Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Τοπικές βροχές, καταιγίδες και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας – Ο καιρός την Πέμπτη 08/10/2020

Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Πέμπτης σε αρκετές περιοχές της χώρας μας, εξαιτίας μίας ατμοσφαιρικής διαταραχής από τα βόρεια – βορειοδυτικά, η οποία θα περάσει γρήγορα πάνω από την περιοχή μας και θα δώσει τοπικές βροχές και καταιγίδες. Παράλληλα αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στα κανονικά για την εποχή επίπεδα (με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά) ενώ η ατμόσφαιρα θα καθαρίσει καθώς θα εκτοπιστεί η αφρικανική σκόνη. 

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Πέμπτη 08/10/2020

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα προς το ξημέρωμα της Πέμπτης, ο καιρός πρόσκαιρα θα παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση από τα βορειοδυτικά, οπότε και θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες, αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο (κυρίως τα πιο δυτικά τμήματα του γεωγραφικού διαμερίσματος), φαινόμενα τα οποία δεν αποκλείεται να έχουν κατά τόπους και αρκετά έντονο χαρακτήρα (βλέπετε χαρακτηριστικά τα σήματα προειδοποίησης). Γρήγορα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, οι βροχές και οι καταιγίδες θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την βορειοδυτική Πελ/νησο. Αρκετά πιο τοπικά θα είναι τα φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας (εκτός από τις περιοχές της περιφέρειας της δυτικής Μακεδονίας όπου είναι πιθανό να έχουν πιο αξιόλογο χαρακτήρα) ενώ κάποιες τοπικές βροχές θα βγάλει το πρωί και στην κεντρική – νότια Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά Ελλάδα. Στην υπόλοιπη χώρα η νύχτα θα κυλήσει με αρκετά πυκνή συννεφιά στις περισσότερες περιοχές και προς τις πρωινές ώρες θα αρχίσει να βρέχει στην Θράκη (κυρίως στην Ροδόπη και τον Έβρο) και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, με πιθανότητα και καταιγίδας.

Στην συνέχεια και καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα καταστεί αρκετά πιο άστατος με συννεφιά η οποία κατά διαστήματα θα δίνει βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, δυτική Στερεά Ελλάδα και δυτική – βορειοδυτική Πελ/νησο, με διαστήματα παύσης των φαινομένων. Παράλληλα βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε περιοχές της κεντρικής και νότιας Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και της κεντρικής και βόρειας Πελ/νησου, κυρίως μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών. Συννεφιά με τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης θα έχουμε και στην Μακεδονία (πιο αξιόλογες στα ανατολικά) ενώ αξιόλογες βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην Θράκη και τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου (πιθανώς στην Λέσβο τοπικά ισχυρές) . Μικρότερη είναι η πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς στις βόρειες Κυκλάδες, ενώ καλύτερος θα παραμείνει ο καιρός στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Από αργά το απόγευμα και μετέπειτα, ο καιρός θα αρχίσει σιγά σιγά να βελτιώνεται σε όλη σχεδόν την χώρα με την συννεφιά να γίνεται ολοένα και λιγότερη και την ξαστεριά να επικρατεί. Παρ’όλα αυτά εξαίρεση θα αποτελέσουν περιοχές της βορειοανατολικής Ελλάδας και συγκεκριμένα η Θράκη (κυρίως ο Έβρος) και τα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου θα επιμείνουν κάποιες τοπικές βροχές και καταιγίδες μέχρι το τέλος της ημέρας, με σταδιακή ωστόσο εξασθένιση.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν από Β-ΒΔ διευθύνσεις με την ένταση γύρω στα 4 με 6 Μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα στα βόρεια μέχρι 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις, βαθμιαία ωστόσο θα στραφούν σε Β με την ένταση στα βόρεια να φτάνει κατά διαστήματα και κατά τόπους τα 6 με 7 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση, θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 10 έως 23 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 23 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 16 έως 26 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 22 έως 27 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Από το απόγευμα και μετέπειτα αναμένεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας σε όλη την χώρα. Να σημειώσουμε επίσης ότι η υψηλή σχετική υγρασία των τελευταίων ημερών θα υποχωρήσει ενώ και η αφρικανική σκόνη θα εκτοπιστεί σχεδόν από όλη την χώρα. 

Στην Αττική η ημέρα θα ξεκινήσει με μουντό καιρό, καθώς θα επικρατήσει συννεφιά κατά τόπους πιο πυκνή και δεν αποκλείεται να ψιχαλίσει τοπικά στα δυτικά. Μεταξύ μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, η συννεφιά θα πυκνώσει ακόμα περισσότερο σε όλο τον νομό, οπότε θα έχουμε ένα πέρασμα από βροχές και ίσως κάποια πρόσκαιρη τοπική καταιγίδα. Γρήγορα πάντως ο καιρός θα βελτιωθεί και κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών θα επικρατήσει ξαστεριά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από Δ-ΝΔ διευθύνσεις με ένταση 3 με 5 Μποφόρ και αργότερα από Β διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση το απόγευμα.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε και εδώ αρκετά πυκνή συννεφιά κυρίως το πρώτο μισό της ημέρας με πιθανότητα για τοπικές βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης (στα γύρω ορεινά τα φαινόμενα ενδεχομένως να είναι λίγο πιο αξιόλογα). Μετά το μεσημέρι η συννεφιά θα απομακρυνθεί και θα υπάρξουν διαστήματα με ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις, σχετικά ενισχυμένοι στα 5 με 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου, με περαιτέρω πτώση το βράδυ.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
664ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα