Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Σοβαρή κακοκαιρία με ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας – Ο καιρός την Κυριακή 13/12/2020

Νέα πολύ σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού κατά την διάρκεια της Κυριακής στην χώρα μας με ισχυρές έως πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες αυτήν την φορά δεν θα επηρεάσουν τόσο τα δυτικά τμήματα, όσο τις κεντρικές, ανατολικές και νότιες περιοχές. Αιτία θα αποτελέσει άλλο ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα μας έρθει από τα δυτικά – νοτιοδυτικά και κινούμενο ανατολικά θα περάσει πάνω από την περιοχή μας δίνοντας τοπικά πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα. Παράλληλα οι άνεμοι κατά τόπους θα πνέουν και πάλι πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει μεταβολή.

Ας δούμε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού για την Κυριακή 13/12/2020

Κατά την διάρκεια των νυχτερινών ωρών ο καιρός στην δυτική Ελλάδα θα είναι γενικά άστατος με νεφώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν κάποιες μπόρες αρκετά τοπικού χαρακτήρα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την δυτική Θεσσαλία, την δυτική Στερεά Ελλάδα και την δυτική Πελ/νησο. Πιο ανατολικά, από τα νοτιότερα και ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας (τα ανατολικά της Μαγνησίας), την κεντρική και ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελ/νησο και τις Κυκλάδες (κυρίως τα δυτικά και τα βόρεια νησιά των Κυκλάδων), μέσα στην νύχτα προς το ξημέρωμα, θα έχουμε ένα πέρασμα από αξιόλογες βροχές, φαινόμενα τα οποία δεν αποκλείεται να παρουσιάσουν τοπικά και έντονο χαρακτήρα, ενώ θα εκδηλωθούν και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες τα φαινόμενα σε αυτές τις περιοχές θα έχουν σταματήσει και ο καιρός πρόσκαιρα θα βελτιωθεί. Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν μέσα στην νύχτα και στην Κρήτη (κυρίως στο δυτικό και νότιο τμήμα του νησιού), ενώ πολλές βροχές και καταιγίδες πιθανώς ισχυρές θα εκδηλωθούν αρχικά στα νησιά του ανατολικού – βορειοανατολικού Αιγαίου (από την Χίο και βορειότερα) και αργότερα στην Θράκη, με τα φαινόμενα να παρουσιάζουν κατά τόπους πολύ μεγάλη έντασηΒροχές αναμένονται να σημειωθούν επίσης και στα Δωδεκάνησα ενώ κάπως καλύτερος θα είναι ο καιρός στην δυτική και κεντρική Μακεδονία με εξαίρεση τα νότια της Χαλκιδικής όπου προς το ξημέρωμα θα σημειωθούν βροχές.

Καθώς θα κυλάει η ημέρα και θα βαδίζουμε προς τις πρώτες μεσημβρινές ώρες, ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακή σοβαρή επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά και από νωρίς το μεσημέρι θα ξεκινήσουν να εκδηλώνονται βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στην νότια Πελ/νησο και την Κρήτη (αρχικά κυρίως στα δυτικά και στα νότια και σταδιακά σε όλο το νησί). Παράλληλα ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (τοπικά και στα Δωδεκάνησα), ενώ στην Θράκη οι βροχές θα γίνουν πιο τοπικές, αλλά δεν θα σταματήσουν εντελώς. Όσο θα βαδίζουμε προς το απόγευμα, η κακοκαιρία από τα νοτιοδυτικά θα αρχίσει να ανηφορίζει και θα επηρεάσει σταδιακά τις Κυκλάδες, την ανατολική Πελ/νησο και την νοτιοανατολική Στερεά Ελλάδα με βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που θα έχουν την τάση ώρα με την ώρα να γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Αρκετά πιο τοπικό και ασθενή χαρακτήρα θα έχουν τα φαινόμενα στην βορειοδυτική Πελ/νησο και το κεντρικό Ιόνιο, ενώ καλύτερος θα είναι ο καιρός στα υπόλοιπα βόρεια – βορειοδυτικά τμήματα, με πυκνές όμως νεφώσεις.

Κατά την διάρκεια των απογευματινών και βραδινών ωρών, ο καιρός θα είναι σοβαρά επιδεινωμένος σε όλες τις κεντρικές, ανατολικές και νότιες περιοχές. Βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές έως πολύ ισχυρές θα σημειώνονται στην ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική και νότια Πελ/νησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα παρουσιάζουν σημάδια πολύ υψηλής έντασης, θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ριπές ανέμων και από τοπικές χαλαζοπτώσειςΤοπικές βροχές ασθενούς γενικά έντασης θα σημειωθούν επίσης στην Θεσσαλία (κυρίως την νοτιοανατολική), την Θράκη, την βορειοδυτική Πελ/νησο και τα νησιά του κεντρικού Ιονίου, ενώ στις Σποράδες τα φαινόμενα προς το βράδυ θα ενταθούν. Τέλος καλύτερος θα παραμείνει ο καιρός στα υπόλοιπα βορειοδυτικά και βόρεια τμήματα.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν από Ν-ΝΑ διευθύνσεις, ασθενείς με ένταση 2 με 3 Μποφόρ. Σταδιακά μέσα στην ημέρα θα στραφούν Β-ΒΑ και θα ενισχυθούν στα 4 με 6 Μποφόρ και πιθανώς στα νότια έως 7 Μποφόρ. Στο Αιγαίο θα επικρατήσει και πάλι ο νοτιάς ο οποίος θα είναι ισχυρός με την ένταση να φτάνει τα 7 Μποφόρ, το βράδυ όμως θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τις Κυκλάδες, φτάνοντας τα 7 με 8 Μποφόρ και ίσως οι ριπές στα Δωδεκάνησα “αγγίξουν” τα 9 Μποφόρ. Στο βόρειο Αιγαίο ωστόσο οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β και θα πνέουν με μέτριες εντάσεις, γύρω στα 5 με 6 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην βόρεια Ελλάδα από 5 έως 14 βαθμούς, στα δυτικά από 5 έως 15 βαθμούς, στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά τμήματα από 7 έως 15 βαθμούς, στις Κυκλάδες και την Κρήτη από 15 έως 18 βαθμούς και τέλος στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική περιμένουμε μέσα στην νύχτα επιδείνωση του καιρού με αξιόλογες βροχές οι οποίες θα επηρεάσουν το σύνολο του νομού. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα αποκτήσουν αρκετά έντονο χαρακτήρα, ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα νότια με αυξημένη μάλιστα πιθανότητα να εκδηλωθεί και καταιγίδα. Προς τις πρώτες πρωινές ώρες το σκηνικό του καιρού θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται με την συννεφιά να διατηρείται. Νέα σταδιακή επιδείνωση του καιρού αναμένεται το μεσημέρι με πυκνές νεφώσεις οι οποίες αρχικά θα δίνουν ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στις πιο νότιες περιοχές του νομού, προς το απόγευμα ωστόσο η κακοκαιρία θα γενικευτεί και θα σημειωθούν αξιόλογες βροχές και ίσως τοπικές καταιγίδες και πάλι στα νοτιοανατολικά. Δεν αποκλείεται μάλιστα τα φαινόμενα να παρουσιάζουν κατά διαστήματα αρκετά έντονο χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις αρχικά ασθενείς με ένταση 2 με 3 Μποφόρ και προς το απόγευμα πιο ενισχυμένοι στα 5 με 6 Μποφόρ, με τάση περαιτέρω ενίσχυσης την νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Στην Θεσσαλονίκη περιμένουμε αυξημένη συννεφιά καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, με πιθανότητα να βρέξει ασθενώς και τοπικά στα ανατολικά του νομού μέσα στην νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από Β διευθύνσεις με ένταση 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

41,791ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
664ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα