Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ (ADAMANTIOS KORAIS)

ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ. Το παρεξηγημένο πορτοκαλί πλοίο, που βρήκε τον εαυτό του στις Δυτικές Κυκλάδες. Ήρθε στην Ελλάδα με τους καλύτερους οιωνούς να το συνοδεύουν. Η εξέλιξη της μετασκευής του κράτησε σε εγρήγορση το ναυτιλιακό κόσμο. Στο χρονικό διάστημα, από την έναρξη των εργασιών (29/10/2007) μέχρι και την έναρξη των δρομολογίων (23/12/2008), δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν από τα Ναυπηγεία του Σπανόπουλου και από το Νέο Μώλο Δραπετσώνας, για να δουν το πλοίο να ολοκληρώνεται. Το εγχείρημα δύσκολο αλλά η Zante Ferries ΑΝΜΕΖ ΑΕ κατάφερε και ανταποκρίθηκε.

Με την ευκαιρία της τοποθέτησης του πλοίου στη γραμμή των Δυτικών Κυκλάδων, το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ , πραγματοποίησε ένα ταξίδι μαζί του, από Πειραιά προς Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Μήλο, Κίμωλο, Φολέγανδρο, Σίκινο, Ίο, Θήρα και επιστροφή και σας το παρουσιάζει.
Αφετηρία μας το λιμάνι του Πειραιά, μπροστά από τον σταθμό του ΗΣΑΠ. Εκεί βρίσκεται δεμένο το ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ , περιμένοντας μας να ταξιδέψουμε μαζί του. Η παρέα γνώριμη οπότε και οι διαδικασίες που θ ακολουθήσουμε γνωστές. Βέβαια το αφιέρωμα αυτό λίγο μας τρομάζει αφού τα μέχρι τώρα αφιερώματα που έχουμε πραγματοποιήσει ,έχουν γίνει σε πλοία μεγαλύτερου όγκου. Ωστόσο η πρόκληση μεγάλη και καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε.

Στη πρύμη του βαποριού συναντάμε δύο καταπέλτες , από τους οποίους ο ένας προορίζεται για την είσοδο των Ι.Χ και φορτηγών, ενώ ο άλλος για την επιβίβαση των επιβατών. Στο καταπέλτη των επιβατών, μας υποδέχεται ο Προϊστάμενος Οικονομικός, κος Μαστοράκης Μιχαήλ, ο οποίος μας καλωσορίζει στο πλοίο. Να σημειώσουμε εδώ, ότι βρισκόμαστε στο Deck 2 . Μπροστά μας συναντάμε το κλιμακοστάσιο και τις κυλιόμενες σκάλες .Γρήγορα προσπερνάμε το Deck 4 ,το οποίο θα το εξερευνήσουμε παρακάτω και φτάνουμε στο Deck 5.Εκει βρίσκουμε τη Reception και μας περιμένει ο Προϊστάμενος Αρχιθαλαμηπόλος, κος Μουνδρέας Ιωάννης. Το ταξίδι πολύωρο οπότε η χρήση καμπίνας απαραίτητη γι αυτή τη περίσταση. Αφού παραλαμβάνουμε το κλειδί της καμπίνας, οδηγούμαστε σ αυτή, με σκοπό ν αφήσουμε τις αποσκευές μας και να οργανωθούμε για το ταξίδι. Η ώρα της αναχώρησης πλησιάζει, οπότε κρίνουμε σωστό να βγούμε στο πρυμναίο κατάστρωμα και ν απολαύσουμε τον απόπλου.Περνώντας καμαρωτά μπροστά από τα κρητικά μεγαθήρια ,αναπτύσσουμε γρήγορα ταχύτητα και περνώντας τα φανάρια του λιμανιού, χαράσσουμε πορεία προς το πρώτο λιμάνι μας που είναι η Κύθνος. Πρωί ακόμα και κρίνουμε σωστό να πιούμε ένα καφεδάκι αγναντεύοντας το Σαρωνικό.

Η ώρα περνάει γρήγορα και σύντομα πιάνουμε στο λιμάνι του Μέριχα στη Κύθνο. Η αποβίβαση και η επιβίβαση των επιβατών σύντομη, οπότε γρήγορα αναχωρούμε για τον επόμενο μας προορισμό που είναι το Λιβάδι της Σέριφου. Εκεί και μετά τον απόπλου του πλοίου αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε τη ξενάγηση στο πλοίο από τα κατώτερα Deck και να φτάσουμε μέχρι και τη Γέφυρα.

Όπως αναφέραμε, ανάμεσα στο Deck 2 και στο Deck 5, όπου βρίσκονται οι κυρίως κοινόχρηστοι χώροι ,βρίσκεται το Deck 4.Το πλωριό τμήμα του καταστρώματος καταλαμβάνουν οι καμπίνες του πληρώματος. Αμέσως μετά με πορεία προς τη πρύμη, βρίσκουμε το επάνω γκαράζ του πλοίου, στο οποίο κυρίως σταθμεύουν τα Ι.Χ και τα μηχανάκια. Το πρυμναίο κατάστρωμα το καταλαμβάνει το σαλόνι “ΕΡΜΗΣ” με θέσεις αεροπορικού τύπου. Να τονίσουμε εδώ, ότι ο χώρος αυτός ανοίγει και χρησιμοποιείται εφόσον ο αριθμός των επιβατών είναι μεγάλος και τα σαλόνια του Deck 5 είναι πλήρη.

Χρησιμοποιώντας τις κυλιόμενες σκάλες, ανεβαίνουμε στο Deck 5, το οποίο όπως είπαμε και πριν, καταλαμβάνουν οι κυρίως κοινόχρηστοι χώροι. Στη πλώρη του συναντάμε το σαλόνι της πρώτης θέσης με την ονομασία “Απόλλων”. Άνετα αεροπορικά καθίσματα, αριστερά και δεξιά του σαλονιού, σε συνδυασμό με υπέροχους δερμάτινους καναπέδες, περιμένουν τον επιβάτη να χαλαρώσει και ν απολαύσει το ταξίδι. Μην ξεχάσουμε εδώ να αναφέρουμε και την υπέροχη θέα προς τη πλώρη που μπορεί κανείς να δει, από τα μεγάλα παράθυρα που είναι τοποθετημένα στο μπροστινό μέρος του σαλονιού. Με μέτωπο προς τη πρύμη και σε όλο το πλάτος του πλοίου συναντάμε το κυρίως σαλόνι “24Ώρες”.Εδώ βρίσκεται και το εσωτερικό Bar του πλοίου που λειτουργεί καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου. Αξίζει να σταθούμε και να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας στην εταιρία, για την υπέροχη γυάλινη οροφή, που με τις συνεχείς εναλλαγές χρωμάτων, δίνει ένα αίσθημα πρωτόγνωρο στον επιβάτη. Χαρακτηριστικά εμείς, καθ όλη τη διάρκεια του ταξιδίου, δεν ήταν λίγες οι φορές που σπαταλήσαμε αρκετό χρόνο για να χαζέψουμε τον πολύχρωμο “ουρανό”. Ο χρόνος περνάει γρήγορα και ήδη έχουμε μπει στο λιμάνι των Καμαρών στη Σίφνο. Αποβίβαση και επιβίβαση με ταχείς ρυθμούς. Επόμενο λιμάνι μας ο Αδάμας της Μήλου. Συνεχίζοντας τη περιπλάνηση μας στο Deck 5 και με πορεία προς τη πρύμη συναντάμε τη Reception μαζί με το Λογιστήριο του πλοίου. Η Reception λιτή αλλά με πολλά σύγχρονα και όμορφα στοιχεία πάνω της. Αριστερά από τη Reception και μπροστά από τις σκάλες έχει προβλεφθεί χώρος για το κατάστημα του πλοίου, το οποίο σύντομα οι επιβάτες που ταξιδεύουν με το πλοίο, θα έχουν τη χαρά να το επισκεφτούν. Επόμενος σταθμός στη περιπλάνηση μας είναι το Self Service. Ζεστά χρώματα στα καθίσματα και στους τοίχους, μαζί με το σουηδικό ξύλο στο πάτωμα ,προδιαθέτουν τις γαστρονομικές ανησυχίες του επιβάτη για κάτι καλό. Επίσης στον ίδιο χώρο υπάρχει μικρό καθιστικό για τους επιβάτες που θέλουν να δουν κάποιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη τηλεόραση. Το Deck 5 συμπληρώνεται από το εξωτερικό κατάστρωμα που βρίσκεται στη πρύμη του πλοίου. Στεγασμένο και με οροφή στα χρώματα που είναι βαμμένο το πλοίο, δίνει τη δυνατότητα στον ταξιδιώτη να συνδυάσει τη θαλασσινή αύρα με το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Έχουμε αφήσει ήδη πίσω μας τη Μήλο και έχουμε χαράξει πορεία προς τη Κίμωλο. Είναι ώρα ν ανέβουμε Deck και να βρεθούμε στο Deck 6 . Eκεί θα σπαταλήσουμε λίγη παραπάνω ώρα, προκειμένου να εξερευνήσουμε τη Γέφυρα και να μιλήσουμε με αυτούς που την στελεχώνουν. Στη Γέφυρα του πλοίου μας υποδέχονται οι Πλοίαρχοι του ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, κ.κ Πέτρος Κυπριώτης-Λοίζος και Στέφανος Πονηρός. Και οι δύο με αρκετά χρόνια στη θάλασσα, καλούνται να φέρουν σε πέρας αυτό το δύσκολο ταξίδι και το καταφέρνουν επιτυχώς. Άνθρωποι επαγγελματίες με ζήλο και μεράκι για τη δουλειά τους, σύντομα μας κερδίζουν με τη ζεστασιά τους. Η Γέφυρα μεγάλη και φιλόξενη για μας, πλήρως εξοπλισμένη τεχνικά, γι αυτούς που υπηρετούν μέσα σε αυτή. Κλασική γιαπωνέζικη φινέτσα η οποία κρατήθηκε και μετά τη μετασκευή της. Η λειτουργικότητα της βοηθάει τον καπετάνιο να πραγματοποιήσει με περισσή ευκολία όλες εκείνες τις κινήσεις, προκειμένου να δέσει ή ακόμα και ν αποπλεύσει το πλοίο. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν τα μεγάλα παράθυρα περιμετρικά της Γέφυρας κι επίσης οι καναπέδες που βρίσκονται τοποθετημένοι μπροστά από τα όργανα διακυβέρνησης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί, είχαμε την ευκαιρία, να απολαύσουμε τον κατάπλου και τον απόπλου στο Ψάθι της Κιμώλου και στο Καραβοστάση της Φολεγάνδρου.

Επόμενος προορισμός μας το λιμάνι Αλλοπρόνοια της Σίκινου. Μέχρι τότε μπορούμε να συνεχίσουμε τη ξενάγηση μας στο Deck 6.Αμέσως μετά τη γέφυρα και προς τα πίσω, βρίσκονται τα VIP αεροπορικά καθίσματα και συγκεκριμένα το σαλόνι “ΖΕΥΣ”. Καθίσματα με όλες τις σύγχρονες ανέσεις περιμένουν αυτόν που θέλει να νοιώσει κάτι παραπάνω από ένα απλό ταξίδι. Έπειτα συναντάμε τις καμπίνες των επιβατών που είναι όλες τους 4κλινες.Το πλοίο έστω κι αν προοριζόταν σαν ημερόπλοιο , διαθέτει αυτές τις ευρύχωρες καμπίνες, γι αυτόν που θέλει να ξεκουραστεί έστω για λίγο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Όλες οι καμπίνες διαθέτουν δικό τους WC με ντους και τηλεόραση. Συνολικά το πλοίο διαθέτει 11 τετράκλινες καμπίνες και 44 κλίνες. Το υπόλοιπο Deck καταλαμβάνει το εξωτερικό κατάστρωμα με το Café “Rotta”.Στον ίδιο χώρο και κοντά στη πρύμη βρίσκεται το ελικοδρόμιο του πλοίου.

Ο ήλιος δύει σιγά σιγά και κοντεύουμε να μπούμε στο λιμάνι της Ίου. Εκεί αποφασίζουμε να κατέβουμε στο καταπέλτη του πλοίου και να δούμε τη φορτοεκφόρτωση. Συνολικά το πλοίο μπορεί να μεταφέρει 25 φορτηγά και 50 Ι.Χ. Σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τα γκαράζ ήταν γεμάτα από οχήματα που μετέφεραν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για τα απομακρυσμένα μας νησιά. Τελευταίος μας προορισμός το λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη. Εκεί θα διανυκτερεύσουμε μέχρι το επόμενο πρωί .

Ξημερώνει και η αναχώρηση μας στις 8 το πρωί από τη Σαντορίνη φτάνει. Με γρήγορες αλλά σταθερές κινήσεις, μαζεύουμε άγκυρες και ξεκινάμε το ταξίδι του γυρισμού. Τα λιμάνια που θα προσεγγίσουμε είναι τα ίδια .Η ξενάγηση μας στο πλοίο θα συνεχιστεί αυτή τη φορά στο Μηχανοστάσιο του πλοίου, όπου θα συναντήσουμε τους Α’ Μηχανικούς κ.κ Μπουζαλά Νικόλαο και Κόντη Γεώργιο. Το ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ έχει μήκος 100,15 μέτρα και 17,20 μέτρα πλάτος. Το βύθισμα του είναι 4,85 μέτρα. Κινείται από 2 μηχανές DAIHATSU με ισχύ 4000 ίππων η καθεμία. Διαθέτει ένα bow thruster 600kw και ή μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να πιάσει είναι 18knots.Οι περιγραφές στη κονσόλα του Μηχανοστασίου είναι γραμμένες ακόμα στη γιαπωνέζικη γλώσσα ,γεγονός που φανερώνει τη καταγωγή του πλοίου. Οι διευκρινήσεις που λαμβάνουμε σχετικά με τα μηχανικά του μέρη διαφωτιστικές για εμάς .

Μετά από μία ουσιώδη συζήτηση με τους Μηχανικούς μας ανεβαίνουμε στο Deck 6 .Ο ήλιος βρίσκεται καταμεσής στον ουρανό και αρκετοί τουρίστες απολαμβάνουν την ηλιοθεραπεία τους κοιτάζοντας τα απόνερα της πρύμης. Μπορεί να πει κανείς ότι το ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ είναι ένα κλασικό βαπόρι ,όχι “κουτί” όπως τα σύγχρονα πλοία. Ανοιχτά καταστρώματα, αυτό που ζητάει ένας καραβολάτρης.

Μέχρι να φτάσουμε στο Πειραιά δεν παραλείπουμε να επισκεφτούμε για άλλη μία φορά το Self Service του πλοίου. Πριν ακόμα αποπλεύσουμε από το Πειραιά είχαμε ακούσει τα καλύτερα σχόλια για τη κουζίνα του βαποριού. Η επιβεβαίωση από τη μεριά μας δεν άργησε να έρθει, αφού τα πιάτα που είχε ετοιμάσει ο Αρχιμάγειρας κος Ροδίτης Γρηγόριος και το επιτελείο του ήταν θαυμάσια. Υπέροχες νοστιμιές και μενού που καλύπτει και τον πιο απαιτητικό επιβάτη. Προσιτές τιμές και πιάτα για όλα τα βαλάντια. Ένας απογευματινός καφές στο σαλόνι της α’ θέσης κρίνεται απαραίτητος μέχρι να φτάσουμε στη μπούκα του λιμανιού του Πειραιά. Στη παρέα μας αυτή τη φορά, προστίθεται και ο Πλοίαρχος κος Πονηρός. Ζεστή κουβεντούλα που μας χαλαρώνει και η οποία κρατάει μέχρι και το κατάπλου στο λιμάνι του Πειραιά.

Ένα ακόμα αφιέρωμα έχει φτάσει στο τέλος του επιτυχώς. Οι εντυπώσεις μας από το πλοίο είναι εξαιρετικές. Τόσο οι εσωτερικοί όσο και οι εξωτερικοί χώροι είναι άψογοι, προσφέροντας άνεση και πολυτέλεια στον επιβάτη. Η Zante Ferries ΑΝΜΕΖ ΑΕ που μέχρι τώρα δραστηριοποιόταν στο Ιόνιο Πέλαγος ,πραγματοποίησε ένα τολμηρό βήμα στα “δύσκολα» νερά του Αιγαίου και με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε να τα πηγαίνει μια χαρά.

Εν αναμονή ενός δεύτερου πλοίου που θα διπλώσει το ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ στο Αιγαίο, να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στα άτομα που μας βοήθησαν στο αφιέρωμα αυτό και είναι οι :

Από την Zante Ferries ΑΝΜΕΖ ΑΕ
Το Πρόεδρο κ.Νικόλαο Κάρδαρη

Από το ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ
1) κ.Κυπριώτη –Λοίζο Πέτρο, Πλοίαρχο
2) κ.Πονηρό Στέφανο, Πλοίαρχο
3) κ.Μπουζαλά Νικόλαο, Α’ Μηχανικό
4) κ.Κόντη Γεώργιο, Α’ Μηχανικό
5) κ.Καλφαμανώλη Σταμάτιο, Υποπλοίαρχο
6) κ.Αρβανιτάκη Δημήτρη, Ανθ/ρχο
7) κ.Νικολάκη Δημήτριο, Ανθ/ρχο
8) κ.Κάρδαρη Παναγιώτη, Δόκιμο Πλοίαρχο
9) κ.Μαστοράκη Μιχαήλ, Πρ.Οικονομικό
10) κ.Μουνδρέα Ιωάννη, Πρ.Αρχιθαλαμηπόλο
11) κ.Λαβαντσιώτη Δημήτριο, Ναύκληρο
12) κ.Ροδίτη Γρηγόριο, Αρχιμάγειρα

Από το ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ
1) κ.Κασιώτη Αθανάσιο,
2) κ.Νικολάου Στυλιανό

Όπως σε κάθε μας αφιέρωμα έτσι και στο Αδαμάντιος Κοραής, θέλουμε να πούμε δύο λόγια για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν το βαπόρι,
Γνωρίσαμε δυο καπετάνιους, τον Καπετάν Πέτρο και τον Καπετάν Στέφανο, που από την πρώτη στιγμή, μας έκαναν να νοιώσουμε καλύτερα και από το σπίτι μας, καλοί χαρακτήρες και άνθρωποι με μεράκι για την δουλειά τους, που κάνουν τα πάντα για να εξυπηρετήσουν τους κατοίκους των νησιών αυτών, μαζί φυσικά και με τους υπόλοιπους αξιωματικούς της γέφυρας, όσα ευχαριστώ και να πούμε θα είναι λίγα.
Στους αφανείς ήρωες της μηχανής και ειδικά στον μάστρο Γιώργο, να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ξενάγηση στην καρδιά του Κοραή και την όμορφη συζήτηση που είχαμε μαζί του, παρ’ όλο τα πολλά stand by λόγο του δρομολογίου, μας αφιέρωσε αρκετό από τον χρόνο του.
Για τον προϊστάμενο οικονομικό τι να πούμε? Από την επιβίβαση μας στον Πειραιά και μέχρι την επιστροφή μας ήσουν δίπλα μας, ένα μεγάλο Ευχαριστώ!
Προϊστάμενε αρχιθαλαμηπόλε δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα εμείς για σένα και την ομάδα σου, τα λένε όλα τα σχόλια των επιβατών, που ακούσαμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού, όλα δούλευαν ρολόι, Ευχαριστούμε για όλα!
Σεφ πριν μπούμε στο βαπόρι είχαμε ακούσει τα καλύτερα σχόλια για τα φαγητά που φτιάχνεις καθημερινά, εμείς απλά διαπιστώσαμε πως τα πιάτα που σερβίρεις είναι καλύτερα και από σπιτικά.
Λοστρόμε ευχαριστούμε πολύ κι εσένα με την ομάδα σου, την επόμενη φορά που θα βρεθούμε να μας δείξεις κι εμάς τους ναυτικούς κόμπους.
Ευχαριστούμε πολύ όλο το πλήρωμα γιατί χαρήκαμε αυτό το ταξίδι,
Και το χαρήκαμε γιατί μας θύμισε κάτι από την παλιά ακτοπλοΐα!

Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αφιέρωμα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,338ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
671ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα