Ήταν μέσα Μαρτίου 2012, όταν η παρέα του www.ellinikiaktoploia.net είχε ταξιδέψει με το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ στα νερά του Ιονίου και σας το είχε παρουσιάσει μέσα από την ενότητα των αφιερωμάτων στα πλοία της ελληνικής μας ακτοπλοΐας. 5μιση χρόνια μετά, η παρέα επιστρέφει στον τόπο του <<εγκλήματος>>. Αφορμή η πρόσφατη μετασκευή που πραγματοποιήθηκε στο πλοίο και η δρομολόγηση του στις Δυτικές Κυκλάδες. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν μετά από το αφιέρωμα του 2012 τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά είναι αρκετές, οπότε κι εμείς επιβιβαζόμαστε στο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ για να δούμε τι έχει αλλάξει από τότε.
Σάββατο 21/10/2017. Με τις αποσκευές μας ανά χείρας, κατευθυνόμαστε προς την πύλη Ε9 του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά. Εκεί μας περιμένει το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ για να ταξιδέψουμε μαζί του στις Δυτικές Κυκλάδες. Ο ήλιος δεν έχει ανατείλει ακόμα ενώ εμείς φτάνουμε μπροστά στο πλοίο, για να αποπλεύσουμε στις 7:05 για Κύθνο-Σέριφο-Σίφνο-Μήλο-Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο και Σαντορίνη. Στον καταπέλτη μας υποδέχεται ο Ύπαρχος του πλοίου Cpt Βησσαρίων Γούλας, ο οποίος και μας καλωσορίζει σε αυτό. Χρησιμοποιώντας τις κυλιόμενες σκάλες και τις εσωτερικές σκάλες του πλοίου, σύντομα βρισκόμαστε στην Γέφυρα για να παρακολουθήσουμε από εκεί την αναχώρηση μας από το λιμάνι. Εκεί, μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, Cpt Μιχάλης Λυγνός. Ένας εξαιρετικός καπετάνιος με πλούσια εμπειρία και αδαμάντινο χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο που η ZANTE FERRIES από τα πρώτα ταξίδια του πλοίου στο Αιγαίο, του εμπιστεύτηκε το τιμόνι και την πλοιαρχία. Μετά από μια σύντομη συνομιλία μαζί του, οδηγούμαστε στην δεξιά βαρδιόλα για να ξεκινήσουμε την διαδικασία απόπλου μας. Στις 7:05 και αφού έχει ολοκληρωθεί η φόρτωση, παίρνουμε άδεια απόπλου από το PIRAEUS TRAFFIC. Σηκώνουμε καταπέλτες, παίρνουμε άγκυρες και σιγά σιγά κατευθυνόμαστε προς την έξοδο του λιμανιού. Μαζί με τους επιβάτες που κάθονται στο πλωριό μπαλκόνι του πλοίου, απολαμβάνουμε την αναχώρηση μας το όμορφο αυτό πρωινό. Με την προσοχή μας αυξημένη, σύντομα κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του separation. O ήλιος κάνει δειλά δειλά την πρώτη του εμφάνιση κι εμείς δεν χάνουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την όμορφη αυτή εικόνα παρέα με μία κούπα καφέ.
Η ώρα περνάει γρήγορα και μετά από τρεις ώρες ταξιδιού, στις 10:30 το πρωί, φτάνουμε στο λιμάνι του Μέριχα στην Κύθνο. Η αποβίβαση και η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων πραγματοποιείται με γρήγορους ρυθμούς, οπότε άμεσα αναχωρούμε για τον επόμενο μας προορισμό, που είναι το Λιβάδι της Σερίφου. Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι, με μία αριστερή στροφή δένουμε στο ντόκο και περιμένουμε να ολοκληρωθεί η φορτοεκφόρτωση. Λίγα λεπτά αργότερα, είμαστε έτοιμοι για τον επόμενο προορισμό μας, που είναι το λιμάνι των Καμαρών στη Σίφνο. Έχοντας συμπληρώσει περίπου 6 ώρες από την στιγμή που αναχωρήσαμε από τον Πειραιά, φτάνουμε στη Σίφνο στις 13:00 το μεσημέρι. Με δεξιά στροφή δένουμε στον ντόκο και αρχίζει άμεσα η αποβίβαση και η επιβίβαση επιβατών και οχημάτων. Σύντομα είμαστε έτοιμοι ν’ αναχωρήσουμε για το επόμενο λιμάνι μας, που είναι ο Αδάμας της Μήλου. Μετά από μιάμιση ώρα ταξιδιού, μπαίνουμε στο κόλπο του Αδάμαντα. Στις 14:30 το μεσημέρι δένουμε στο κεφάλι της προβλήτας και κατεβαίνουμε στο ντόκο για να παρακολουθήσουμε την φορτοεκφόρτωση από εκεί. Επόμενος σταθμός μας το Καραβοστάσι της Φολεγάνδρου, για το οποίο αναχωρούμε άμεσα. Περνώντας από το στενό Μήλου-Κιμώλου, στις 16:20 το απόγευμα φτάνουμε στην Φολέγανδρο. Δύσκολο λιμάνι που απαιτεί αυξημένη προσοχή. Λόγω της μικρής επιφάνειας της προβλήτας, κατεβάζουμε τον έναν καταπέλτη και ξεκινάμε την φορτοεκφόρτωση. Συνεχίζοντας το ταξίδι μας, επόμενος προορισμός μας είναι το λιμάνι Αλλοπρόνοια της Σίκινου. Πιστοί στο πρόγραμμα μας, στις 17:10 το απόγευμα δένουμε στην Σίκινο, το νησί των απονερίστας. Ολιγόλεπτη παραμονή στο νησί και συνεχίζουμε για τον προτελευταίο προορισμό μας, την Ίο. Μισή ώρα αργότερα έχοντας το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στα δεξιά μας, μας υποδέχεται το όμορφο αυτό νησί και με μια αριστερόστροφη μανούβρα δένουμε στον ντόκο. Παρ’ ότι το ημερολόγιο δείχνει τέλη Οκτωβρίου, το νησί συνεχίζει να φιλοξενεί αρκετούς τουρίστες που έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο την Ίο για τις διακοπές τους. Στις 18:00 το απόγευμα αποχαιρετάμε την Ίο και χαράσσουμε πορεία προς τον τελευταίο μας προορισμό, που είναι το λιμάνι του Αθηνιού στη Σαντορίνη. Εκεί θα διανυκτερεύσουμε μέχρι το επόμενο πρωί, οπότε και θα αναχωρήσουμε για το ταξίδι της επιστροφής μας. Στις 19:30 το βράδυ και αφού έχουμε συναντήσει τα φωταγωγημένα Φηρά, την πολυφωτογραφημένη και ξακουστή ανά την υφήλιο Οία, δένουμε στον Αθηνιό.
Αφού έχει ολοκληρωθεί η εκφόρτωση επιβατών και οχημάτων, καθώς και η καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου, εμείς αποφασίζουμε να ξεκινήσουμε την περιήγηση μας στους εσωτερικούς κι εξωτερικούς χώρους του ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ. Κοιτώντας το πλοίο πρίμα, συναντάμε 3 καταπέλτες, δυο για τα οχήματα κι έναν στην δεξιά πλευρά, για την επιβίβαση/αποβίβαση των επιβατών. Το γκαράζ του πλοίου χωρίζεται σε 2 επίπεδα. Συνολικά, το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ διαθέτει 850 μέτρα γκαράζ, τα οποία μεταφράζονται σε 300 Ι.Χ ή, ανάλογο συνδυασμό ΙΧ, φορτηγών ή λεωφορείων. Η πρόσβαση στο επάνω γκαράζ (Deck 4) γίνεται από ράμπα που υπάρχει στο κέντρο του καταστρώματος και η οποία έχει αλλάξει φορά φόρτωσης μετά την μετασκευή.
Συνεχίζοντας την ξενάγηση μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα του πλοίου, χρησιμοποιούμε τις κυλιόμενες κλίμακες κι ανεβαίνουμε στο Deck 6. Εκεί, από την πλευρά της πρύμης, συναντάμε αρχικά το στεγασμένο ανοιχτό κατάστρωμα αποτελούμενο από άνετα καθίσματα αεροπορικού τύπου. Στον ίδιο χώρο συναντάμε και το προκαθορισμένο σημείο διαμονής για τους μικρούς κατοικίδιους φίλους μας. Στην συνέχεια εισερχόμενοι στο εσωτερικό του καταστρώματος, συναντάμε την Reception και το σαλόνι της υποδοχής. Όμορφα χρώματα και καλής ποιότητας υλικά χαρακτηρίζουν την εικόνα του χώρου. Προχωρώντας προς την πλώρη, συναντάμε το κεντρικό σαλόνι του πλοίου με το bar και τον μικρό αριθμό αεροπορικών καθισμάτων. Γύρω από το bar υπάρχει πληθώρα καναπέδων και τραπεζοκαθισμάτων, που περιμένουν τον επιβάτη να ξεκουραστεί όση ώρα διαρκεί το ταξίδι. Το σαλόνι του Deck 6 συνεχίζεται μέχρι και την πλώρη οπότε κι εξερχόμαστε απ’ αυτό, για να συναντήσουμε το πλωριό μπαλκόνι.
Χρησιμοποιώντας το κλιμακοστάσιο που βρίσκεται στο κέντρο του σαλονιού, ανεβαίνουμε άλλο ένα επίπεδο και βρισκόμαστε στο Deck 7. Εκεί στο κέντρο του καταστρώματος 7, συναντάμε το Λογιστήριο κι ένα ακόμη Bar που εξυπηρετεί το σαλόνι του Deck 7. O χώρος μέχρι και την πρύμη, φιλοξενεί μεγάλος μέρος των αεροπορικών καθισμάτων που διαθέτει το πλοίο, τμήμα των οποίων συναντήσαμε στο Deck 6. Πίσω από το Λογιστήριο και μέχρι την πλώρη, συναντάμε τις καμπίνες των επιβατών, καθώς και μέρος των καμπινών του πληρώματος. Με την ευκαιρία αυτή να αναφέρουμε πως το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ διαθέτει 2 σουίτες και 15 καμπίνες, που μεταφράζονται σε 40 κλίνες. Τέλος, το Deck 7 συμπληρώνει το ανοικτό κατάστρωμα στην πρύμνη με καθίσματα που συναντήσαμε και στο Deck 6.
Στο Deck 8, το οποίο και αποτελεί και το τελευταίο κατάστρωμα του πλοίου, συναντάμε την γέφυρα, τις καμπίνες και τους χώρους ενδιαίτησης του πληρώματος. Για τον εγκέφαλο του πλοίου, την Γέφυρα, τα λόγια είναι περιττά. Απλή, ευρύχωρη και εξοπλισμένη με όλα τα σύγχρονα όργανα ναυσιπλοΐας, είναι πάντα στην διάθεση των Αξιωματικών του πλοίου για την πραγματοποίηση ενός άνετου και ασφαλούς ταξιδιού.
Ολοκληρώνοντας την περιήγηση μας στα κοινόχρηστα καταστρώματα, να σημειώσουμε ότι το θερινό πρωτόκολλο του πλοίου, ανέρχεται στα 1030 άτομα.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιήγησης μας έχει ολοκληρωθεί, αφήνοντας για την επόμενη ημέρα και για το ταξίδι της επιστροφής, την επίσκεψη μας στο Μηχανοστάσιο.
Οι δείκτες των ρολογιών δείχνουν λίγα λεπτά πριν τις 7:00 το πρωί. Ξημέρωμα Κυριακής κι εμείς ετοιμαζόμαστε για τον απόπλου μας με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Στις 7 ακριβώς παίρνουμε άδεια απόπλου και ξεκινάμε για το ταξίδι της επιστροφής. Τα λιμάνια ίδια με αυτά που προσεγγίσαμε την προηγούμενη ημέρα. Η μόνη διαφοροποίηση είναι ότι στο δρομολόγιο μας μετά την Φολέγανδρο, θα δέσουμε και στην Κίμωλο. Όσο περνάει η ώρα και προχωράει το δρομολόγιο μας, είναι επακόλουθο να γεμίζουν με περισσότερους επιβάτες τα κοινόχρηστα καταστρώματα.
Λίγο πριν τον κατάπλου μας στην Κίμωλο, βρίσκουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Μηχανοστάσιο. Εκεί, μας υποδέχεται ο κ.Στέφανος Μιχελάκης, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του μας ξεναγεί στο μηχανοστάσιο και μας παραθέτει κάποιες παραπάνω πληροφορίες γύρω από το πλοίο.
Το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ ναυπηγήθηκε το 1990, στην Ιαπωνία. Πρώτο του όνομα ήταν το ROYAL KAWANOE, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι και το 1999, οπότε και αγοράσθηκε από την ANMEZ και ήρθε στην Ελλάδα με το τωρινό του όνομα. Η μετασκευή που έγινε στο πλοίο μέχρι αυτό να ξεκινήσει τα δρομολόγια του στην χώρα μας, ήταν πολύ μικρής έκτασης. Έχει νηολόγιο Πειραιά και διακριτικό κλήσης SZTM. Το συνολικό μήκος του μετά την μετασκευή της πλώρης είναι 121,53 μέτρα, ενώ το πλάτος του είναι 21 μέτρα. Το βύθισμα του φτάνει τα 4,34 μέτρα. Το πλοίο κινείται από 2 μηχανές PIELSTICK 8PC2-6L, 6000 BHP η κάθε μία. Μπορεί να κινείται με ταχύτητα που αγγίζει τους 19,5 κόμβους, ενώ για τους ελιγμούς του στα λιμάνια χρησιμοποιεί το BOW THRUSTER 800 ίππων. Να σημειώσουμε πως κατά την διάρκεια της μετασκευής που επιμελήθηκε το τεχνικό γραφείο του κ.Αναστ. Κηπουρόπουλου και η οποία ξεκίνησε την άνοιξη του 2017 και κράτησε μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2017, κατασκευάστηκε νέα πλώρη, άλλαξε η φορά της εσωτερικής ράμπας που οδηγεί στο επάνω garage και άλλαξαν οι περισσότεροι κοινόχρηστοι χώροι.
Στις 19:30 το βράδυ βρισκόμαστε έξω από τα φανάρια του Πειραιά. Δένοντας στα 200άρια, άλλο ένα ταξίδι μας έχει φτάσει στο τέλος του. Ένα ακόμη δρομολόγιο-με αρκετές ομολογουμένως προσεγγίσεις-έχει ολοκληρωθεί, με οχήματα και επιβάτες να έχουν φτάσει γρήγορα και με ασφάλεια στον τελικό τους προορισμό.
Κλείνοντας το όμορφο αυτό ταξίδι μας με το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ και την αναφορά μας στο πλοιο, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως ο Ζακυνθινός ποιητής βρήκε τον ρόλο που του ταιριάζει. Με τεχνικά χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στις ανάγκες της γραμμής, πιστεύουμε πως το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ θα αγαπηθεί από τους επιβάτες των Δυτικών Κυκλάδων και επιτέλους θα αξιοποιηθεί όπως πρέπει.
Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα έτσι κι εδώ, θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους, που μας βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και είναι
Από την ZANTE FERRIES ΑΝΜΕΖ ΑΕ
Τον κ. Νικόλαο Κάρδαρη, Πρόεδρο
Από το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ
Τον κ. Λυγνό Μιχάλη, Πλοίαρχο
Τον κ. Γουλα Βησσαρίωνα, Ύπαρχο
Τον κ. Κλαδη Αθανάσιο, Υποπλοίαρχο
Την κ. Μπρίτου-Σαντικίδου Άννα, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Νικολάκη Δημήτριο, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Μιχελάκη Στέφανο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Φωκά Στυλιανό, Προιστ.Οικονομικό
Τον κ. Σκαλτσα Ηλία, Προιστ.Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Μποζίκη Γεώργιο, Ναύκληρο
Για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.