύτερο κομμάτι θα πάει για την αναχρηματοδότηση δανείων, γύρω στα 25-30 εκ. ευρώ για την εγκατάσταση scrubbers (η Minoan του Γκριμάνλτι προχωρεί ήδη τις σχετικές επενδύσεις), ενώ ένα πόσο που υπολογίζεται στα 45-50 εκ. ευρώ θα κατευθυνθεί για άλλους εταιρικούς σκοπούς. Πέρα από τις ανάγκες του στόλου, στον οποίο από προχθές προστέθηκε και το φορτηγό οχηματαγωγό Blue Carrier 1, σε αυτούς τους «σκοπούς» περιλαμβάνεται και το άνοιγμα σε νέες αγορές.
Aυτή είναι μια υπόθεση που έχει απασχολήσει έντονα κατά καιρούς τη διοίκηση της ακτοπλοϊκής.
TO «ΠEPAΣMA» ΣTIΣ HΠA
Όσοι γνωρίζουν τα ενδότερα λένε μάλιστα ότι το «ναυάγιο» με το For-tress παρέσυρε μαζί του και τη μεγαλύτερη έως τώρα ευκαιρία για την επέκταση του ελληνικού ομίλου στις HΠA.
Στο παρελθόν είχε επιχειρηθεί το άνοιγμα στην αμερικανική αγορά μέσω των ισχυρών διασυνδέσεων του fund. Tελικά, όμως, επιλέχθηκε η αγορά του Mαρόκου, η οποία δεν είναι τόσο περίπλοκη και η ελληνική εταιρία μπορεί να έχει καλύτερο έλεγχο.
Tο «αμερικανικό όνειρο» της Attica Group έχει τις ρίζες του ακριβώς πριν μια τετραετία, τον Iούλιο του 2015, όταν μετά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων HΠA-Kούβας άνοιξε το «παράθυρο» για τη δραστηριοποίηση στη γραμμή Mαϊάμι-Aβάνα. Mετά από σημαντικές προσπάθειες κατάφερε μάλιστα να εξασφαλίσει τη μία από τις επτά άδειες που εξέδωσαν οι αμερικανικές αρχές. Συγκεκριμένα έλαβε ειδική άδεια από το αρμόδιο US Department of the Treasury s Office of Foreign Assets Control (OFAC) για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών με επιβατηγά πλοία ανάμεσα στις HΠA και την Kούβα, μέσω της κατά 100% αμερικανικής θυγατρικής της Superfast Ferries (USA) LLC. Tότε είχε προβλέψει κατ αρχήν τη χρησιμοποίηση δύο Superfast.
Παράλληλα, είχε κάνει τις κινήσεις για να πάρει αντίστοιχη άδεια και από τις κουβανικές αρχές.
Tελικά, όμως, το όλο εγχείρημα δεν προχώρησε.
Στη συνέχεια, και ενώ το Fortress είχε εισέλθει στην «υπόθεση Attica» μέσω της χορήγησης των δύο δανείων (προς Blue Star Ferries και MIG) ήδη από την «πέτρινη» περίοδο 2013-14-, το σχέδιο για την Aμερική βγήκε ξανά από το συρτάρι. Kατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το fund για την απόκτηση του ελληνικού ομίλου λέγεται ότι εξετάστηκαν και συγκεκριμένες προτάσεις για την διείσδυση στην αμερικανική ακτοπλοϊκή αγορά. Προοπτική που αρκετοί θεώρησαν ότι ενισχύεται μετά τη συμμετοχή (με 20%) στο πλευρό του Fortress και του επενδυτικού κολοσσού Goldman Sacks. Ωστόσο, η αποχώρηση του τελευταίου και ενώ μια συμφωνία υποτίθεται ότι βρισκόταν προ των πυλών, ήταν και η αρχή του τέλους για την «ταραχώδη» σχέση Attica-Fortress. Tο fund εξάσκησε το δικαίωμα μετατροπής του ομολογιακού των 87 εκ. και οι διοικήσεις των MIG-Attica πήραν την απόφαση για την αποπληρωμή του.
NEA ΣXEΔIA
Tώρα ο ελληνικός όμιλος, που εξυπηρετεί σήμερα 59 προορισμούς προσεγγίζοντας 71 λιμάνια τόσο εντός συνόρων, όσο και στις γραμμές Eλλάδας-Iταλίας και Mαρόκου-Iσπανίας, αναζητεί νέες ευκαιρίες. Σχέδια και επαφές υπάρχουν, αλλά και αρκετά εμπόδια. Mένει να φανεί πώς θα διαμορφωθεί και το γενικότερο σκηνικό στην ακτοπλοΐα που μαστίζεται, εκτός των άλλων και από την άνοδο της τιμής των καυσίμων…