Άλλο ένα καλοκαίρι έφτασε και όλοι μας μικροί και μεγάλοι, ετοιμαζόμαστε για τις καλοκαιρινές μας αποδράσεις. Τόσο η ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και τα νησιά θα γεμίσουν πάλι με κόσμο, με το κλεινόν άστυ να αδειάζει. Κοιτώντας κανείς την εφαρμογή marinetraffic, θα δει χιλιάδες στίγματα από μικρά ή, μεγάλα σκάφη να κατακλύζουν τις θάλασσες μας. Είναι η εποχή που η ακτοπλοΐα μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλοι οι ταξιδιώτες προς τους νησιωτικούς προορισμούς. Μικρά και μεγάλα πλοία, συμβατικά ή ταχύπλοα, ενεργοποιούνται από το χειμερινό <<λήθαργο>> τους και δρομολογούνται στις γραμμές που εξυπηρετούν τα νησιά μας.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, βλέπουμε πως έχουν περάσει σχεδόν 6 χρόνια από τότε που παρουσιάσαμε τα αδελφά ταχύπλοα CHAMPION JET 1 και CHAMPION JET 2, τον Ιούνιο του 2018. Μία παρουσίαση που μας άφησε ευχάριστες εντυπώσεις και συναισθήματα, αφού καταφέραμε μέσα σε 10 ώρες να ταξιδέψουμε στο Αιγαίο και να γνωρίσουμε από κοντά τα 2 καμάρια της ακτοπλοΐας μας. Επιστρέφοντας στο παρόν, αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι, γιατί βλέπουμε πως το τρίτο αδελφό πλοίο των προαναφερόμενων ταχυπλόων που κατασκευάστηκαν από την INCAT, το CHAMPION JET 3, βρίσκεται στην χώρα μας φορώντας κι αυτό τα σινιάλα της SEAJETS και μας ταξιδεύει όπως και τα αδελφάκια του, στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου. Η παρέα του ellinikiaktoploia.net δεν χάνει την ευκαιρία και σε συνεννόηση με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, επιβιβάζεται στο νέο ταχύπλοο και σας ταξιδεύει στους όμορφους προορισμούς που είναι δρομολογημένο.

Σάββατο πρωί στα μέσα Ιουλίου και για ακόμη μία φορά βρισκόμαστε στην πύλη Ε9 του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά, για να ταξιδέψουμε στις όμορφες Κυκλάδες. Εκεί, ανάμεσα στα υπόλοιπα ταχύπλοα του στόλου της SEAJETS, μας περιμένει το CHAMPION JET 3, για να ταξιδέψουμε μαζί του από το λιμάνι του Πειραιά για Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη κι επιστροφή. Η κίνηση είναι αυξημένη λόγω των ημερών, αλλά αυτό δεν μας πτοεί και περιμένουμε υπομονετικά στην σειρά μας για να επιβιβαστούμε. Στον καταπέλτη του ταχύπλοου μας υποδέχεται η Ύπαρχος Cpt Ελένη Κέλλη, η οποία μας καλωσορίζει στο πλοίο. Την Cpt Ελένη την είχαμε συναντήσει και στην παρουσίαση του CHAMPION JET 2, ως Υποπλοίαρχο τότε, έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις ως Αξιωματικός και ως Άνθρωπος και πιστεύοντας, όπως κι έγινε, πως θα την δούμε ξανά στο μέλλον σε ανώτερης κλίμακας αξιώματα. Έχοντας τακτοποιήσει το όχημα μας στο garage, ανεβαίνουμε στα κοινόχρηστα καταστρώματα προκειμένου να ετοιμαστούμε για την αναχώρηση μας. Λίγα λεπτά πριν τις 08:00 το πρωί οδηγούμαστε στην Γέφυρα, όπου εκεί μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος Cpt Θανάσης Ιωάννου. Εξαιρετικός Αξιωματικός και Άνθρωπος, οπου είχαμε την χαρά να τον συναντήσουμε στην παρουσίαση του CHAMPION JET 2, ως Πλοίαρχο. Όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να μας ταξιδεύει με εμπειρία, ασφάλεια και σεβασμό, σε πολλούς νησιωτικούς προορισμούς, δίνοντας μας την χαρά όποτε ταξιδεύουμε μαζί του να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε διάφορες απόψεις για πολλά θέματα που απασχολούν την ακτοπλοΐα. Στις 08:00 το πρωί, έχοντας ολοκληρώσει την επιβίβαση επιβατών και Ι.Χ. κι έχοντας πάρει άδεια από το PIRAEUS TRAFFIC, σηκώνουμε τους καταπέλτες μας και σιγά σιγά χαράσσουμε πορεία προς τα είσοδο του λιμανιού. Στην παρέα μας στην Γέφυρα πέρα από τον Cpt Θανάση και την Cpt Ελένη, βρίσκονται ο Υποπλοίαρχος Cpt Δημήτρης Πατέλης, η Δόκιμη Πλοίαρχος Cpt Ευαγγελία-Στυλιανή Πονηρού, καθώς και ο Α’ Μηχανικός κ. Ευθύμιος Ηλιόπουλος με την ομάδα του. Περνώντας τα φανάρια, στρίβουμε αριστερά και ανεβάζοντας ταχύτητα χαράσσουμε πορεία προς το separation.

Με ταχύτητα που ξεπερνούσε συχνά τους 37 κόμβους, φτάνουμε στο λιμάνι της Παροικιάς στις 10:50. Με αριστερόστροφη μανούβρα δένουμε στο ντόκο και αρχίζει η εκφόρτωση επιβατών και Ι.Χ. Παρ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν συχνά οι ναυτικοί μας στο συγκεκριμένο λιμάνι τους καλοκαιρινούς μήνες, η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα, κι έτσι στις 11:00 το πρωί αναχωρούμε από το νησί της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής. Επόμενος σταθμός μας, το λιμάνι της Νάξου.

Μέσα σε 25 λεπτά αφότου έχουμε αφήσει πίσω μας την Πάρο, στις 11:25 το πρωί φτάνουμε στο νησί της Πορτάρας και δένουμε στο κεφάλι του ντόκου. Κι εδώ οι ναυτικοί μας όπως και στο λιμάνι της Παροικιάς, με την βοήθεια των λιμενικών καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να αποβιβασθούν και επιβιβασθούν γρήγορα και με ασφάλεια οι επιβάτες, σε ένα λιμάνι ακατάλληλο για πολλούς και διάφορους λόγους. Στις 11:35 αναχωρούμε και πλέοντας ανάμεσα στο στενό Πάρου-Νάξου, χαράσσουμε πορεία προς τον τελικό μας προορισμό, την Σαντορίνη.

Με σταθερή υψηλή ταχύτητα κι έχοντας αφήσει στα αριστερά μας την Ίο, φτάνουμε μετά από μια ώρα κι ένα τέταρτο στο λιμάνι του Αθηνιού στις 12:50. Με συντονισμένες κινήσεις όπως πραγματοποιήθηκαν και στα προηγούμενα λιμάνια, ολοκληρώνεται η φόρτωση-εκφόρτωση σύντομα. Στις 13:15 σηκώνουμε καταπέλτες και χαράσσουμε πορεία ανοιχτά της Θηρασιάς, για να επαναπροσεγγίσουμε τα λιμάνια της Νάξου (14:35-14:45) και της Πάρου (15:15-15:25), στο δρομολόγιο της επιστροφής μας.

Κατά της διάρκεια της επιστροφής, είχαμε την ευκαιρία και το χρόνο να περιπλανηθούμε στο εσωτερικό του CHAMPION JET 3 και να σας το παρουσιάσουμε παρακάτω.

Ξεκινώντας από την πρύμνη, συναντάμε τους δύο καταπέλτες του ταχύπλοου, οι οποίοι μας οδηγούν στο κυρίως garage. Στο βάθος του κυρίως garage, υπάρχουν οι ράμπες οι οποίες μας οδηγούν στα επόμενα διαζώματα του επάνω garage. Συνολικά, το CHAMPION JET 3 μπορεί να μεταφέρει 185 περίπου Ι.Χ.

Ο επιβάτης για την επιβίβαση του στους κοινόχρηστους χώρους, μπορεί να χρησιμοποιήσει τα 2 κλιμακοστάσια που υπάρχουν αριστερά και δεξιά στην πρύμνη του κυρίως garage ή, τα 2 κλιμακοστάσια που υπάρχουν στην πλώρη του κυρίως garage. Οι κοινόχρηστοι χώροι του CHAMPION JET 3 για τους οποίους υπεύθυνος είναι ο Κων/νος Δούλος με το επιτελείο του, χωρίζονται σε 2 επίπεδα που στο μεγαλύτερο μέρος τους καταλαμβάνονται από αεροπορικά καθίσματα. Έτσι στο πρώτο επίπεδο, συναντάμε τον χώρο ECONOMY CLASS με τα αεροπορικά καθίσματα, το κεντρικό Bar, την Reception, το Λογιστήριο, το Κατάστημα και τον Παιδότοπο, ενώ στο δεύτερο επίπεδο, συναντάμε τους χώρους BUSINESS CLASS και PLATINUM CLASS με αεροπορικά καθίσματα και το Bar. Να επισημάνουμε πως όλοι οι χώροι είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι, ούτως ώστε να εξυπηρετούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τους 1000 περίπου επιβάτες που μπορεί να μεταφέρει το CHAMPION JET 3 κατά την διάρκεια του δρομολογίου του. Εδώ δεν θα πρέπει να παραλείψουμε να αναφερθούμε και στον μεγάλο ανοικτό χώρο που υπάρχει στο πίσω μέρος του επάνω επιπέδου, για όσους θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα.

Η πρόσβαση στην Γέφυρα του CHAMPION JET 3, γίνεται από τον χώρο του επάνω επιπέδου. Πλήρως εξοπλισμένη και άνετη, φιλοξενεί τόσο τους Αξιωματικούς της Γέφυρας, όσο και του Μηχανοστασίου. Καταλαμβάνει όλο το πλάτος του ταχυπλόου, ενώ έχει άπλετη θέα προς την πλώρη.

Το CHAMPION JET 3 έχει μήκος 86,62m, πλάτος 26m και υπηρεσιακή ταχύτητα που αγγίζει τους 40 κόμβους. Είναι ναυπηγημένο στην Αυστραλία το 1997 από την INCAT TASMANIA PTY LTD, με κωδική ονομασία HULL 045. Αφίχθηκε στην Ελλάδα στις 18 Οκτωβρίου 2023 κι έδεσε στα Αμπελάκια Σαλαμίνας. Για την πλεύση του καθώς και για τις μανούβρες στα λιμάνια, φροντίζουν οι 4 κύριες diesel μηχανές  RUSTON 20RK270, καθώς και τα 4 water jets LJ 145D, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται, εργάζονται οι 4 ηλεκτρογεννήτριες CATERPILLAR 3406B.

10 ώρες μετά την αναχώρηση μας από το πρώτο λιμάνι της χώρας μας, στις 17:55 το απόγευμα φτάνουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε, έχοντας αποκομίσει για ακόμη μία φορά πλούσιες εμπειρίες και εικόνες. Όπως είχαμε αναφέρει και στην παρουσίαση των CHAMPION JET 1 και CHAMPION JET 2, θα επιθυμούσαμε να βλέπουμε αυτά τα εκπληκτικά ταχύπλοα να ταξιδεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά δυστυχώς αυτό είναι ανέφικτο λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην χώρα μας κι επηρεάζουν την ετήσια δρομολόγηση τους. Όπως και να έχει, εμείς είμαστε χαρούμενοι που τα έχουμε κοντά μας κι ελπίζουμε να ταξιδεύουμε μαζί τους για πολλά ακόμα χρόνια.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και είναι

Από την SEAJETS
Τον κ.Δημήτρη Πανταζή, Marketing Manager
Την κα Κατερίνα Νατσίκου, Marketing & Communications Coordinator
Την κα Χριστίνα Λυκούδη, Marketing Specialist

Από το CΑΤΑΜΑΡΑΝ- ΕΓ/ΟΓ  CHAMPION JET 3
Τον Cpt Θανάση Ιωάννου, Πλοίαρχο
Την Cpt Ελένη Κέλλη, Ύπαρχο
Τoν Cpt Δημήτρη Πατέλη, Υποπλοίαρχο
Τον κ. Ευθύμιο Ηλιόπουλο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Κων/νο Δούλο, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Χαρίλαο Δημητρούδη, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Μιχαήλ Νυκτερίδη, Ναύκληρο
Τον κ.Μηνά Κυρίτση, Φροντιστή

Πατώντας πάνω στις έντονες υπογραμμισμένες λέξεις μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ