Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Τετάρτης στις περισσότερες κεντρικές, ανατολικές και νότιες ηπειρωτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας μας, με έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, μεγάλες ριπές ανέμων αλλά και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Όπως ήδη σας έχουμε ενημερώσει και μέσα από τις προηγούμενές μας εκτιμήσεις, η αιτία αυτής της σχετικά σύντομης αλλά πολύ σοβαρής κακοκαιρίας, θα είναι μία αποκομμένη ατμοσφαιρική διαταραχή από τα δυτικά – νοτιοδυτικά με πορεία προς την χώρα μας. Παράλληλα οι άνεμοι τοπικά θα πνέουν πολύ ισχυροί στα Πελάγη ενώ πτώση θα σημειώσει ο υδράργυρος στο μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας.
Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Τετάρτη 28η Οκτωβρίου 2020!!
Κατά την διάρκεια της νύχτας και κυρίως προς το ξημέρωμα της Τετάρτης, ο καιρός ήδη θα έχει παρουσιάσει σοβαρή επιδείνωση στα νοτιοδυτικά, οπότε θα έχουμε κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες αρχικά στα νοτιότερα τμήματα της Πελ/νησου και πολύ γρήγορα στο σύνολο σχεδόν του γεωγραφικού διαμερίσματος. Τα φαινόμενα ιδιαίτερα σε κεντρική και νότια Πελ/νησο κατά τόπους θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μέχρι τις πρωινές ώρες, οι βροχές και οι καταιγίδες θα έχουν επεκταθεί σε Κρήτη και δυτικές Κυκλάδες με τα φαινόμενα και εδώ τοπικά να είναι πολύ έντονα. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης στα νησιά του κεντρικού Ιονίου και την βορειοδυτική Πελ/νησο (κυρίως τον νομό Ηλείας και τα ενδότερα της Αχαΐας), ενώ πιο τοπικά και ασθενή θα είναι αρχικά τα φαινόμενα στην Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία (κυρίως την ανατολική και νότια), τις Σποράδες και ίσως την Θράκη. Με καλύτερο καιρό θα κυλήσει η νύχτα και το πρωί στα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας μας καθώς επίσης και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο και σε αυτές τις περιοχές θα επικρατήσει πυκνή συννεφιά με πολύ μικρή πιθανότητα για τοπικές ψιχάλες.
Καθώς θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, το μέτωπο της κακοκαιρίας θα κινηθεί βορειοανατολικά, οπότε μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες θα σημειωθούν σε κεντρική – ανατολική και βόρεια Πελ/νησο, κεντρική – ανατολική Στερεά Ελλάδα, Σποράδες, Κυκλάδες, Κρήτη και αργότερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Αν και το πέρασμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια, τα φαινόμενα τοπικά είναι πιθανό να παρουσιάσουν πολύ μεγάλη σφοδρότητα, ιδιαίτερα σε βορειοανατολική Πελ/νησο, ανατολική Στερεά Ελλάδα, Κυκλάδες και Κρήτη και να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Παράλληλα βροχές και καταιγίδες πιο τοπικού χαρακτήρα, θα εκδηλώνονται στα νησιά του κεντρικού Ιονίου την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο, ενώ αξιόλογα φαινόμενα αναμένονται και στην Θεσσαλία (κυρίως τα κεντρικά, τα ανατολικά και τα νότια). Πιο βόρεια ο καιρός θα είναι βαρύς με πυκνή συννεφιά, οι όποιες βροχές όμως θα περιορίζονται στην Θράκη και τα νησιά του θρακικού (όπου και θα έχουν ασθενή γενικά χαρακτήρα), ενώ στα πολύ νότια τμήματα της Χαλκιδικής δεν αποκλείεται αργά το απόγευμα πρόσκαιρα τα φαινόμενα να ενταθούν.
Μεταξύ των απογευματινών και βραδινών – νυχτερινών ωρών, η κακοκαιρία πλέον θα επηρεάζει τα ανατολικά τμήματα και συγκεκριμένα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε θα εκδηλωθούν έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες, φαινόμενα που θα συνοδευτούν από ισχυρές ριπές ανέμων και πιθανώς ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν επίσης στην Θράκη (κυρίως στον Έβρο), εδώ όμως τα φαινόμενα δεν φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα έντονο χαρακτήρα. Στις υπόλοιπες περιοχές, αν και θα υπάρχουν κάποια σημάδια βελτίωσης, το σκηνικό του καιρού θα είναι αρκετά άστατο σε Θεσσαλία, Σποράδες, ανατολική Στερεά Ελλάδα ανατολική Πελ/νησος, Κυκλάδες και πιθανώς στα νοτιότερα τμήματα της Χαλκιδικής, οπότε κατά την διάρκεια των βραδινών ωρών υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλωθούν εκ νέου τοπικές βροχές και καταιγίδες. Ασθενείς τοπικές βροχές, ίσως επιμείνουν σε Κρήτη, δυτική Πελ/νησο και δυτική Στερεά Ελλάδα, τα φαινόμενα όμως σταδιακά θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν αρχικά από Α-ΝΑ κυρίως διευθύνσεις με την ένταση ιδιαίτερα στα νότια και την νοτιοδυτική Πελ/νησο να φτάνει τοπικά τα 7 με 8 Μποφόρ. Σταδιακά η διεύθυνση των ανέμων θα στραφεί κυρίως σε Β και η ένταση θα πέσει λίγο στα νότια. Στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο οι άνεμοι μέσα στην ημέρα θα στραφούν σε ΝΔ και θα φτάνουν τα 7 Μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέει Α άνεμος και δεν θα ξεπεράσει τα 5 Μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 6 έως 20 βαθμούς, στα δυτικά από 7 έως 20 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 10 έως 18 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 19 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αττική περιμένουμε ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες πυκνή συννεφιά η οποία γρήγορα θα ξεκινήσει να δίνει τοπικές βροχές, αρχικά στα πιο νότια – νοτιοδυτικά τμήματα. Καθώς θα πλησιάζουμε προς το μεσημέρι αναμένεται να έχουμε σοβαρή επιδείνωση του καιρού και έτσι μεταξύ πρώτων μεσημβρινών και απογευματινών ωρών, θα επικρατήσει κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που δεν αποκλείεται να έχουν κατά τόπους πολύ έντονο χαρακτήρα και να σημειωθούν τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μέσα στο απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση, το βράδυ όμως δεν αποκλείεται να έχουμε νέα υποτροπή με τοπικές βροχές και ίσως παροδική καταιγίδα κυρίως όμως στα ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ΝΑ διευθύνσεις με ένταση 4 με 5 Μποφόρ και τοπικά στα νοτιοανατολικά έως 6 Μποφόρ, ωστόσο κατά την είσοδο της κακοκαιρίας οι ριπές των ανέμων δεν αποκλείεται κυρίως στα νότια να αγγίξουν τα 7 με 8 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.
Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις αρκετά πυκνές μέσα στην ημέρα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει ασθενώς και τοπικά κυρίως στα νοτιοανατολικά τμήματα του νομού προς την πλευρά της Χαλκιδικής. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας