Απόφαση ένταξης για το έργο «Αποκατάσταση προβλήτα Ε/Γ – Ο/Γ σκαφών του λιμένα Λακκίου Λέρου», προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, από το  Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (22.8.2024)

Στο πλαίσιο της δράσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής  «Παρεμβάσεις αναβάθμισης περιφερειακών λιμένων» στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», εκδόθηκε νέα Απόφαση ένταξης για το έργο «Αποκατάσταση προβλήτα Ε/Γ – Ο/Γ σκαφών του λιμένα Λακκίου Λέρου» (ΑΔΑ: ΨΡΚ8Η-ΒΕ6), προϋπολογισμού 800.000 ευρώ.

Ο προβλήτας του λιμένα Λακκίου αποτελεί κρίσιμη υποδομή για το νησί της Λέρου καθώς σε αυτόν προσεγγίζουν τα σκάφη της γραμμής Πειραιάς – Ρόδος, η πρυμνοδέτηση των οποίων γίνεται στον προβλήτα του κύριου μετώπου του.

Με την εκτέλεση του έργου αναμένεται να αποκατασταθούν τα προβλήματα υποσκαφών που παρατηρήθηκαν και να αποφευχθεί ο κίνδυνος σε πεζούς και οχήματα που κινούνται επί της ανωδομής καθώς και σε σκάφη που προσεγγίζουν το λιμάνι.

Το έργο, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Για την ενίσχυση της ασφάλειας, την ανάπτυξη και την βελτίωση των λιμενικών υποδομών, ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας, των νησιών και της ναυτιλίας της χώρας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, βάσει στρατηγικού σχεδιασμού έχει προγραμματίσει και υλοποιεί κρίσιμες παρεμβάσεις σε λιμένες, αξιοποιώντας ενωσιακούς πόρους από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ειδικότερα για το Λακκί της Λέρου έχει προβλεφθεί και το έργο επέκτασης του κεντρικού προβλήτα του λιμένα προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027».

Όλες οι προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις σε λιμενικές υποδομές του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν ως απόλυτη προτεραιότητα τα θέματα ασφάλειας για τα οποία, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Στυλιανίδης, «η ασφαλής μετακίνηση επιβατών, οχημάτων και κίνηση των πλοίων είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής».