Για τις 12 Ιανουαρίου 2021 έχει οριστεί η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την πολύνεκρη τραγωδία του NORMAN ATLANTIC η οποία θα συνεχιστεί με την αγόρευση του Εισαγγελέα της Έδρας.
Εξι χρόνια έχουν περάσει μετά το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα του NORMAN ATLANTIC, σημαίας Ιταλίας, στην Αδριατική Θάλασσα, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 11 άνθρωποι και αγνοούνται μέχρι και σήμερα 18.
Η τραγωδία της 28ης Δεκεμβρίου 2014 στο πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Ανκόνα οφείλεται σε φωτιά που ξέσπασε στο κατάστρωμα λίγο μετά την αναχώρησή του από την Ηγουμενίτσα, 44 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Πολλοί από τους επιβάτες κάηκαν ζωντανοί, άλλοι παγιδεύτηκαν στο γκαράζ και άλλοι χάθηκαν στα παγωμένα νερά της Αδριατικής.<
Θυμίζουμε ότι το πλοίο το είχε ναυλώσει από ιταλική εταιρεία η ελληνική ακτοπλοϊκή ΑΝΕΚ LINES, η οποία ήταν η διαχειρίστριά του.
Οι έντεκα κατηγορούμενοι είναι ο διευθύνων σύμβουλος και μέτοχος της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΚ Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο πρόεδρος της εταιρείας, πρώην δήμαρχος και νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, ο υποπλοίαρχος, ο αρχιφροντιστής, ο μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος του πλοίου, ένας ναύκληρος και ναύτες που συμμετείχαν στην «έχμαση» (στερέωση, ασφάλιση) του φορτίου, καθώς και ναυτόπαιδες.
Διώκονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, εμπρησμό από αμέλεια από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, καθώς και για επικίνδυνες παρεμβάσεις στη συγκοινωνία πλοίων από αμέλεια, από τις οποίες προέκυψε κοινός κίνδυνος για ξένα πράγματα και ανθρώπους.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φωτιά προκλήθηκε από την υπερθέρμανση φορτηγού ψυγείου με ψάρια, το οποίο δεν ήταν ηλεκτρικά συνδεδεμένο. Θα μπορούσε να είχε αντιμετωπιστεί εγκαίρως εάν δεν ακολουθούσαν μια σειρά από λάθη και παραλείψεις, όπως για παράδειγμα ότι στην κρίσιμη θέση της σύνδεσης των φορτηγών ψυγείων είχε τοποθετηθεί μαθητευόμενος ηλεκτρολόγος, ενώ κάποια οχήματα είχαν στοιβαχτεί πλάι σε άλλα φορτηγά που μετέφεραν δεξαμενές ελαιόλαδου, παραβιάζοντας την ελάχιστη απόσταση ασφαλείας των 40 εκατοστών. Σε κλειστό χώρο με περιορισμένο εξαερισμό και με οχήματα με αναμμένες τις μηχανές υπήρχε κίνδυνος υπερθέρμανσης, πρόκλησης σπινθήρων και ανάφλεξης.