Ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, ο διευθύνων σύμβουλος του , Captain Fu Chengqiu, είχε στείλει ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα για το τι περιμένει η COSCO ως βασικός μέτοχος του ΟΛΠ από τη νέα κυβέρνηση. “Είναι αλήθεια ότι λόγω καθυστερήσεων και διαδικαστικών προβλημάτων δεν έχει εγκριθεί το master plan των επενδύσεών μας. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές οι κυβερνήσεις θα μας υποστηρίξουν και προσβλέπουμε ότι το master plan μπορεί να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό”.
Το συγκεκριμένο μήνυμα φαίνεται ότι ήδη βρήκε αποδέκτη στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, που έθεσε στην κορυφή της ατζέντας των προτεραιοτήτων την απεμπλοκή των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά, που επί χρόνια σκόνταφταν στις τρικλοποδιές που έβαζε η γραφειοκρατία τα προηγούμενα χρόνια.
Ήδη από τις πρώτες δηλώσεις του ο νέος ΥΕΝ, Γ. Πλακιωτάκης, τόνισε ότι στόχος είναι να σταλεί θετικό μήνυμα προς τους υποψήφιους ξένους επενδυτές και προανήγγειλε επανεξέταση των ενστάσεων από πλευράς των υπηρεσιών στο πλαίσιο της νομιμότητας και με στόχο να βρεθεί λύση απεμπλοκής.
Την περασμένη εβδομάδα, λοιπόν, αποφασίστηκε, σε σύσκεψη που έγινε με τη συμμετοχή του αν. διευθύνοντος του ΟΛΠ, Άγγ. Καρακώστα, και του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ στο δ.σ. του ΟΛΠ, Αθ. Λιάγκου, να προκριθεί η λύση της επανακατάθεσης του επενδυτικού σχεδίου σε άμεσο χρονικό ορίζοντα μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου, ώστε να ακολουθήσει η άμεση έγκριση. Στο πλαίσιο, μάλιστα, της διαφαινόμενης συμφωνίας, η πλευρά του ΟΛΠ αναμένεται να κάνει κάποιες αναγκαίες προσαρμογές, στο πλαίσιο των παρατηρήσεων που είχαν θέσει οι υπηρεσίες, προκειμένου να ξεπεραστούν άμεσα τα εμπόδια και να υπάρχει πράσινο φως για έναρξη των επενδύσεων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.
Το παρασκήνιο
Η κινητοποίηση γύρω από τις επενδύσεις του ΟΛΠ και του βασικού μετόχου της COSCO σχετίζεται με τη συνολική επανεκκίνηση που επιχειρεί η κυβέρνηση στις οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με το Πεκίνο. Στο πλαίσιο αυτό, καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τον Οκτώβριο να οριστικοποιηθεί η επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίγκ. Η διαφαινόμενη απεμπλοκή των επενδύσεων της COSCO, που αποτελούν τη ναυαρχίδα της κινεζικής οικονομικής παρουσίας στη χώρα μας, εκτιμάται ότι αποτελεί απαραίτητο φιλοεπενδυτικό σήμα προς το Πεκίνο.
Το χρονικό
Έπειτα από πολυετή καθυστέρηση, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο συνεδρίασε η ΕΣΑΛ, με θέμα την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ. Τότε η Επιτροπή, επικαλούμενη μια σειρά από θέματα διαδικαστικού χαρακτήρα, προέβαλε προσκόμματα στις υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 293 εκατ. ευρώ, ενώ δεν ενέκρινε τις κυριότερες εθελοντικές επενδύσεις, όπως την ανέγερση του mall, το ένα από τα τέσσερα ξενοδοχεία, το logιstic center στο Κερατσίνι, την επένδυση στη ναυπηγοεπισκευή και τα δύο πάρκινγκ.
Ακολούθησε τον Απρίλιο η απόφαση του ΚΑΣ, που έθεσε πρόσθετα εμπόδια για το σύνολο του επενδυτικού πλάνου και πρωτίστως για τα έργα του ξενοδοχείου στο Πόρτο Λεόνε, του ξενοδοχείου στην Παγόδα, την εγκατάσταση δεξαμενής δεξαμενής στην Ψυττάλλεια αλλά και στο εμπορικό κέντρο. Τον Ιούλιο, και παραμονές των εκλογών, σε μια μάλλον προσχηματική κίνηση, η ΕΣΑΛ, υπό τη σύνθεση που είχε επιλεγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενέκρινε όλες τις πρόσθετες επενδύσεις πλην της επένδυσης για την κατασκευή ναυπηγοεπισκευής για mega yachts.