Στο λιμάνι της Καρύστου το πλοίο «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» βρίσκεται σε ακινησία, λόγω του γνωστού συμβάντος που συνέβη στο λιμάνι της Άνδρου.

Το πλήρωμα καταστρώματος, λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί, έχει περιέλθει σε κατάσταση τεχνητής ομηρίας.

Η μεταχείριση αυτή είναι απαράδεκτη και πρωτοφανής, ενώ η ολιγωρία των τοπικών λιμενικών αρχών είναι προκλητική, καθώς δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα και επιδεικτικά αδιαφορούν να εφαρμόσουν την ναυτική νομοθεσία.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του πληρώματος να εκφράσει τις αντιρρήσεις του, το λιμεναρχείο ισχυρίζεται ότι δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγξει εάν καταβλήθηκαν οι αποδοχές τους σύμφωνα με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και την Ναυτεργατική νομοθεσία.

Το θράσος και η υποκρισία του τοπικού λιμεναρχείου είναι επιδεικτικά πρωτοφανή, καθώς ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν ότι το πλήρωμα εργάστηκε κανονικά το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, ενώ την ίδια μέρα είχαν ζητήσει οι ίδιοι από το πλήρωμα να μετακινήσει κάβους.
Το πλήρωμα απαιτεί να αναγραφεί στο φυλλάδιο η αληθής ημερομηνία απόλυσης και να καταβληθούν τα δεδουλευμένα τους και η αποζημίωση που δικαιούνται.
Η αναλγησία των λιμενικών αρχών φαίνεται σε ένα περιστατικό, όπου μέλος του πληρώματος διαμαρτυρήθηκε για την απόλυσή του χωρίς την παρουσία του και χωρίς έλεγχο από το Λιμεναρχείο. Ο λιμενικός απάντησε θρασύτατα: “Δεν κατάλαβες, εγώ δε σε ρωτάω, σε απολύω.” Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για τις οικονομικές διαφορές που υπάρχουν, απάντησε με κυνικότητα: “Δεν με ενδιαφέρει, πήγαινε στους συνδικαλιστές.”
Εν τω μεταξύ, το Λιμεναρχείο επιχείρησε να εκφοβίσει τους Ναυτεργάτες που ζητούσαν την τήρηση της νομοθεσίας, αναφέροντας ότι η διεκδίκησή τους ήταν παράνομη και ότι αν δεν προσέλθουν να παραλάβουν τα φυλλάδια τους θα ληφθούν μέτρα.

Αυτή η απαράδεκτη συμπεριφορά ανάγκασε την Ένωση μας να στείλει στις 18 Αυγούστου 2024, επί τόπου στο λιμάνι της Καρύστου, τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΝΕΝ Φώτη Κισκήρα.
Το θράσος των λιμενικών, οι οποίοι φαίνεται να συμμερίζονται τα συμφέροντα του εφοπλιστή και όχι τα δικαιώματα των Ναυτεργατών, έφτασε στο σημείο να αρνηθούν να συζητήσουν με τον Γενικό Γραμματέα της ΠΕΝΕΝ και τα διαμαρτυρόμενα μέλη του πληρώματος, ζητώντας να υποβάλλονται οι διαμαρτυρίες γραπτώς.

Επιπλέον, προσπάθησαν να απομονώσουν το πλήρωμα από το σωματείο, ζητώντας να μιλήσουν με κάθε μέλος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να λάβουν την απάντηση “ό,τι θέλετε, μιλήστε με το σωματείο μας, αυτό μας εκπροσωπεί.”
Αξιοσημείωτο είναι ότι η πλειονότητα του πληρώματος είχε απομακρυνθεί από το πλοίο λόγω των μεθοδεύσεων του Λιμεναρχείου, με μόνο το πλήρωμα καταστρώματος να συνεχίζει να διεκδικεί τα δεδουλευμένα του.

Αυτά όλα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και δεν γνωρίζουμε αν η Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας (ΔΝΕΡ) είχε οποιαδήποτε εμπλοκή  κατά τη διάρκεια αυτών των γεγονότων.

Απαιτούμε από το Υπουργείο  και τις υπηρεσίες του  να πάρουν θέση, να καταβληθούν  τα δεδουλευμένα όπως προβλέπεται και να δοθεί τέλος στην ιδιότυπη ομηρία στην οποία έχει περιέλθει το πλήρωμα καταστρώματος.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ