Ζάκυνθος, ένα πανέμορφο νησί στην καρδιά του Ιονίου Πελάγους. Το “Φιόρε του Λεβάντε” αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της πατρίδας μας κάθε χρόνο, πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες απ΄όλο τον κόσμο αλλά και για τους έλληνες παραθεριστές από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όμως εκτός από τις δαντελωτές παραλίες και την χελώνα Καρέτα-Καρέτα για τα οποία φημίζεται, συνάμα αποτελεί την πατρίδα σπουδαίων προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών, όπως του Διονύσιου Σολωμού, του Ανδρέα Κάλβου, του Γρηγόριου Ξενόπουλου, κ.α.
Η Ζάκυνθος καθημερινά ενώνεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι της Κυλλήνης, εξασφαλίζοντας τακτική θαλάσσια συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μία από τις ναυτιλιακές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή αυτή και όχι μόνο, έχοντας την έδρα της στο νησί της Ζακύνθου, είναι η ANMEZ την οποία είχαμε συναντήσει πρώτη φορά ταξιδεύοντας τον Μάιο του 2009 με το πλοίο της ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, στις Δυτικές Κυκλάδες.
Αυτή την φορά κατόπιν πρόσκλησης της Ζακυνθινής εταιρίας, ταξιδεύουμε στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στη Ζάκυνθο, για να γνωρίσουμε από κοντά ένα ακόμη πλοίο της εταιρίας, που όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα, δουλεύει αθόρυβα κι εξυπηρετεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό το νησί. Το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, είναι ένα πλοίο που δικαίως φέρει το όνομα του εθνικού μας ποιητή (λόγω καταγωγής), από τη Ζάκυνθο.
Σάββατο 17 Μαρτίου και η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net έχει ξεκινήσει πολύ νωρίς από το πρώτο λιμάνι της χώρας, με κατεύθυνση το λιμάνι της Κυλλήνης. Πρέπει να είμαστε συνεπείς στο ραντεβού μας με τον <<Εθνικό μας Ποιητή>> κι έτσι λίγο πριν τις 9:30 το πρωί-την ώρα αναχώρησης από το λιμάνι της Κυλληνης- είμαστε μπροστά στον καταπέλτη του πλοίου. Η φόρτωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί κι εμείς είμαστε έτοιμοι να επιβιβαστούμε σε αυτό. Με γρήγορες κινήσεις αποβιβαζόμαστε από το όχημα που έχουμε αφήσει στο επάνω γκαράζ και κινούμαστε προς τον καταπέλτη. Χρησιμοποιώντας την είσοδο επιβατών γρήγορα οδηγούμαστε στην γέφυρα του πλοίου για να παρακολουθήσουμε την αναχώρηση μας. Εκεί μας υποδέχονται ο Πλοίαρχος, cpt Κυριάκος Μουζάκης και ο Ανθυποπλοίαρχος, cpt Παναγιώτης Κάρδαρης. Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 9:30 κι εμείς παίρνουμε άδεια απόπλου από το K.Λ.Κυλλήνης. Μόλα όλα και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ αφήνει πίσω του την Πελοπόννησο. Με αριστερή στροφή, χαράσσουμε πορεία προς την Ζάκυνθο. Στην παρέα μας έχει προστεθεί ο Υποπλοίαρχος, cpt Δημήτρης Γιατράς. Γρήγορα αρχίζουμε να εξερευνούμε την γέφυρα, η οποία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα κατασκευής και λειτουργικότητας όλων των γιαπωνέζικων γεφυρών, όντως ευρύχωρη και άνετη. Στο μπαλκονάκι, μπροστά και κάτω από την γέφυρα, πλήθος κόσμου απολαμβάνει το σύντομο ταξίδι νοιώθοντας τη θαλάσσια αύρα. Στο ταξίδι μας προς την Ζάκυνθο, θα μας συνοδεύσει ο Πρόεδρος της ANMEZ, κ. Νικόλαος Κάρδαρης έμπειρος γνώστης του χώρου που ονομάζουμε, ελληνική ακτοπλοΐα. Ναυπηγός στο επάγγελμα, από μικρός θα ασχοληθεί με τη θάλασσα με αποτέλεσμα, σήμερα να βρίσκεται στα ηνία της ΑΝΜΕΖ καθοδηγώντας τη, πάντα προς το καλύτερο. Η συζήτηση που έχουμε τόσο με τον Πρόεδρο όσο και με τον Πλοίαρχο, περιστρέφεται γύρω από τα τελευταία γεγονότα που συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της ναυτιλίας μας.
Μία ώρα περίπου μετά τον απόπλου μας, βρισκόμαστε έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου. Από μακριά διακρίνουμε και το νεότερο μέλος της οικογένειας της ΑΝΜΕΖ το ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, στο οποίο το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει εργασίες συντήρησης του. Μία υπέροχη ηλιόλουστη ημέρα έχει ξεκινήσει κι εμείς ετοιμαζόμαστε να δέσουμε στον προβλήτα δίπλα από τα άλλα 2 πλοία της Κοινοπραξίας IONIAN FERRIES. Σύντομα αρχίζει η αποβίβαση επιβατών και των οχημάτων. Το πλοίο θα παραμείνει στο λιμάνι της Ζακύνθου όλη την ημέρα μέχρι και την επόμενη που θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο, οπότε εμείς θα έχουμε όλο το χρόνο μπροστά μας, για να γνωρίσουμε τους χώρους και τα καταστρώματα, με περισσότερη άνεση κι ευχέρεια, όταν θα είναι έτοιμα.
Κοιτώντας το πλοίο πρύμα, συναντάμε 3 καταπέλτες 2 για τα οχήματα και έναν στην δεξιά πλευρά για την επιβίβαση/αποβίβαση των επιβατών .Το γκαράζ του πλοίου χωρίζεται σε 2 επίπεδα. Συνολικά το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ διαθέτει 850 μέτρα γκαράζ, τα οποία μεταφράζονται σε 350 Ι.Χ ή, ανάλογο συνδυασμό ΙΧ, φορτηγών ή λεωφορείων. Η πρόσβαση στο επάνω γκαράζ (Deck 4) γίνεται από ράμπα που υπάρχει κοντά στην πλώρη. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το πλοίο διαθέτει πλωριό καταπέλτη ο οποίος όπου κριθεί απαραίτητο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και να συμβάλει στην γρηγορότερη φόρτωση ή, εκφόρτωση των οχημάτων.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα του πλοίου, χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες και ανεβαίνουμε στο Deck 6. Eκεί, από την πλευρά της πρύμης συναντάμε αρχικά το στεγασμένο ανοιχτό κατάστρωμα, αποτελούμενο από παγκάκια. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και το μέρος για τους μικρούς κατοικίδιους φίλους μας. Στη συνέχεια εισερχόμενοι στο εσωτερικό του καταστρώματος, συναντάμε το κεντρικό σαλόνι του πλοίου με το bar στο κέντρο του σαλονιού. Γύρω από το bar υπάρχει πληθώρα καναπέδων και τραπεζοκαθισμάτων, που περιμένουν τον επιβάτη να ξεκουραστεί όση ώρα διαρκεί το ταξίδι. Το σαλόνι του Deck 6 συνεχίζεται μέχρι και την πλώρη οπότε κι εξερχόμαστε απ’ αυτό, για να συναντήσουμε το πλωριό μπαλκόνι.
Χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο στο κέντρο του σαλονιού, ανεβαίνουμε άλλο ένα επίπεδο και βρισκόμαστε στο Deck 7. Εκεί, στο κέντρο του καταστρώματος 7 συναντάμε την Reception. Απλή, ευρύχωρη και λειτουργική είναι οποιαδήποτε χρονική στιγμή ανοιχτή για την εξυπηρέτηση του επιβάτη . Δίπλα ακριβώς βρίσκουμε ένα ακόμη Bar, που εξυπηρετεί το σαλόνι του Deck 7. O χώρος μέχρι και την πρύμη, αποτελεί εσωτερικά το άνω σαλόνι του πλοίου με καναπέδες και τηλεοράσεις στην διάθεση του επιβάτη. Πίσω από την Reception και μέχρι την πλώρη, συναντάμε τις καμπίνες των επιβατών που όμως δεν χρησιμοποιούνται, λόγω της μικρής διάρκειας του ταξιδίου. Το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ διαθέτει 2 σουίτες και 15 καμπίνες. Τέλος, το κατάστρωμα συμπληρώνει το εξωτερικό τμήμα, με παγκάκια για τους λάτρεις του ήλιου και του Ιονίου πελάγους.
Στο Deck 8, το οποίο και αποτελεί και το τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου συναντάμε την γέφυρα, τις καμπίνες του πληρώματος καθώς και μικρό τμήμα των καμπινών των επιβατών. Όλα τα κοινόχρηστα καταστρώματα του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ είναι έτσι διαρρυθμισμένα έτσι ώστε να εξυπηρετούν τις απαιτήσεις της γραμμής, χωρίς όμως να χάνουν την πολυτέλεια και την άνεση που απαιτείται και πρέπει να δοθεί στον ταξιδιώτη. Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα, να πούμε ότι το θερινό καθώς και το χειμερινό πρωτόκολλο του πλοίου, ανέρχεται στα 981 άτομα.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιήγησης μας έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας για την επόμενη ημέρα και για το ταξίδι της επιστροφής, την επίσκεψη μας στο Μηχανοστάσιο. Το νησί της Ζακύνθου αν και ημερολογιακά βρισκόμαστε μέσα στην άνοιξη, σφύζει από ζωή και αυτό το παρατηρούμε κατά την διάρκεια της παραμονής μας. Διαθέτει όλα αυτά που αναζητά ο επισκέπτης κι όχι μόνο, του νησιού και πραγματικά αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα νησιά του Ιονίου μας.
Κυριακή 18 Μαρτίου και άλλη μια όμορφη ημέρα ξημερώνει στο πανέμορφο νησί. Απέναντι μας το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ αγέρωχο, περιμένει να μεσουρανήσει ο ήλιος, για να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες του μεσημεριανού του απόπλου. Λίγο πριν τις 13:30 το πλήρωμα παίρνει τις θέσεις του και αρχίζει η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων. Η ώρα αναχώρησης μας έχει οριστεί για τις 14:45, οπότε βρίσκουμε την ευκαιρία για να επισκεφτούμε το μηχανοστάσιο. Εκεί μας υποδέχεται ο Α’ Μηχανικός Ιωάννης Λόξας, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του μας ξεναγεί στο μηχανοστάσιο και μας παραθέτει κάποιες παραπάνω πληροφορίες γύρω από το πλοίο.
Το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ναυπηγήθηκε το 1990, στην Ιαπωνία. Πρώτο του όνομα ήταν το ROYAL KAWANOE, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και το 1999 οπότε και αγοράσθηκε από την ANMEZ και ήρθε στην Ελλάδα με το τωρινό του όνομα. Η μετασκευή που έγινε στο πλοίο μέχρι να ξεκινήσει τα δρομολόγια του στην χώρα μας, ήταν πολύ μικρή. Έχει νηολόγιο Πειραιά και διακριτικό κλήσης SZTM. Το συνολικό μήκος του είναι 115,63 μέτρα ενώ το πλάτος του είναι 21 μέτρα. Το βύθισμα του φτάνει τα 4,5 μέτρα . Το πλοίο κινείται από 2 μηχανές PIELSTICK 8PS 2-6L, 6000 ίππων η κάθε μία. Μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τους 19,5 κόμβους, ενώ για τους ελιγμούς του στα λιμάνια χρησιμοποιεί το BOW THRUSTER 800 ίππων. Κατά την περιήγηση μας στο μηχανοστάσιο έκπληκτοι μείναμε από τους χώρους που διαθέτει η <<καρδιά του ποιητή>>.
Η ώρα περνά και εμείς πρέπει να ετοιμαστούμε για τον απόπλου μας, από το νησί. Στις 14:45 παίρνουμε κάβους και άγκυρες και με μικρή ταχύτητα αφήνουμε το πανέμορφο νησί. Στο μεσημεριανό μας δρομολόγιο ο κόσμος είναι αρκετός μιας και η ώρα είναι ιδανική για τους μόνιμους κάτοικους της πρωτεύουσας που απέδρασαν για το σαββατοκύριακο η, για κάποιο άλλο λόγο και θέλουν να επιστρέψουν στον τόπο διαμονής τους. Μετά από ένα ταξίδι μίας ώρας και δεκαπέντε λεπτών φτάνουμε στο λιμάνι της Κυλλήνης, εκεί απ΄ όπου ξεκινήσαμε μία μέρα πριν. Στο λιμάνι της Κυλλήνης, συναντάμε το άλλο πλοίο της ΑΝΜΕΖ που δραστηριοποιείται στο Ιόνιο και συγκεκριμένα στην γραμμή Κυλλήνη-Κεφαλονιά(Πόρος) και δεν είναι άλλο από το ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ.
Συνοψίζοντας την εικόνα που αφορά το ταξίδι μας με το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το πλοίο για το συγκεκριμένο πορθμείο που εξυπηρετεί, αποτελεί σημείο αναφοράς αφού παρέχει πολυτέλεια, άνεση και ταχύτητα σε ένα ταξίδι που δεν ξεπερνά σε διάρκεια, την μιάμιση ώρα. Συγκεντρώνει στοιχεία και παροχές, που δύσκολα συναντάμε σε παρόμοιες γραμμές και σίγουρα μπορεί ν’ ανταπεξέλθει με τα ίδια θετικά αποτελέσματα σε μεγαλύτερες προκλήσεις.
Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα έτσι κι εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους, που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και είναι
Από την ANMEZ
Τον κ. Νικόλαο Κάρδαρη, Πρόεδρο
Από το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Τον κ. Μουζάκη Κυριάκο, Πλοίαρχο
Τον κ. Γιατρά Δημητριο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Κάρδαρη Παναγιώτη, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Λόξα Ιωάννη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Μπάστα Δάμων Κων/νο, Οικονομικό Α’
Τον κ. Πυλαρινό Γεράσιμο, Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Μποζίκη Γεώργιο, Ναύκληρο
Όπως κάνουμε πάντα, έτσι και σε αυτό το ταξίδι-αφιέρωμα θα πούμε δυο λόγια από καρδιάς .
Cpt Κυριάκο ευχαριστούμε εσένα και το πλήρωμα σου για την φιλοξενία στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ κι ας ήταν λίγη η ώρα που περάσαμε μαζί σας. Eλπίζουμε να τα καταφέρουμε και να βρεθούμε πάλι σύντομα.
Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα και τον Πρόεδρο της εταιρείας κ. Νίκο Κάρδαρη γιατί χωρίς την δική του συμβολή ίσως να ήταν αδύνατον να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι στην όμορφη Ζάκυνθο. Η φιλοξενία που μας πρόσφερες δεν περιγράφεται με λόγια και η βοήθεια σου για εμάς ήταν πολύτιμη.
Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος πατήστε πάνω στα μπλέ γράμματα.Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.