Υψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται η δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων με στόχο την πραγματοποίηση πτήσεων με υδροπλάνα με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2020. Η κυβέρνηση, μέσω των συναρμόδιων υπουργείων Υποδομών και Ανάπτυξης, επιδιώκει να σπάσει την ιδιότυπη “κατάρα” που χαρακτηρίζει, εδώ και πολλές δεκαετίες, το εγχείρημα των μεταφορών με τα αμφίβια αεροσκάφη, το οποίο συνοδεύτηκε με εξαγγελίες δίχως αντίκρισμα κατά τη διάρκεια των τεσσεράμισι, περίπου, χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Τι περιμένουν οι επενδυτές
Μετά το επενδυτικό προσκλητήριο της κυβέρνησης, οι επενδυτές που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στη συγκεκριμένη αγορά, ως επί το πλείστον οι εταιρείες Ελληνικά Υδατοδρόμια και Hellenic Seaplanes, προσβλέπουν, σε πρώτη φάση, στην αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος, δηλαδή του Ν. 4568/18 που δημιούργησε ο πρώην υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης. Το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διαδικασία ίδρυσης και αδειοδότησης υδατοδρομίου, ενώ απαγορεύει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων σε λιμάνια που έχουν παραχωρηθεί, όπως του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, σε ιδιωτικές μαρίνες ή σε σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα. Ως αποτέλεσμα, έχει διαμορφωθεί το παράδοξο, τα Προεδρικά Διατάγματα για τη χωροθέτηση των μαρίνων Αλίμου και Χίου να προβλέπουν την ανάπτυξη υδατοδρομίων, αλλά αυτό να είναι στην πράξη αδύνατον, επειδή ο Ν.4568/18 το απαγορεύει.
Κατ’ επέκταση, ούτε στα μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη είναι δυνατόν να κατασκευαστούν υδατοδρόμια, γεγονός που λειτουργεί ως τροχοπέδη για τη δημιουργία ενός βιώσιμου δικτύου. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί η σημαντική καθυστέρηση με την οποία λειτουργούν οι εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, που δεν τηρούν το προβλεπόμενο από τον νόμο χρονοδιάγραμμα των 65 ημερών για τη χορήγηση των απαιτούμενων εγκρίσεων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το υπουργείο Υποδομών δρομολογεί την υλοποίηση των αναγκαίων αλλαγών μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το νέο νομοθετικό πλαίσιο να τεθεί προς διαβούλευση τον Σεπτέμβριο και να κυρωθεί από τη Βουλή μέσα στο φθινόπωρο. Το νέο αδειοδοτικό καθεστώς θα επιτρέπει την υλοποίηση υδατοδρομίων σε σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα και μαρίνες ή λιμάνια που έχουν παραχωρηθεί σε ιδιώτες, ενώ εκτιμάται ότι, αυτήν τη φορά, θα καταστεί δυνατή η δημιουργία ενός πιλοτικού δικτύου υδροπλάνων έως το καλοκαίρι του 2020.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της αγοράς, με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι υποψήφιοι και υφιστάμενοι επενδυτές είχαν βρεθεί αντιμέτωποι, σχεδόν, με εμπαιγμό. Για παράδειγμα, παρότι ο Ν.4568/18 είναι πρακτικά ανενεργός, δεδομένου ότι δεν έχει εκδοθεί καμία από τις συνολικά έξι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, που απαιτούνται, ο Χρ. Σπίρτζης έκανε λόγο, την περασμένη άνοιξη, για… εθνικό στρατηγικό σχέδιο υδατοδρομίων.
Από το 2013, οπότε υπήρξε η πρώτη σημαντική αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, μέχρι σήμερα έχουν αδειοδοτηθεί μόλις τρία υδατοδρόμια, σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ σε διαδικασία αδειοδότησης βρίσκονται πέντε υδατοδρόμια στο Ιόνιο (Κεφαλλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Ζάκυνθος και Μεγανήσι) για τα οποία τα λιμενικά ταμεία έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, όπου τεχνικός σύμβουλος είναι η εταιρεία Ελληνικά Υδατοδρόμια. Όπως και 20 υδατοδρόμια στο Νότιο Αιγαίο (Ρόδος – δύο, Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα και Ανάφη).
Εάν, αυτήν τη φορά, οι διαδικασίες προχωρήσουν με γοργό ρυθμό, τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί, σε πρώτη φάση, ένα δίκτυο με ικανοποιητικό αριθμό υδατοδρομίων, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι το τελευταίο κατά το οποίο δεν πραγματοποιούνται μεταφορές με αμφίβια αεροσκάφη.
Ποιοι επενδύουν
Η δημιουργία ενός δικτύου υδατοδρομίων είναι ένα από τα έργα κορυφαίας προτεραιότητας για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, καθώς το εγχώριο τουριστικό προϊόν καθίσταται περισσότερο ανταγωνιστικό, ενώ επιτρέπεται η πύκνωση των δρομολογίων σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στη συγκεκριμένη αγορά, που βρίσκεται σε εμβρυακό στάδιο, δραστηριοποιούνται η Ελληνικά Υδατοδρόμια με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Αναστάσιο Γκόβα, στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 55% η εταιρεία Άκτωρ Facility Management. Η Ελληνικά Υδατοδρόμια έχει αδειοδοτήσει τα τρία πρώτα αεροδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα, ενώ, πρόσφατα, κατέθεσε τον πρώτο τεχνικό φάκελο, για το υδατοδρόμιο στην Καβάλα, ο οποίος πληροί τις απαιτήσεις του Ν.4568/18.
Ο έτερος βασικός παίκτης της συγκεκριμένης αγορά είναι η Hellenic Seaplanes με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νικόλα Χαραλάμπους, ο οποίος, σε συνέχεια πρόσφατης συνάντησης με τον κ. Κεφαλογιάννη, αναφέρει ότι ανοίγει ο δρόμος των αδειοδοτήσεων των υδατοδρομίων, των οποίων η υλοποίηση διαθέτει πολλαπλά οφέλη στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τον τουρισμό και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Παρουσία στη συγκεκριμένη αγορά επιδιώκει να αποκτήσει και ο Ελληνομεξικάνος Ricardo Farias Nicolopoulos, που δραστηριοποιείται στην αεροπορική βιομηχανία, μέσω δικών του εταιρειών (Bi-National Air, Air Choice One κτλ.). Ο ίδιος σχεδιάζει, ακόμη, την κατασκευή ξενοδοχείου στην Πάτμο και γι’ αυτό ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο επενδυτικό σχέδιο για την ανάπτυξη υδατοδρομίου στο νησί.
Να σημειωθεί ότι επενδυτές από την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ επιδιώκουν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, σε πρώτη φάση, μέσω συνεργασίας με τα ελληνικά σχήματα.