Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ο καιρός την νέα εβδομάδα από την Δευτέρα 26/10/2020 έως την Κυριακή 01/11/2020

Μετά και την επιλεκτική αλλά πολύ σοβαρή κακοκαιρία που επηρέασε στις αρχές κυρίως της εβδομάδας που μας πέρασε, τα νοτιότερα τμήματα της χώρας μας και ιδιαίτερα την Κρήτη με πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ο καιρός τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει ανοιξιάτικο χαρακτήρα καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει αρκετά και ο αίθριος καιρός κυριαρχεί σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα. Στην τελευταία μας εκτίμηση, είχαμε μιλήσει και είχαμε τονίσει τον ερχομό μιας πολύ αξιόλογης έως σοβαρής κακοκαιρίας την νέα εβδομάδα και συγκεκριμένα την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, η οποία θα καταφέρει να επηρεάσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας μας.

Και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για αυτήν την κακοκαιρία, οπότε πράγματι την Τετάρτη 28/10, αναμένεται σοβαρή επιδείνωση του καιρού από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά με βροχές και καταιγίδες σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Η αιτία αυτής της σημαντικής μεταβολής, είναι ένα αποκομμένο χαμηλό, το οποίο θα κινηθεί αρκετά γρήγορα από τα δυτικά προς την περιοχή μας και θα επιδεινώσει τον καιρό.

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, η έλευση αυτής της κακοκαιρίας δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια (τουλάχιστον όχι για όλες τις περιοχές), φαίνεται όμως τα χαρακτηριστικά της να είναι αρκετά έως πολύ έντονα, καθώς οι βροχές και οι καταιγίδες κατά τόπους θα έχουν μεγάλη έως πολύ μεγάλη ένταση. Παράλληλα αυτή η μεταβολή θα συνδυαστεί τόσο με σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε Ιόνιο και σε Αιγαίο, όσο και με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας συγκριτικά με τις τελευταίες ώρες που διανύουμε.

Διάταξη αερίων μαζών την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο. Παρατηρούμε πως η έλευση του χαμηλού, θα “φέρει” μαζί του πιο ψυχρές αέριες μάζες από τα δυτικά, εκτοπίζοντας τις πιο θερμές προς τα ανατολικά!! 

Έτσι λοιπόν ξεκινώντας από την ημέρα της Δευτέρας 26/10, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σχεδόν σε ολόκληρη την χώρα, με την ηλιοφάνεια να κυριαρχεί στα περισσότερα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα. Κάποιες νεφώσεις πάντως θα τις έχουμε μέσα στην ημέρα σε Κυκλάδες, Κρήτη, ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα και μάλιστα τοπικά στο ανατολικό Αιγαίο ίσως ψιχαλίσει μέσα στο μεσημέρι πολύ πρόσκαιρα και πολύ τοπικά. Από πλευράς ανέμων, αυτοί θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα Πελάγη και δεν θα ξεπεράσουν τα 3 με 4 Μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μερική πτώση σε ολόκληρη την χώρα.

Και την Τρίτη η ημέρα θα ξεκινήσει και θα κυλήσει με αρκετά καλό καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ωστόσο θα έχουμε περισσότερες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τα νησιά, χωρίς όμως να λείπουν τα διαστήματα με ηλιοφάνεια. Από το απόγευμα όμως της Τρίτης και από τα δυτικά, οι νεφώσεις θα έχουν την τάση να πυκνώνουν ολοένα και περισσότερο και από το βράδυ θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται τοπικές βροχές και καταιγίδες, αρχικά στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα παραμείνουν γενικά ασθενείς στα Πελάγη (δεν θα ξεπερνούν τα 4 Μποφόρ) και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Χάρτης υετού από το Ευρωπαϊκό Προγνωστικό Μοντέλο για το βράδυ της Τρίτης!! 

Την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου, αναμένεται σοβαρή κακοκαιρία η οποία αρχικά θα επηρεάζει κυρίως τις δυτικές – νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας μας (νησιά κεντρικού Ιονίου, κεντρική – νότια Πελ/νησος και Κρήτη) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ μεγάλης έντασης. Πολύ γρήγορα μέχρι το μεσημέρι η κακοκαιρία θα έχει επεκταθεί σε βόρεια Πελ/νησο, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, κεντρική – νότια Θεσσαλία, Σποράδες, Κυκλάδες και νησιά ανατολικού Αιγαίου, οπότε σε αυτές τις περιοχές θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές, ενώ η πιθανότητα να σημειωθούν και τοπικές χαλαζοπτώσεις, είναι υπαρκτή. Μέχρι και το βράδυ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται σε όλο σχεδόν το Αιγαίο καθώς επίσης σε ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Για τα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας (βόρειο Ιόνιο, Ήπειρος, δυτική και κεντρική Μακεδονία), η πιθανότητα για βροχές και καταιγίδες είναι πιο μικρή και τα φαινόμενα δείχνουν να έχουν πιο τοπικό χαρακτήρα, δεν έχει ξεκαθαρίσει όμως εντελώς η καιρική εικόνα, οπότε περισσότερες λεπτομέρειες θα έχουμε σε νεότερη πρόγνωση.

Χάρτης υετού για το μεσημέρι της Τετάρτης 28ης Οκτώβρη!!

Παράλληλα θα πνέει ένας ισχυρός βορειοδυτικός άνεμος στο Ιόνιο και ένας ισχυρός νοτιοδυτικός άνεμος στο Αιγαίο, με τις εντάσεις σε πολλά σημεία να φτάνουν τα 7 Μποφόρ και πιθανώς κατά τόπους τα 8 Μποφόρ, ενώ αισθητή πτώση θα σημειώσει και η θερμοκρασία.

Από κει και ύστερα, την Πέμπτη η κακοκαιρία σταδιακά θα αποχωρήσει αν και θα επιμείνουν κάποιες βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές του κεντρικού και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης, σταδιακά όμως τα φαινόμενα θα παρουσιάζουν σημάδια εξασθένισης.

Το τελευταίο τριήμερο της εβδομάδας και κυρίως μέσα στο Σ/Κ, αν και δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη η τάση του καιρού, υπάρχουν αρκετά προγνωστικά στοιχεία που θέλουν μια νέα αλλαγή του καιρού η οποία δείχνει να μας έρχεται αυτήν την φορά από τα βόρεια και να δίνει τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές, αλλά και τις πρώτες χιονοπτώσεις στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα φαίνεται να επικρατεί ένας ισχυρός βοριάς στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να έχουμε μια νέα αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε πιο χειμερινά επίπεδα.

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να επιβεβαιώσουμε την παραπάνω εξέλιξη και θα χρειαστεί να περάσουν δύο με τρεις ημέρες για να έχουμε περισσότερα στοιχεία, οπότε και θα σας ενημερώσουμε με νεότερο άρθρο. Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας, για ότι νεότερο προκύψει θα σας ενημερώσουμε άμεσα με γνώμονα πάντα την εγκυρότητα. Να είστε όλες και όλοι καλά!!

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,790ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
664ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα