Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το πρώτο μισό του Χειμώνα στην χώρα μας, έχει κυλήσει με εξαιρετικά ήπιες καιρικές συνθήκες ιδίως στο κομμάτι της θερμοκρασίας όπου παρατεταμένα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά για την εποχή κυρίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα. Εξαιρουμένων των βροχοπτώσεων (φαινόμενα τα οποία εντοπίζονται κυρίως στην δυτική Ελλάδα), σίγουρα πρόκειται για έναν από τους πιο ήπιους Χειμώνες των τελευταίων πολλών ετών, κάτι το οποίο φαίνεται και από τις χιονοπτώσεις οι οποίες περιορίζονται όχι απλώς σε ορεινές περιοχές, αλλά σε πολύ μεγάλα υψόμετρα (σχεδόν καιρός μέσα Φθινοπώρου).
Είχαμε μιλήσει πριν από δύο ημέρες σε εκτίμησή μας για την επερχόμενη έντονη θερμή εισβολή το τριήμερο Σ/Κ/Δ, ιδίως στην κεντρική και νότια Ελλάδα η οποία θα ανεβάσει τον υδράργυρο σε εντυπωσιακά επίπεδα, κοντά στους 23 με 25 βαθμούς στα κεντρικά και νότια, ενδεχομένως όμως σε τοπικό επίπεδο στην βόρεια Κρήτη η θερμοκρασία θα αγγίξει και τους 27 βαθμούς Κελσίου (θερμοκρασιακές λεπτομέρειες σε επόμενες προγνώσεις). Πέρα όμως από την θερμή εισβολή, σας είχαμε αναφέρει και μία ουσιαστική και πλέον Χειμωνιάτικη αλλαγή του καιρού, η οποία θα λάβει χώρα στην περιοχή μας προς τα μέσα της νέας εβδομάδας.
Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας, πράγματι το σκηνικό του καιρού θα αλλάξει εντελώς την επόμενη εβδομάδα (από τα μέσα αυτής και μετέπειτα), οπότε και φαίνεται να εισερχόμαστε σε μία περίοδο η οποία τουλάχιστον θερμοκρασιακά δεν θα έχει καμία σχέση με τον Χειμώνα που γνωρίζουμε έως τώρα.
Η αρχή φαίνεται να γίνεται το διάστημα 13 με 14 Ιανουαρίου όπου ο Υποτροπικός Αντικυκλώνας θα υποχωρήσει, επιτρέποντας σε ψυχρότερες αέριες μάζες να κατηφορίζουν από την κεντροανατολική Ευρώπη προς την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κατά συνέπεια προς την χώρα μας. Η κατάβαση των ψυχρών αερίων μαζών σηματοδοτεί την εντυπωσιακή και απότομη πτώση της θερμοκρασίας στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, στην στάθμη των 850hPa (υψόμετρο 1400 μέτρων περίπου), όπως φαίνεται και στο παρακάτω διάγραμμα θερμοκρασίας της Αθήνας:
Είναι πολύ νωρίς να πούμε κατά πόσο αυτές οι ψυχρές αέριες μάζες θα συνδυαστούν με καιρικά φαινόμενα (βροχής ή χιονιού), οι πρώτες ενδείξεις ωστόσο δείχνουν τα καιρικά φαινόμενα να εντοπίζονται κυρίως σε ανατολικές περιοχές της χώρας μας με βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια και με χιονοπτώσεις σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα της βορειοανατολικής ηπειρωτικής χώρας (ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Προφανώς βρισκόμαστε χρονικά αρκετά μακριά και θα υπάρξουν αρκετές αλλαγές από τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οπότε και η εκτίμηση θα ανανεώνεται συνεχώς.
Σε κάθε περίπτωση, απ’ ότι φαίνεται αυτή δεν θα είναι η μοναδική κατάβαση ψυχρότερων αερίων μαζών, καθώς όλα δείχνουν ότι μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας ευνοεί την κάθοδο κρύου αέρα σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη. Είναι σαφές ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ψυχρή εισβολή (χωρίς να αποκλείεται κάτι τέτοιο), ωστόσο όταν θα υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για κάτι τέτοιο, θα υπάρχει και η αντίστοιχη ενημέρωση. Το βέβαιο είναι ότι ο Χειμώνας έστω και αργά, αποφασίζει να μας επισκεφθεί και… γιατί όχι, να μείνει.
Επιμέλεια: Ιωάννης Μπουσάκας