Ελλάδα! Η χώρα του φωτός, η χώρα του ήλιου, η χώρα με τις καταγάλανες θάλασσες και τα πανέμορφα νησιά. Είμαστε ευγνώμονες που ζούμε σε μια τέτοια χώρα που την ζηλεύουν όλοι οι υπόλοιποι λαοί για τον πολιτισμό της, τα ήθη και τα έθιμα της. Όλες οι εποχές είναι πανέμορφες, σε μία χώρα που την λούζει ο ήλιος από άκρη σε άκρη. Δεν είναι τυχαίο που έχουμε από τα πιο όμορφα καλοκαίρια. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα για να απολαύσουν και να ζήσουν αυτά που δεν έχουν στην χώρα τους, τον ήλιο και την θάλασσα. Τόσο η ηπειρωτική χώρα, όσο και τα νησιά μας κατακλύζονται από επισκέπτες που θέλουν να ζήσουν μια αλλιώτικη εμπειρία. Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών των νησιών μας, όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους, δρομολογώντας τα καλύτερα συμβατικά τους πλοία και ταχύπλοα.

Σε ένα από αυτά τα ταχύπλοα επιβιβαζόμαστε και ταξιδεύουμε στο πανέμορφο Αιγαίο. Το όνομα αυτού SUPERRUNNER JET II, που ανήκει στην SEAJETS και ταξιδεύουμε από το λιμάνι του Πειραιά με προορισμούς την Μήλο και τα Χανιά. Δύο πανέμορφοι προορισμοί με χιλιάδες επισκέπτες, που κάθε χρόνο βουλιάζουν από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες.

Μεσημέρι Σαββάτου και οδεύουμε προς την πύλη Ε9 του κεντρικού λιμανιού του Πειραιά, εκεί που μας περιμένει το ταχύπλοο. Στον καταπέλτη του SUPERRUNNER JET II, μας υποδέχεται και μας καλωσορίζει η Ύπαρχος Cpt Ελένη Κοκόλη. Υπέρoχος άνθρωπος και άψογη επαγγελματίας που με τον δυναμισμό, τον ζήλο και την πειθαρχία που την διακρίνουν, έχει καταφέρει να αποκτήσει την εκτίμηση και τον σεβασμό των συναδέλφων της, ανεβαίνοντας στην ιεραρχία του επαγγέλματος γρήγορα και πανάξια. Με την βοήθεια του πληρώματος παρκάρουμε το όχημα μας και ανεβαίνουμε γρήγορα στην ιδιαίτερη, από άποψη χωροταξικού σχεδιασμού Γέφυρα του ταχύπλοου, για να παρακολουθήσουμε από εκεί την αναχώρηση μας, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 14:40 το μεσημέρι. Εκεί, μας υποδέχονται οι δύο Πλοίαρχοι του SUPERRUNNER JET II, ο Cpt Γιώργος Συρίγος και ο Cpt Δημήτρης-Αλέξανδρος Κωστούλας. Δύο ικανότατοι αξιωματικοί που με την εμπειρία τους και τις ικανότητες τους, θα πλοιαρχήσουν σε αυτό το ταξίδι μας. Τον Cpt Γιώργο έχουμε την χαρά να τον γνωρίζουμε αρκετά χρόνια πριν και να έχουμε ταξιδέψει μαζί του σε πολλά πλοία, απολαμβάνοντας τόσο τον αδαμάντινο χαρακτήρα του όσο και την επαγγελματική του εμπειρία. Έχοντας ολοκληρώσει την φόρτωση επιβατών και οχημάτων, εγκαίρως παίρνουμε άδεια απόπλου από το PIRAEUS TRAFFIC. Με αργή και σταθερή ταχύτητα, γρήγορα βγαίνουμε από το φανάρια του Πειραιά και χαράσσουμε πορεία προς το separation. Σύμφωνα με το δελτίο της Ε.Μ.Υ. ο καιρός θα είναι αίθριος, με την ένταση των ανέμων στην θάλασσα να μην ξεπερνάει τα 5-6 μποφόρ. Στην Γέφυρα του SUPERRUNNER JET II κατά την διάρκεια της πλεύσης μας, έχουμε την χαρά να γνωρίσουμε και να μιλήσουμε και με τα υπόλοιπα μέλη των Αξιωματικών της Γέφυρας, τον Υποπλοίαρχο Cpt Βαγγέλη Καλογιαννίδη την Ανθυποπλοίαρχο Cpt Μιχαέλα-Χριστίνα Τσαβαρη Σοφιτση , τον Δόκιμο Πλοίαρχο Cpt Νίκο Μπαλαχούτη αλλά και με το πλήρωμα της Μηχανής, στην οποία προΐστανται οι Ά Μηχανικοί κ. Ιωάννης Αδάμ και κ. Βασίλης Αρώνης.

Τρείς ώρες περίπου μετά την αναχώρηση μας από το πρώτο λιμάνι της χώρας, εισερχόμαστε στο κόλπο του Αδάμαντα και μειώνουμε ταχύτητα για να προσεγγίσουμε το ομώνυμο λιμάνι της Μήλου. Με δεξιόστροφη πιρουέτα δένουμε στο κεφάλι της προβλήτας και ξεκινάει άμεσα η φορτοεκφόρτωση. Με συντονισμένες κινήσεις και προσπάθειες πληρώματος και λιμενικού σώματος, στις 18:00 το απόγευμα έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες και αποπλέουμε για τον τελικό μας προορισμό που είναι το λιμάνι της Σούδας.

Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ κι ενώ ο ήλιος δύει, μπαίνουμε στον κόλπο της Σούδας και δένουμε στο ντόκο. Επιβάτες και οχήματα αποβιβάζονται στο λιμάνι, κι εμείς με την σειρά μας αφήνουμε για λίγες ώρες το ταχύπλοο για να ξεκουραστούμε.

Το κυριακάτικο ξημέρωμα, λίγο πριν την έναρξη της φόρτωσης στις 07:00 το πρωί, μας βρίσκει στο καταπέλτη του SUPERUNNER JET II. Με αφετηρία το γκαράζ, ξεκινάμε την περιήγηση μας στο ταχύπλοο για να γνωρίσουμε τους χώρους του.

Στην πρύμνη του ταχύπλοου, υπάρχουν οι δύο καταπέλτες για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών και Ι.Χ. Από εδώ οδηγούμαστε στο γκαράζ που χωρίζεται σε δύο καταστρώματα, το Deck 3(κυρίως γκαράζ) και το Deck 4. Το γκαράζ του Deck 4 είναι διατεταγμένo σε σχήμα «U» και είναι προσβάσιμo μέσω ενός ζεύγους ραμπών στην πρύμνη του καταστρώματος 3. Η χωρητικότητα των 2 γκαράζ είναι περίπου 1.010 lane meters, μεταφραζόμενο σε 140 επιβατικά αυτοκίνητα ή, 8 λεωφορεία + 108 επιβατικά αυτοκίνητα.

Για την είσοδο του επιβάτη στα κοινόχρηστα Deck, υπάρχουν στο κέντρο του Deck 3 μπροστά και στην μέση κλιμακοστάσια, τα οποία τον οδηγούν στα επάνω καταστρώματα. Το SUPERRUNNER JET II μπορεί να φιλοξενήσει 700 επιβάτες σε τρία σαλόνια εξοπλισμένα με καθίσματα αεροπορικού τύπου. Το κύριο κοινόχρηστο κατάστρωμα βρίσκεται στο Deck 5, όπου το πρυμναίο σαλόνι έχει 260 αεροπορικές θέσεις και το μπροστινό σαλόνι 292. Στο συγκεκριμένο κατάστρωμα συναντάμε επίσης τον χώρο υποδοχής, τον παιδότοπο και το Λογιστήριο.

Ανεβαίνοντας ένα κατάστρωμα, στο Deck 6 συναντάμε το τρίτο σαλόνι με αεροπορικά καθίσματα, το σαλόνι της διακεκριμένης θέσης, καθώς και το ανοικτό κατάστρωμα στο πρυμναίο μέρος του ταχύπλοου.

Να αναφέρουμε, πως το SUPERRUNNER JET II ναυπηγήθηκε το 1999 από τα γαλλικά ναυπηγεία της ALSTOM, αρχικά με το όνομα CORSAIRE 1150. Μπορεί να θεωρηθεί κονταδελφό πλοίο του δικού μας ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι (ex.ΑΙΟΛΟΣ ΕΞΠΡΕΣ Ι) της NEL LINES και το οποίο βρίσκεται παροπλισμένο στα ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. Mε το όνομα GOTLAND, παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους στην AB GOTLAND κι άμεσα ξεκίνησε ταξίδια στην γραμμή Visby-Gotalnd. Τον Οκτώβριο του 2003 μετονομάστηκε σε GOTLANDIA, όνομα το οποίο κράτησε μέχρι και την αγορά του και την παράδοση του στην SEAJETS, στις 8 Μαρτίου 2023. Στην χώρα μας αφίχθηκε στις 14/4/2023, δένοντας στα ναυπηγεία Χαλκίδας. Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 2023, το ταχύπλοο δραστηριοποιήθηκε κυρίως στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, ενώ για το καλοκαίρι του 2024, εκτός απροόπτου, θα το δούμε να συνεχίζει να εξυπηρετεί την γραμμή Πειραιάς-Μήλος-Χανιά.

Το SUPERRUNNER JET 2 έχει μήκος 112m και πλάτος 15,7m. Διαθέτει τέσσερις τετράχρονους πετρελαιοκινητήρες Rushton 20RK270 με ισχύ 7.080kW στις 1.030 σ.α.λ. Κάθε ένας κινητήρας τροφοδοτεί ένα Kamewa 125 SII waterjet, δίνοντας στο σκάφος υπηρεσιακή ταχύτητα 35 κόμβων.

Έχοντας ολοκληρώσει την περιπλάνηση μας στο ταχύπλοο, στις 08:00 το πρωί παίρνουμε καταπέλτες και ξεκολλάμε από τον ντόκο. Με τον ήλιο συντροφιά μας, ξεκινάμε το ταξίδι της επιστροφής προς το λιμάνι του Πειραιά, αφού πιάσουμε πρώτα στην Μήλο (11:00-11:15). Λίγα λεπτά μετά τις 14:00 το μεσημέρι, περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και με αριστερή στροφή δένουμε στην Ε9.

Άλλο ένα ταξίδι μας έφτασε στο τέλος του. Το SUPERRUNNER JET II με άνεση, ταχύτητα και ασφάλεια ταξιδεύει στους 2 αυτούς κοσμοπολίτικους προορισμούς, μειώνοντας κατά πολύ τον χρόνο ταξιδιού σε σχέση με ένα συμβατικό πλοίο. Ένα υπέροχο ταχύπλοο που άφησε την βόρεια Ευρώπη για να έρθει στην Ελλάδα και να μας κερδίσει με την πανέμορφη σιλουέτα του.

Όπως κάνουμε σε κάθε αφιέρωμα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του και είναι

Από την SEAJETS
Τον κ.Δημήτρη Πανταζή, Marketing Manager
Την κα Κατερίνα Νατσίκου, Marketing & Communications Coordinator
Την κα Χριστίνα Λυκούδη, Marketing Specialist

Από το CΑΤΑΜΑΡΑΝ- ΕΓ/ΟΓ  SUPERRUNNER JET II
Τον Cpt Γιώργο Συρίγο, Πλοίαρχο
Τον Cpt Δημήτρη-Αλέξανδρο Κωστούλα, Πλοίαρχο
Την Cpt Ελένη Κοκόλη, Ύπαρχο
Τoν Cpt Βαγγέλη Καλογιαννίδη, Υποπλοίαρχο
Την Cpt Μιχαέλα-Χριστίνα Τσαβαρη Σοφιτση, Ανθυποπλοίαρχο
Τον Cpt Νίκο Μπαλαχούτη, Δόκιμο Πλοίαρχο
Τον κ. Ιωάννη Αδάμ, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Βασίλη Αρώνη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Κων/νο Τριανταφύλλου, Προϊστάμενο Αρχιθαλαμηπόλο
Τον κ. Παναγιώτη Δεληγιάννη, Προϊστάμενο Οικονομικό
Τον κ. Ηλία Ζειμπέκη, Ναύκληρο
Τον κ. Αλέξανδρο Τουμαζάτο, Φροντιστή

Πατώντας πάνω στις έντονες υπογραμμισμένες λέξεις μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες.

Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ