Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΔΗΛΟΣ (BLUE STAR DELOS)

ΕΓ/ΟΓ BLUE STAR DELOS, ένα “κρουαζιερόπλοιο” στη γραμμή της Παροναξίας.

25 Ιουνίου 2009. Σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ο Δ/νων Σύμβουλος της ATTICA GROUP κ.Πέτρος Βέττας, ανακοινώνει την υπογραφή συμφωνίας για τη ναυπήγηση δύο υπερσύγχρονων ΕΓ/ΟΓ, με τα ναυπηγεία DAEWOO SHIPBUILDING AND MARINE ENGINEERING Co της Κορέας. Τα νέα πλοία θα έχουν έκαστο, ταχύτητα 26 κόμβους, ολικό μήκος 145.5 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 2.400 επιβατών και 450 Ι.Χ. αυτοκινήτων, ή 50 φορτηγών και 150 Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Στις 20 Νοεμβρίου 2010 πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων της DSME, η καθέλκυση του πρώτου από τα δύο νέα πλοία του Ομίλου, με το όνομα BLUE STAR DELOS. To πλοίο σύμφωνα με το πλάνα της εταιρίας, πρόκειται να παραδοθεί το Μάιο του 2011 και να δρομολογηθεί στην γραμμή Πάρος-Ναξος-Ίος-Θήρα. 18 Οκτωβρίου 2011, παραδίδεται στην ATTICA GROUP το νεότευκτο πλοίο με κόστος που ξεπερνάει τα 70 εκατομμύρια ευρώ. Στις 20 Οκτωβρίου 2011 με πλοίαρχο τον εξαιρετικό και έμπειρο cpt Σπύρο Πεφάνη, το πλοίο αναχωρεί από την Κορέα με προορισμό του, την Ελλάδα.

Το πρωί της 9ης Νοεμβρίου 2011, εισέρχεται στο λιμάνι του Πειραιά και δένει στην γωνία της Ακτής Καλλιμασιώτη. Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011, παρουσία πλήθους κόσμου από τον χώρο της Ναυτιλίας μας, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του BLUE STAR DELOS. Τέσσερις μέρες αργότερα, την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιεί το πρώτο του εμπορικό δρομολόγιο, με προορισμό τα νησιά της Πάρου, της Νάξου ,της Ίου και της Σαντορίνης.

Αυτό είναι ένα σύντομο <<ιστορικό-βιογραφικό>> του  BLUE STAR DELOS, που ήρθε πριν λίγες ημέρες στην ακτοπλοΐα μας και σίγουρα θ’ αποτελέσει πηγή αναφοράς και ποικίλων σχολίων για μεγάλο χρονικό διάστημα, στα πηγαδάκια του ευρύτερου ναυτιλιακού κόσμου κι όχι μόνο. Ένα υπερσύγχρονο πλοίο που ήρθε να ταράξει ευχάριστα, τα ήδη <<ταραγμένα>> νερά της ακτοπλοΐας μας.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που τις τελευταίες ημέρες επισκέφτηκαν το πλοίο και εντυπωσιάστηκαν όταν το είδαν από κοντά, με την πολυτέλεια, τις ανέσεις, τους χώρους και την υπερσύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει. Όμως δεν είναι λίγοι και αυτοί που μας παρακάλεσαν μέσα από την ενότητα μας «ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ», να παρουσιάσουμε το νέο απόκτημα της ATTICA GROUP.   Το www.ellinikiaktoploia.net πιστό στο διαδικτυακό του κοινό, για μία ακόμη φορά επιστρατεύει τις δυνάμεις του και ταξιδεύει με το BLUE STAR DELOS, σε ένα aller retour ταξίδι, έχοντας αφετηρία το πρώτο λιμάνι της χώρας μας  και προορισμούς τα λιμάνια της Πάρου, της Νάξου, της Ίου και της Σαντορίνης. Σε αυτό το ταξίδι μας αρωγός είναι η BLUE STAR FERRIES, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα μας και μας υποστηρίζει σε αυτό που κάνουμε στο χώρο αυτόν της ακτοπλοΐας, όπως και οι υπόλοιπες ναυτιλιακές εταιρίες της χώρας μας.

Σάββατο 19/11/2011 και η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net από νωρίς το πρωί βρίσκεται στον Πειραιά, για ταξιδέψει μαζί με το BLUE STAR DELOS. Με τα εισιτήρια ανά χείρας, περνάμε την πύλη Ε7 και σύντομα βρισκόμαστε μπροστά στο νέο καμάρι του λιμανιού. Φωταγωγημένο από την πλώρη μέχρι και την πρύμη, μας περιμένει να το γνωρίσουμε από κοντά και να μας φιλοξενήσει στο ημερήσιο αυτό ταξίδι. Στον καταπέλτη  μας υποδέχεται ο Προιστ.Οικονομικός κ.Τάσος Κορφιάτης, ο οποίος και μας καλωσορίζει στο πλοίο. Η φόρτωση έχει ξεκινήσει, οπότε κι εμείς εισερχόμαστε στο πλοίο προκειμένου να ξεκινήσουμε σιγά σιγά την αποστολή μας. Οι τρεις καταπέλτες στην πρύμη του πλοίου, δύο για τα οχήματα κι ένας για τους επιβάτες, πολύ γρήγορα μας εντυπωσιάζουν. Χρησιμοποιώντας την είσοδο των επιβατών στα αριστερά της πρύμης, μπαίνουμε στο εσωτερικό του BLUE STAR DELOS. Κυλιόμενες κλίμακες μας φέρνουν γρήγορα και άνετα στο Deck 6, όπου βρίσκεται η Reception. Eκεί συναντάμε τον Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο κ.Κων/νο Πατούχα, ο οποίος θα φροντίσει για την άνετη διαμονή μας κατά την διάρκεια του ταξιδίου.

Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν 7:15 και απομένουν μόλις 10 λεπτά για την αναχώρηση. Με την συνοδεία θαλαμηπόλου, οδηγούμαστε στην γέφυρα του πλοίου προκειμένου να δούμε από κοντά τις ενέργειες που γίνονται από τους αξιωματικούς της γέφυρας, λίγο πριν τον απόπλου μας από το λιμάνι του Πειραιά. Στην αριστερή βαρδιόλα βρίσκεται ο cpt Σπύρος Πεφάνης, ο οποίος ετοιμάζεται για τον απόπλου μας. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο cpt Σπύρος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην Κορέα και εκτός από την παρακολούθηση των εργασιών της αποπεράτωσης του πλοίου, ήταν αυτός που το έφερε στην Ελλάδα. Μεγάλο το χρονικό διάστημα των 10 μηνών μακριά από την πατρίδα, αλλά ικανοποιημένος απόλυτα από το αποτέλεσμα. Μαζί με τον cpt Σπύρο στην Γέφυρα βρίσκεται και ο cpt Δημήτρης Διονυσάτος, που σε λίγες ημέρες θα αναλάβει να αντικαταστήσει τον cpt Σπύρο στην άδεια του. Η διαδικασία της φόρτωσης έχει ολοκληρωθεί κι έτσι ο Αξ/κός Γέφυρας καλεί το PIREAUS TRAFFIC, για την σχετική άδεια απόπλου. Ακριβώς στις 7:25 αφήνουμε το ντόκο και με αργές και συντονισμένες πάντα  κινήσεις, οδηγούμαστε προς την έξοδο του λιμανιού. Ακολουθώντας το κομβόι των υπόλοιπων πλοίων σύντομα περνάμε τα φανάρια και βάζουμε πλώρη προς το separation. Η στιγμή ιδανική, για έναν ζεστό πρωινό καφέ μαζί με τον cpt Σπύρο. Η κουβέντα μαζί του, σύντομα επικεντρώνεται γύρω από τις εμπειρίες που απέκτησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Κορέα, αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδιού προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο cpt Σπύρος μας ανέφερε :

“To ταξίδι από την Κορέα μέχρι εδώ, ήταν άψογο. Δεν είχαμε καιρούς. Εξαίρεση τα 8 μποφόρ που μας πιάσανε έξω από το Ομάν και ήταν η πρώτη φορά που το πλοίο δοκιμάστηκε σε τέτοια θάλασσα, σε ωκεανό και ανταποκρίθηκε άψογα. Ειλικρινά, έμεινα έκπληκτος από την συμπεριφορά του. Σε γενικές γραμμές πάνω από 5-6 μποφόρ τοπικά, δεν συναντήσαμε πουθενά. Γενικά προβλήματα στο ταξίδι, δεν είχαμε. Με το θέμα των πειρατών, υπήρξαν αυξημένες βάρδιες και έγιναν γυμνάσια σε περίπτωση που έχουμε τέτοιο περιστατικό. Έγινε και μία προσπάθεια  προσέγγισης του πλοίου με ένα βαρκάκι με 5 οπλισμένους, αλλά λόγω της ταχύτητας μας, δεν τα καταφέρανε. Όσον αφορά την Κορέα, ήταν πολύ μεγάλη εμπειρία. Ιδιαίτερα στο κομμάτι το κατασκευαστικό διότι, άλλο ταξιδεύω το βαπόρι και άλλο παρακολουθώ την κατασκευή του πλοίου, όπου εκεί εμπλέκονται κανονισμοί, σχέδια, και δουλεύεις πάνω σε αυτά. Το άλλο κομμάτι είναι αυτό της ναυτιλίας, όπου εκεί καταλαβαίνεις πως, γίνονται οι αγοροπωλησίες, οι κατασκευές, οι ναυλώσεις. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι εκεί στα γραφεία, όπου μαθαίνεις πολλά πράγματα. Οι Κορεάτες πια, φτιάχνουν καλά πλοία, στην λαμαρίνα είναι άπαιχτοι, υστερούν λίγο στο επιβατικό κομμάτι στο οποίο είναι μπροστά ακόμα οι Ευρωπαίοι. Στην Κορέα πήραμε και δώσαμε πράγματα. Το πλοίο πιστεύω παρ’ όλο που ήρθε χειμώνα και σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, θα δουλέψει πάρα πολύ καλά. Είναι 100% αναβάθμιση για την γραμμή και νομίζω ο απλός κόσμος το καταλαβαίνει απόλυτα. Έχει φοβερές δυνατότητες ελιγμών, ανταποκρίνεται για τις ανάγκες των λιμανιών που εξυπηρετεί, τα οποία προσωπική μου άποψη, πρέπει να βελτιωθούν αρκετά ώστε να μπορεί το πλοίο να δώσει όλη την δυνατότητα του για γρήγορη φορτοεκφόρτωση. Διότι, φανταστείτε να περάσουμε από το λιμάνι της Πάρου, της Νάξου και της Σαντορίνης κι εσύ ενώ έχεις την δυνατότητα γρήγορης φορτοεκφόρτωσης, με δύο μεγάλους  καταπέλτες οχημάτων και έναν τεράστιο επιβατών με μεγάλο embarkation, να εγκλωβίζεσαι από τις χερσαίες εγκαταστάσεις. Είναι δώρο-άδωρο. Το πλοίο είναι πάρα πολύ καλό, έχει μεγάλους χώρους για τους επιβάτες, είναι πολύ άνετο μέσα, μπορεί να μεταφέρει 2400 επιβάτες θερινό πρωτόκολλο, άλλα όλα αυτά προϋποθέτουν να έχεις λιμενική υποδομή. Οι ταχύτητες που μπορεί να ταξιδεύει το πλοίο είναι 25,5 -26 κόμβους, μια μεγάλη ταχύτητα για την συγκεκριμένη γραμμή. Μπορεί πολύ εύκολα να μαζέψει τις καθυστερήσεις. Στα δοκιμαστικά η ταχύτητα του ήταν 25-26 κόμβους όπως το είχαμε υπολογίσει στα Ναυπηγεία και maximum έφτασε τους 28,4 κόμβους. Για τις μηχανές που διαθέτει και σε συνδυασμό με το μέγεθος του, είναι σχετικά οικονομικό. Σίγουρα η δρομολόγηση αυτού του πλοίου, σημαίνει ανάπτυξη. Πλέον μπορούν να πουληθούν περισσότερα εισιτήρια, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα νησιά, να κατέβει περισσότερος κόσμος αλλά σε αυτό το κομμάτι, χρειάζεται και η προβολή από τον ίδιο τον τοπικό φορέα του εκάστοτε νησιού. Πλέον έχει τον τρόπο να προβάλει το νησί του και να κατέβει ο επιβάτης να επισκεφθεί τα νησί του.»

Βγαίνοντας από το separation ο καιρός έχει φρεσκάρει, αλλά το πλοίο ανταποκρίνεται άψογα. Ένα υπέροχο πρωινό ξεδιπλώνεται μπροστά μας κι εμείς μέχρι να φτάσουμε στο πρώτο λιμάνι του προορισμού μας την  Πάρο, βρίσκουμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε την περιπλάνηση μας στους κοινόχρηστους χώρους. Το πρώτο κοινόχρηστο κατάστρωμα που συναντάει ο επιβάτης κατά την επιβίβαση του, είναι το Deck 6. Όπως και στα περισσότερα πλοία του ομίλου της ATTICA, έτσι κι εδώ έχει ακολουθηθεί η γραμμή, όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι να είναι συγκεντρωμένοι σε ένα Deck. Εμείς για την διευκόλυνση του αναγνώστη, θα ξεκινήσουμε από την Reception και κινούμενοι προς την πλώρη, θα στρίψουμε δεξιά για να επιστρέψουμε από το σημείο που ξεκινήσαμε. Reception, είναι ο χώρος εκείνος ο οποίος υποδέχεται τους ταξιδιώτες και τους παρέχει εξυπηρέτηση κι  όποια άλλη βοήθεια, πληροφορία χρειαστούν, καθόλη την διάρκεια του ταξιδιού. Σύγχρονη και λειτουργική βρίσκεται ανάμεσα στο Λογιστήριο, το γραφείο του Αρχιλογιστή και το γραφείο του Αρχιθαλαμηπόλου. Ακριβώς απέναντι από τον χώρο υποδοχής, υπάρχει ένα “ζεστό” καθιστικό που κατά την διάρκεια του ταξιδίου μας, προτιμήθηκε από αρκετούς επιβάτες ως χώρος χαλάρωσης τους. Εντύπωση στο χώρο αυτό, προκαλεί η μοκέτα που έχει χρησιμοποιηθεί και η οποία έχει σαν απεικόνιση, χάρτη των Ελληνικών νησιών. Συνεχίζοντας προς τα εμπρός, συναντάμε άλλο ένα καθιστικό αριστερά και δεξιά του διαδρόμου, προς κάθε χρήση από τους επιβάτες του πλοίου. Αμέσως μετά συναντάμε στ’ αριστερά μας, μέρος των αεροπορικών καθισμάτων τα οποία ξεπερνούν τα όποια standards στην ποιότητα και στην άνεση, που προσέφεραν μέχρι τώρα τα αεροπορικά καθίσματα παρόμοιων επιβατηγών πλοίων. Στο κέντρο του χώρου υπάρχει επίπεδη TFT οθόνη για την ενημέρωση και την διασκέδαση του επιβάτη. Φτάνοντας στην πλώρη, βρίσκουμε το πλωριό σαλόνι της οικονομικής θέσης. Τεράστιος χώρος με μεγάλα παράθυρα, που προσφέρει απέραντη θέα στον επιβάτη. Να σημειωθεί εδώ, ότι τα τραπεζάκια που βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του σαλονιού, αποτελούν πόλο έλξης διότι προσφέρουν απεριόριστη θέα προς την πλώρη του πλοίου. Ακολουθώντας πορεία προς την πρύμη, συναντάμε άλλο ένα μέρος των αεροπορικών καθισμάτων όπως είδαμε πριν εισέλθουμε, στο σαλόνι της οικονομικής θέσης. Στη συνέχεια και διατηρώντας την πορεία μας προς τα πίσω, συναντάμε το εστιατόριο-self service του πλοίου. Χρώματα σε αποχρώσεις του κόκκινου και του μπεζ, εντυπωσιάζουν τον επιβάτη και τον προδιαθέτουν ευχάριστα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο επιβάτης σε αντίθεση με τα μικρότερα BLUE STAR PAROS-BLUE STAR NAXOS και BLUE STAR ITHAKI, εδώ μπορεί να διαλέξει εκτός από γρήγορο φαγητό (cheeseburger, club sandwitch, κτλ ) και κανονικά πιάτα με φαγητά, που καθημερινά υπάρχουν στο menu του εστιατορίου. Στους τοίχους του εστιατορίου, μοντέρνες τοιχογραφίες συνθέτουν το όμορφο σκηνικό του χώρου. Προχωρώντας, εισερχόμαστε σε έναν διάδρομο που στα δεξιά του, συναντάμε μια σειρά από TFT οθόνες, ενώ στα αριστερά του ένα ακόμη μεγάλο μέρος των αεροπορικών καθισμάτων. Λίγο πριν φτάσουμε στην πρύμη,  δεξιά μας συναντάμε το κατάστημα του πλοίου που περιμένει τον επιβάτη να το επισκεφτεί και να επιλέξει κάποιο από τα δώρα ή μικροαντικείμενα που επιθυμεί. Φτάνοντας στην πρύμη, βρίσκουμε το snack bar του πλοίου. Μεγάλος χώρος, άρτια προσεγμένος στις απαιτήσεις των επιβατών της γραμμής, περιμένει σε κάθε ταξίδι να φιλοξενήσει τον ταξιδιώτη και να του προσφέρει ποτά και ροφήματα της αρεσκείας του. Δύο πόρτες συνοδευόμενες με προθαλάμους στο πίσω μέρος του bar, μας οδηγούν στο εξωτερικό καθιστικό του Deck 6. Επιστρέφοντας στους εσωτερικούς χώρους και κατευθυνόμενοι από το σημείο που ξεκινήσαμε, συναντάμε ένα μικρό καθιστικό καθώς και τον χώρο των video games που σύντομα θα μπει σε λειτουργία.

Ανεβαίνουμε ένα Deck και βρισκόμαστε στο κατάστρωμα 7. Στην πρύμη του πλοίου συναντάμε ένα ακόμη υπαίθριο καθιστικό που αυτή την φορά, συνοδεύεται από ένα στεγασμένο bar. Η λύση που δόθηκε τόσο για τους καπνιστές όσο και για τους μη καπνιστές, υπήρξε καινοτόμος και σίγουρα θα αποτελέσει μια καλή πρόταση στους εφοπλιστές για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στα πλοία τους, με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Εισερχόμενοι στους εσωτερικούς χώρους, συναντάμε αριστερά και δεξιά δύο ακόμη σειρές από αεροπορικά καθίσματα. Συνεχίζοντας προς την πλώρη και στο μέσον του καταστρώματος, εντυπωσιαζόμαστε από τις εσωτερικές και εξωτερικές καμπίνες του πλοίου, που χαρακτηρίζονται από την άνεση και την λειτουργικότητα που τις διακρίνει. Όλες οι καμπίνες διαθέτουν τηλεόραση, τηλέφωνο, ντους και καθετί σύγχρονο που θα βοηθήσει τον επιβάτη να νοιώσει πιο άνετα κατά την διάρκεια της παραμονής του, σε αυτές. Φτάνοντας στην πλώρη και ακριβώς πάνω από το σαλόνι της οικονομικής θέσης, βρίσκουμε το σαλόνι της διακεκριμένης θέσης μαζί με το bar. Πριν αφήσουμε το Deck 7, να προσθέσουμε ότι στο πίσω μέρος του Deck, υπάρχει νοσοκομείο και περιμένει να υποδεχτεί τον επιβάτη που θα χρειαστεί παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κατά την διάρκεια του ταξιδιού. Τέλος, στο κατάστρωμα αυτό υπάρχουν άφθονοι εξωτερικοί στεγασμένοι χώροι με τραπεζο-καθίσματα, που θα φιλοξενήσουν αρκετούς από τους επιβάτες  την περίοδο του καλοκαιριού.

Ολοκληρώνοντας την ξενάγηση μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα, ανεβαίνουμε στο Deck 8 όπου από την μέση του καταστρώματος μέχρι και την πρύμη, συναντάμε ένα ακόμη υπαίθριο καθιστικό. Στο πίσω μέρος του καθιστικού υπάρχει ένας καινοτόμος χώρος φιλοξενίας των κατοικίδιων, που δύσκολα συναντάμε σε άλλα πλοία. Ο υπόλοιπος χώρος του καταστρώματος περιλαμβάνει την γέφυρα του πλοίου, μικρό μέρος καμπινών των επιβατών, καθώς και τις καμπίνες των αξιωματικών του πληρώματος.

Η ώρα έχει περάσει και σε λίγη ώρα φτάνουμε στο λιμάνι της Παροικιάς, στην Πάρο. Στις 11:40 περνάμε το φανάρι του Αγίου Φωκά και με αριστερή στροφή δένουμε στον προβλήτα. Η φορτοεκφόρτωση αρχίζει αμέσως και εμείς οδηγούμαστε στην πρύμη για να παρακολουθήσουμε την διαδικασία. Μέσα σε λίγα λεπτά αφήνουμε την Πάρο για να την επισκεφτούμε πάλι, σε λιγότερο από 7μιση ώρες. Επόμενος προορισμός μας, το δύσκολο λιμάνι της Νάξου από πλευράς λιμενικών υποδομών. Ο καιρός έχει φρεσκάρει κι εμείς γύρω στις 12:40 ρίχνουμε καταπέλτη στο όμορφο νησί.  10 λεπτη παραμονή και αναχώρηση για το επόμενο λιμάνι του ταξιδίου μας, που είναι το λιμάνι της Ίου. Η Ίος και οι κάτοικοι της, φέτος αντιμετώπισαν σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με τον Πειραιά και σίγουρα ο ερχομός του BLUE STAR DELOS αποτελεί μία ανάσα στο πρόβλημα τους αυτό. Ώρα 14:05 και το πλοίο περνάει μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, για να δέσει στην συνέχεια στον προβλήτα. Να σημειώσουμε εδώ, ότι το BLUE STAR DELOS στο χειμερινό του δρομολόγιο και κατά την επιστροφή του προς τον Πειραιά, δεν επαναπροσεγγίζει το νησί της Ίου. Τελευταίος μας προορισμός η Σαντορίνη, όπου και θα είμαστε γύρω στις 15:10 σύμφωνα με το πρόγραμμα μας. Μπροστά μας ξετυλίγεται η άγρια ομορφιά της Οίας, η Καλντέρα και τα υπόλοιπα αξιοθέατα, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Στο νησί της Φάβας θα παραμείνουμε γύρω στα 20 λεπτά, οπότε εμείς αποφασίζουμε να γνωρίσουμε τα γκαράζ του πλοίου. Συνολικά το πλοίο διαθέτει 5 καταστρώματα για τα οχήματα και τα φορτηγά, τα Deck 1,Deck 2,Deck 3,Deck 4 και Deck 5. Η μεταφορική ικανότητα του BLUE STAR DELOS, ανέρχεται σε 427 οχήματα ή σε ανάλογο αριθμό I.X και φορτηγών.

Στις 15:30 αφήνουμε το λιμάνι του Αθηνιού και χαράσσουμε ρότα προς τον Πειραιά, πιάνοντας πρώτα τα λιμάνια της Νάξου και της Πάρου.  Επιστρέφουμε στη γέφυρα, για να γνωρίσουμε καλύτερα το χώρο αυτό του πλοίου και των υπερσύγχρονων βοηθημάτων που διαθέτει. Ο “εγκέφαλος” του πλοίου ενσωματώνει όλα τα σύγχρονα όργανα και λειτουργίες που απαιτεί ένα πλοίο, για να πλέει με ασφάλεια. Το κορεάτικο ναυπηγείο φρόντισε να προσφέρει απλόχερα, ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας. Μεγάλες βαρδιόλες βοηθούν τον καπετάνιο σε κάθε λιμάνι, να κατευθύνει  και να δένει το πλοίο γρήγορα και με ασφάλεια.

Στις 18:00 αφήνουμε το λιμάνι της Νάξου και στις 19:15 αφήνουμε και το τελευταίο λιμάνι, αυτό της Παροικιάς στην Πάρο. Με ταχύτητα που αγγίζει τα 25 μίλια, θα φτάσουμε λίγα λεπτά μετά τις 23:00 στο πρώτο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά. Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα μας, θα ήταν παράλειψη να μην επισκεφτούμε την καρδιά του πλοίου που δεν είναι άλλο, από το Μηχανοστάσιο. Εκεί μας υποδέχεται ο Α` Μηχανικός κ.Επαμεινώνδας Λυμπερόπουλος μαζί με τον Επιθεωρητή Μηχανικό κ.Γεράσιμο Σκιαδαρέση, οι οποίοι μας καλωσορίζουν στο χώρο του μηχανοστασίου. Και οι 2 ήταν από την πρώτη στιγμή στην Κορέα και ξέρουν όσο κανείς άλλος, τα μηχανικά μέρη του πλοίου. Το BLUE STAR DELOS έχει μήκος 145,9 meter, πλάτος 23,2 meter και βύθισμα 5,90 meter. O κωδικός κλήσης του είναι ο SVBF7 . Κινείται από 4 μηχανές ΜΑΝ ισχύος 8000kw η κάθε μία, ενώ διαθέτει και 2 bow thruster 750kw. Mπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 26 κόμβων, ενώ έχει θερινό πρωτόκολλο 2400 επιβατών.

Λίγο μετά τις 23:00 περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και με περισσή ευκολία δένουμε στην θέση μας, μπροστά από τον σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά. Άλλο ένα ταξίδι γνωριμίας μας με ένα νέο αυτή τη φορά πλοίο της ακτοπλοΐας μας, έχει φτάσει στο τέλος του. Μέσα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ο ερχομός του BLUE STAR DELOS αποτελεί μία νότα χαράς και αισιοδοξίας. Η ακτοπλοΐα μας έχοντας να αντιμετωπίσει διάφορους και ποικίλους «σκοπέλους» καθημερινά, αισιοδοξεί και ελπίζει σε κάτι καλύτερο έχοντας αρωγό σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τον όμιλο της ATTICA GROUP που στηρίζει αυτό τον κλάδο της ναυτιλίας μας και τους ναυτικούς μας. Το BLUE STAR DELOS είναι ένα στολίδι για την γραμμή και πρέπει να γίνει συνείδηση τόσο στον επιβάτη όσο και στον εφοπλιστή που προσπαθεί, παρέχοντας σύγχρονες υπηρεσίες στον επιβάτη που θα επιλέξει το πλοίο του.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα έτσι κι εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους, που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της  προσπάθειας και είναι

Από την BLUE STAR FERRIES
Τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο, Εμπορικό Διευθυντή Γραμμών Εσωτερικού
Την κ.Χριστίνα Γρηγορά,  Διευθύντρια Marketing,

Από το BLUE STAR DELOS
Τον κ. Πεφάνη Σπυρίδων, Πλοίαρχο
Τον κ. Μαρκέτο Άγγελο, Ύπαρχο
Τον κ. Δημητρακάκη Ευάγγελο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Βάλβη Μιχαήλ, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Παναγάκο Δημήτριο, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Λυμπερόπουλο Επαμεινώνδα, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Ζούρδο Ιωάννη, Α/Β’ Μηχανικό
Τον κ. Κορφιάτη Αναστάσιο,  Προιστ.Οικονομικό
Τον κ. Πατούχα Κων/νο, Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Θεοδωράτο Παναγιώτη, Αρχιμάγειρα
Τον κ. Μαντέλη Αθανάσιο, Ναύκληρο

Σας ευχαριστούμε όλους θερμά γιατί για ακόμη μία φορά δείξατε τι σημαίνει Έλληνας ναυτικός και ελληνική φιλοξενία, από τον καπετάν Σπύρο μέχρι τον τελευταίο στην ιεραρχία του πλοίου, ακούραστοι όλοι σας μας βοηθήσατε να πραγματοποιήσουμε ακόμη ένα ταξίδι-αφιέρωμα. Aυτό θα το καταλάβει και όποιος ταξιδέψει μαζί σας, από το καλωσόρισμα του γνωστού σε όλους κ. Τάσου στον καταπέλτη και το ζεστό χαμόγελο του κ. Κώστα στην reception αλλά και κατά την διάρκεια του ταξιδίου απ’ όλα τα “παιδιά” του πληρώματος.

Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,371ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα