ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ. Το <<πολυεργαλείο>> της HSW, που προσφέρει ακούραστα και απλόχερα τις υπηρεσίες του στο επιβατικό κοινό που ταξιδεύει μαζί του και κατ’ επέκταση στη νησιωτική Ελλάδα. Ένα αγαπημένο πλοίο που έχει γράψει την δική του ιστορία στο βιβλίο της Ελληνικής Ακτοπλοΐας. 36 χρόνια μετά την πρώτη του επαφή με το υδάτινο στοιχείο, το βρίσκουμε να ταξιδεύει στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων. Διαθέτοντας ένα πλούσιο βιογραφικό, συνεχίζει να δίνει καθημερινά τα διαπιστευτήρια του όπου κι αν βρεθεί, χαρίζοντας σε εμάς τους καραβολάτρες στιγμές χαράς, ικανοποίησης και θαυμασμού. Το πλοίο αυτό επέλεξε αυτή τη φορά να σας το παρουσιάσει η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net, τιμώντας την μακρόχρονη κι επιτυχημένη πορεία του.
Ημερολογιακά βρισκόμαστε στον μήνα Μάρτιο του 2013 και το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ καλείται για ακόμα μία φορά να πλεύσει προς την πατρίδα των μυθικών Κενταύρων, για ν’ αντικαταστήσει το ΕΞΠΡΕΣ ΣΚΙΑΘΟΣ κατά την διάρκεια της ετήσιας ακινησίας του. Με τόπο αναχώρησης το λιμάνι του Βόλου και προορισμούς τα λιμάνια της Σκιάθου, της Σκοπέλου και της Αλοννήσου, θα κάνει μία πρόβα generale λίγο πριν την έναρξη των καλοκαιρινών δρομολογίων του, από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς τους ίδιους προορισμούς. Γραμμή δύσκολη, αλλά το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ τα φέρνει άριστα εις πέρας υπό τις οδηγίες των ικανότατων αξιωματικών που το στελεχώνουν και του πληρώματος που υπηρετεί σε αυτό.
Λίγες ημέρες μετά την έναρξη των δρομολογίων του πλοίου στην γραμμή, η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net ετοιμάζει αποσκευές και ταξιδεύει για την πρωτεύουσα του Ν. Μαγνησίας, τον Βόλο. Είναι απόγευμα Σαββάτου 9/3/2013 και μετά από ένα ταξίδι 3μιση περίπου ωρών, βρισκόμαστε μπροστά στον <<φτερωτό>> ΠΗΓΑΣΟ. Δεμένος στο κεφάλι του προβλήτα των επιβατηγών πλοίων, στολίζει με την παρουσία του το λιμάνι. Να θυμίσουμε ότι, το πλοίο με βάση το πρόγραμμα δρομολογίων του παραμένει δεμένο το Σάββατο στο λιμάνι του Βόλου, οπότε και πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης. Μετά από μια πρώτη και σύντομη επαφή με το εσωτερικό του πλοίου, πάμε για τσιπουράκι στην παραλία του Βόλου και δίνουμε ραντεβού για το ξημέρωμα της επόμενης ημέρας στο ίδιο σημείο, με σκοπό να ταξιδέψουμε με το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ στις Βόρειες Σποράδες.
Πριν αρχίσουμε την αναφορά μας στο ταξίδι με το αγαπημένο μας πλοίο, παραθέτουμε κάποια στοιχεία σχετικά με την ιστορία του. Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ ναυπηγήθηκε το 1977 στα ιταλικά ναυπηγεία LUIGI ORLANDO στο Λιβόρνο, με αριθμό κατασκευής 145, υπήρξε αδελφό πλοίο των ESPRESSO CAGLIARI, ESPRESSO RAVENNA και ESPRESSO LIVORNO. Πρώτο του όνομα το ESPRESSO VENEZIA. Το 1994 αγοράζεται από την VENTOURIS FERRIES και μετονομάζεται σε ΠΗΓΑΣΟΣ. Με το όνομα αυτό, ξεκινά δρομολόγια από Πάτρα για Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Μπάρι για μικρό χρονικό διάστημα. Το 1996 μεταφέρεται στην γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, όπου γνωρίζει μεγάλες δόξες. Προς τα τέλη του 1999, αγοράζεται από την MINOAN FLYING DOLPHINS και μετονομάζεται σε ΕΞΠΡΕΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ. Με την ονομασία αυτή θα παραμείνει μέχρι το 2002, οπότε και παίρνει το σημερινό του όνομα ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ. Μπορεί να θεωρηθεί πλοίο-περιηγητής, καθώς έχει δρομολογηθεί στις περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές της χώρας μας, όπως αυτή της Σάμου-Ικαρίας, των Κυθήρων-Αντικυθήρων-Κισσάμου, της Καβάλας-Λήμνου-Λέσβου-Χίου-Σάμου, των Βορείων Σποράδων, των Δυτικών Κυκλάδων, κ.α. Επίσης, θα ήταν παράλειψη εάν δεν αναφέραμε την συμμετοχή του στην αναβίωση της Αργοναυτικής εκστρατείας που τελέσθηκε τον Ιούνιο του 2008, στην οποία συμμετείχε ως συνοδευτικό πλοίο και ακολούθησε την “Αργώ“ σε αρκετά από τα λιμάνια που προσέγγισε μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2008.
Είναι πρωινό Κυριακής 10 Μαρτίου 2013, κι ένας λαμπερός ήλιος αρχίζει να ανατέλλει πίσω από το όμορφο και μαγευτικό Πήλιο. Στον καταπέλτη του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ, αρχίζουν οι προετοιμασίες για την φόρτωση του πλοίου. Οχήματα κι επιβάτες με προορισμό τις Βόρειες Σποράδες, αρχίζουν να επιβιβάζονται σε αυτό. Η ώρα αναχώρησης μας από το λιμάνι του Βόλου έχει ορισθεί για τις 9 το πρωί, οπότε κι εμείς οργανωνόμαστε κατάλληλα. Σιγά-σιγά η ώρα της αναχώρησης πλησιάζει, οπότε κι ανεβαίνουμε στην Γέφυρα του πλοίου για να παρακολουθήσουμε τον απόπλου. Εκεί συναντάμε τον Πλοίαρχο cpt Βασίλη Γεροντάκη, του οποίου το όνομα έχει συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ. Έμπειρος καπετάνιος, σεβαστός και αγαπητός σε πολλούς συναδέλφους του, μας καλωσορίζει στο πλοίο και μας προσφέρει τον πρώτο καφέ της ημέρας. Μαζί του στην Γέφυρα παρευρίσκονται, ο Υποπλοίαρχος cpt Γιώργος Γανωτής και ο Ανθυποπλοίαρχος, cpt Πέτρος Βουγιουκλάκης. Οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν 9 το πρωί κι εμείς καλούμε το Κ.Λ. Βόλου προκειμένου να πάρουμε την άδεια απόπλου. Έτοιμοι καθόλα. Παίρνουμε άγκυρες και σιγά-σιγά οδεύουμε προς την έξοδο του λιμανιού. Ένας μοναδικής ομορφιάς συνδυασμός βουνού και θάλασσας στον Παγασητικό κόλπο προβάλλει μπροστά μας κι εμείς αφηνόμαστε στην απόλαυση της εικόνας αυτής από την ανοιχτή βαρδιόλα. Σύντομα στην παρέα μας προστίθεται οΎπαρχος cpt Λεόντιος Ακάβαλος, Χιώτης στην καταγωγή, που άφησε για λίγο την γραμμή του Βορειοανατολικού Αιγαίου και ήρθε σε αυτή των Σποράδων. Όλοι μαζί συζητάμε για τις δυσκολίες της γραμμής, για το πλοίο αλλά και για τα τεκταινόμενα στη ναυτιλία μας τον τελευταίο καιρό. Στην έξοδο του Παγασητικού Κόλπου, θα συναντήσουμε το FLYINGCAT 5 ερχόμενο από τις Βόρειες Σποράδες με κατεύθυνση το λιμάνι του Βόλου. Μετά από μία ώρα ταξιδίου κι ενώ βρισκόμαστε στον Δίαυλο του Τρικερίου, στρίβουμε αριστερά για να κατευθυνθούμε στον πρώτο μας προορισμό, την Σκιάθο.
2μιση ώρες μετά τον απόπλου μας από το λιμάνι των Αργοναυτών, φτάνουμε στο λιμάνι της πανέμορφης Σκιάθου. Με δεξιόστροφη πιρουέτα δένουμε στον ντόκο και αρχίζει άμεσα η φορτοεκφόρτωση. Στα δεξιά μας βλέπουμε το Μπούρτζι, μια μικρή χερσόνησο που χωρίζει στα δύο το λιμάνι της Σκιάθου. Ένας κατάφυτος χώρος αναψυχής, που μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Κυρίαρχο στοιχείο στο πανέμορφο αυτό τοπίο είναι τα πεύκα. Η Σκιάθος υπήρξε η πατρίδα του μεγάλου και αείμνηστου Έλληνα Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ο οποίος μεγάλωσε, έζησε και πέθανε στο όμορφο αυτό νησί. Στις 12 ακριβώς παίρνουμε καταπέλτη, συνεχίζοντας το ταξίδι για τον επόμενο μας προορισμό, την Σκόπελο.
Μετά από μια ώρα ταξιδίου στη 1 το μεσημέρι, φτάνουμε στο μεσαίο νησί των Βόρειων Σποράδων, την γραφική Σκόπελο. Με χαμηλή ταχύτητα μπαίνουμε στο λιμάνι, δίνοντας προσοχή στα αριστερά μας στην τσαμαδούρα που υπάρχει στο κέντρο της εισόδου του λιμένα και η οποία δυσκολεύει τόσο την προσέγγισή μας, όσο και τους ελιγμούς. Συζητώντας με τον cpt Βασίλη, μας επισημαίνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ σε αυτό το λιμάνι και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί του, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ενδιαφερθούν οι αρμόδιοι. Γυρίζουμε μέσα στην λεκάνη, έχοντας την πλώρη μας σε μικρή απόσταση από τον απέναντι ντόκο. Σε λίγα λεπτά ξεκινά η αποβίβαση επιβατών και οχημάτων, κι εμείς χαζεύουμε την θέα και την ξεχωριστή ομορφιά που μας χαρίζουν τα σπίτια του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Σκοπέλου. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, αφήνουμε πίσω μας το νησί και αναχωρούμε για τον τελευταίο μας προορισμό, την Αλόννησο.
Μετά από ένα σύντομο ταξίδι διάρκειας μισής ώρας, φτάνουμε στο Πατητήρι της Αλοννήσου. Εδώ θα παραμείνουμε μέχρι τις 3 το απόγευμα, οπότε και θα αναχωρήσουμε επιστρέφοντας στον Βόλο, προσεγγίζοντας τα ίδια λιμάνια που πιάσαμε και στο πρωινό μας ταξίδι. O χρόνος είναι αρκετός για να κάνουμε μία βόλτα στο εσωτερικό του πλοίου και να ξεναγηθούμε στο ξενοδοχειακό του, που επιμελείται με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα ο Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλος, κ. Ανδρεάς Κυριαζόπουλος.
Ξεκινώντας από την πρύμη συναντάμε 3 καταπέλτες, έναν για τους επιβάτες ο οποίος βρίσκεται στο αριστερό μέρος και 2 καταπέλτες για τα επιβατικά αυτοκίνητα και τα φορτηγά. Συγκεκριμένα, ο μεσαίος καταπέλτης εξυπηρετεί την φορτοεκφόρτωση επιβατικών οχημάτων και φορτηγών για το κυρίως γκαράζ και τα πατάρια που διαθέτει αριστερά, δεξιά και στο πίσω μέρος, ενώ ο δεξιός καταπέλτης εξυπηρετεί την φορτοεκφόρτωση των Ι.Χ που έχουν προορισμό το γκαράζ που βρίσκεται στο πίσω μέρος του Deck 6. Συνολικά, το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ μπορεί να φιλοξενήσει στα γκαράζ του σε full φόρτωση περίπου 185 I.X ή, 20 περίπου φορτηγά των 9 μέτρων και ανάλογο αριθμό Ι.Χ.
Ο ταξιδιώτης κατά την είσοδο του στο πλοίο χρησιμοποιώντας τον καταπέλτη των επιβατών, το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα που θα συναντήσει είναι το Deck 5. Το Deck 5 μετά την ανακαίνιση που πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2009 στο εσωτερικό του, δεν διαθέτει πια καμπίνες επιβατών κι όλος ο χώρος από την πρύμη μέχρι και την μέση περίπου του καταστρώματος, καταλαμβάνεται από αεροπορικά καθίσματα και μικρά σαλονάκια. Στον ίδιο χώρο με τα αεροπορικά καθίσματα, συναντάμε την Reception του πλοίου, το Λογιστήριο, το Bar για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου χώρου και 2 καμπίνες εύκολης πρόσβασης εκατέρωθεν προσαρμοσμένες για χρήση από Α.Μ.Ε.Α. Προχωρώντας προς το πλωριό κομμάτι, συναντάμε το κατάστημα του πλοίου, ενώ συνεχίζοντας πάντα με πορεία προς τα εμπρός, συναντάμε τo self service του πλοίου μαζί με το κυρίως σαλόνι και το bar. Να σημειώσουμε ότι, η αφαίρεση των καμπινών μπορεί να καθιέρωσε πια το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ σαν ημερόπλοιο, αλλά παράλληλα ικανοποίησε τις επιθυμίες αρκετών επιβατών για περισσότερο φωτισμό του συγκεκριμένου χώρου.
Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα επάνω και συγκεκριμένα στο Deck 6, από την πλώρη και μέχρι την μέση του καταστρώματος συναντάμε το σαλόνι της πρώτης θέσης, με πολυτελείς και άνετες πολυθρόνες. Το σαλόνι αυτό υποστηρίζεται από το Bar που βρίσκεται στον ίδιο χώρο, διαθέτοντας snacks, καφέδες, ποτά και άλλα είδη ενδιαίτησης για τον επιβάτη. Το υπόλοιπο κατάστρωμα μέχρι και την πρύμη καταλαμβάνεται από το επάνω γκαράζ του πλοίου, καθώς και από έναν μικρό χώρο με παγκάκια. Να σημειώσουμε εδώ, ότι τo Deck 6 είναι το πρώτο κατάστρωμα στο οποίο υπάρχουν ανοιχτοί πλαϊνοί χώροι για τους επιβάτες.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση μας στο πλοίο, ανεβαίνουμε άλλο ένα κατάστρωμα για να βρεθούμε στο Deck 7. Εδώ, από την πλώρη μέχρι και την μέση του καταστρώματος συναντάμε τις 29 καμπίνες του πληρώματος, ενώ το υπόλοιπο κατάστρωμα καταλαμβάνεται από ανοικτούς στεγασμένους χώρους με παγκάκια και τραπεζοκαθίσματα για αυτούς που θέλουν να απολαμβάνουν τον ήλιο και την θαλασσινή αύρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού.
Η περιήγηση μας στο πλοίο θα ολοκληρωθεί με το Deck 8, όπου θα συναντήσουμε την Γέφυρα του πλοίου, το ελικοδρόμιο κι ένα μικρό τμήμα στεγασμένου κι ανοιχτού καταστρώματος με παγκάκια. Η Γέφυρα του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ μπορεί να μην έχει την ευρυχωρία και το μέγεθος των μοντέρνων πλοίων, αλλά παρόλα αυτά είναι άρτια εξοπλισμένη με όλα τα υπερσύγχρονα βοηθήματα για τους αξιωματικούς και το πλήρωμα, με σκοπό την συγκέντρωση των απαραίτητων πληροφοριών σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του πλοίου. Οι ανοιχτές βαρδιόλες με τα χειριστήρια και το γυροσκόπιο μας γυρίζουν αρκετά χρόνια πίσω, αναπολώντας τις ωραίες εκείνες εποχές όπου σε κάθε λιμάνι παρακολουθούσαμε τον πλοίαρχο του πλοίου να πραγματοποιεί όλες εκείνες τις κινήσεις που απαιτούνται για τον ασφαλή κατάπλου και τον απόπλου του πλοίου.
Επιστρέφοντας στον προβλήτα περιμένοντας τον απόπλου μας, συνομιλούμε με ντόπιους για θέματα που αφορούν το νησί και τις ομορφιές του. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην Αλόννησο βρίσκεται το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό θαλάσσιο πάρκο και συνάμα το πρώτο στην Ελλάδα με μοναδικούς συνδυασμούς χερσαίων και θαλάσσιων Μεσογειακών βιοτόπων, με εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων αλλά και με σημαντικά αρχαιολογικά και ιστορικά μνημεία. Επίσης, εδώ βρίσκεται το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης Μεσογειακής φώκιας στη Μεσόγειο, που ειδικεύεται στη φιλοξενία των νεογέννητων θηλαστικών και θεωρείται “σπίτι” για όσα από αυτά τα μοναδικά θηλαστικά μένουν ορφανά . Με την βοήθεια του συμπαθέστατου καβοδέτη του νησιού κ. Γιάννη Φλωρούς, στις 3 το μεσημέρι παίρνουμε κάβους, αναχωρώντας για το ταξίδι της επιστροφής. Ο καιρός συνεχίζει να είναι καλός κι έτσι εμείς συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε το ταξίδι. Στις 3 και μισή το απόγευμα επιστρέφουμε στην Σκόπελο, για να πάρουμε τους επιβάτες που έχουν προορισμό τον Βόλο. Τα μοναδικά σε ομορφιά και σύνθεση αυτά τοπία, είναι εκείνα που θα μείνουν ως εικόνες χαραγμένες βαθιά στο μυαλό μας, μετά από αυτό το ταξίδι. Επόμενος προορισμός μας μετά την Σκόπελο, είναι η Σκιάθος στην οποία θα φτάσουμε γύρω στις 16:45. Παραλαμβάνοντας από εκεί οχήματα κι επιβάτες, χαράσσουμε πορεία για το λιμάνι του Βόλου, όπου θα είναι και ο τελικός μας προορισμός.
Ο ήλιος αρχίζει να δύει μετά από μια ιδιαίτερα ηλιόλουστη ημέρα, κι εμείς όπως και αρκετοί από τους επιβάτες που βρίσκονται στα εξωτερικά καταστρώματα, απολαμβάνουμε το όμορφο αυτό θέαμα. Λίγο πριν από την είσοδο μας στον Παγασητικό Κόλπο αποφασίζουμε να επισκεφτούμε την <<καρδιά>> του πλοίου, το Μηχανοστάσιο για να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους της μηχανής, τους αφανείς <<ήρωες>> του πλοίου. Εκεί μας υποδέχεται ο Α’ Μηχανικός, κ. Κολινιάτης Ιωάννης μαζί με το επιτελείο του. Η ομάδα του Μηχανοστασίου του ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ καθημερινά δίνει τον καλύτερο της εαυτό – για να βρίσκεται το πλοίο σε άριστη κατάσταση μηχανολογικά και να ταξιδεύει χωρίς προβλήματα. Στο χρονικό διάστημα της παραμονής μας στο Μηχανοστάσιο, επισκεπτόμαστε το χώρο των μηχανών και τον ηλεκτρογεννητριών κι ενημερωνόμαστε για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου.
Το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ όπως αναφέραμε πρωτύτερα στο ιστορικό του πλοίου, ναυπηγήθηκε το 1977 στο Λιβόρνο της Ιταλίας. Έχει νηολόγιο Πειραιά και διεθνή κώδικα κλήσης SYDV. Ο αριθμός ΙΜΟ είναι 7521651. Το συνολικό μήκος του είναι 125,70m, το πλάτος του ανέρχεται στα 18,50m ενώ, τo βύθισμα του φτάνει τα 5,20m. Κινείται από 2 μηχανές GMT TRIESTE ισχύος 7200 ps η κάθε μία, οι οποίες στο 90% της λειτουργίας τους μπορούν να δώσουν ταχύτητα στο πλοίο που αγγίζει τους 18 κόμβους. Διαθέτει 4 ηλεκτρομηχανές και μία ηλεκτρογεννήτρια ανάγκης FIAT. Επίσης, το πλοίο διαθέτει Bow Thruster και Stablizer. Το χειμερινό του πρωτόκολλο ανέρχεται στους 1125 επιβάτες, ενώ το θερινό πρωτόκολλο φτάνει τους 1294.
Μετά από την σύντομη περιήγηση μας στο Μηχανοστάσιο, ανεβαίνουμε στα εξωτερικά καταστρώματα αναμένοντας τον κατάπλου μας στο λιμάνι του Βόλου. Πράγματι γύρω στις 19:30 το βράδυ, φτάνουμε εκεί απ’ όπου αναχωρήσαμε το πρωί, δένοντας στον ντόκο. Άλλο ένα καραβολατρικό ταξίδι έχει φτάσει στα τέλος του κι εμείς αισθανόμαστε χαρά και ικανοποίηση, έχοντας την τύχη να γνωρίσουμε από κοντά αλλά και να ταξιδέψουμε με ένα ακόμη πλοίο-θρύλο της ακτοπλοΐας μας και να το παρουσιάσουμε στο αναγνωστικό μας κοινό και όχι μόνο. <<Θρύλος>> γιατί όπως αναφέραμε, έχει ταξιδέψει σε όλες σχεδόν τις γραμμές της νησιωτικής Ελλάδας και συνεχίζει ακάθεκτο να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Βέβαια, για την ομολογουμένως πολύ καλή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλοίο με βάση πάντα την ηλικία του, πέρα από την τεράστια συμβολή του πληρώματος, είναι εξίσου σημαντικό να αναφερθεί και η συνδρομή της εταιρείας του που φροντίζει να πραγματοποιούνται όλες οι απαραίτητες επισκευές και η συντήρηση του πλοίου, κατά την διάρκεια της ετήσιας ακινησίας του. Είναι ευχής έργον να συνεχίζουμε να βλέπουμε τέτοια βαπόρια στις θάλασσες μας, αφού αποτελούν σημαντική <<πηγή>> γνώσης κι εμπειριών για τους νέους ναυτικούς μας.
Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και είναι
Από την HELLENIC SEAWAYS,
Τον Πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Ιωάννη Σ. Βαρδινογιάννη,
Τον Αντιπρόεδρο του Δ.Σ., κ. Αντώνη Αγαπητό,
Τον Γενικό Εμπορικό Διευθυντή, κ. Βασίλη Κάτσαρη,
Τον Διευθυντή Επιχειρησιακής Λειτουργίας, κ. Κωνσταντίνο Φορτετσανάκη,
Τον Διευθυντή Ξενοδοχειακού και Εξυπηρέτησης πελατών, κ. Άρη Κατσαΐτη,
Τη Σύμβουλο Marketing και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Θεοδώρα Ρήγα
Και την κ. Ελένη Πετσετάκη από το Τμήμα Marketing και Δημοσίων Σχέσεων της HELLENIC SEAWAYS
Από το ΕΞΠΡΕΣ ΠΗΓΑΣΟΣ
Τον κ. Γεροντάκη Βασίλειο, Πλοίαρχο
Τον κ. Ακάβαλο Λεόντιο, Ύπαρχο
Τον κ. Γανωτή Γεώργιο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Βουγιουκλάκη Πέτρο, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Κολινιάτη Ιωάννη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Βαρθολόμο Γεράσιμο, Προιστ. Οικονομικό
Τον κ. Κυριαζόπουλο Ανδρέα, Προιστ. Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Γαλαίο Ιωάννη, Μάγειρα Α’
Τον κ. Κατεβάτη Αλέξανδρο, Ναύκληρο
Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ