Τα πλοία Λίμπερτυ διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του Ελληνικού Εμπορικού στόλου, αλλά και της Εθνικής μας οικονομίας, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 2.707 πλοία Λίμπερτυ ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πολέμου, κυρίως από γυναίκες εργάτριες, εφαρμόζοντας την τότε καινοτόμο μέθοδο της ηλεκτροκόλλησης. Τα Λίμπερτυ ναυπηγήθηκαν ως πλοία έκτακτης ανάγκης, καθώς συνδύαζαν αποδοτικότητα, λειτουργικότητα, γρήγορη κατασκευή και υψηλή χωρητική ικανότητα.

Αφού έκαναν το χρέος τους στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, 100 περίπου πλοία Λίμπερτυ πωλήθηκαν τη δεκαετία του ’50, με εγγύηση του ελληνικού Kράτους, σε Έλληνες πλοιοκτήτες, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανανέωση του εθνικού στόλου. Πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας ήταν τόσο ο τότε υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Νικόλαος Αβραάμ, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής των Ελλήνων Εφοπλιστών στη Νέα Υόρκη, Μανώλης Κουλουκουντής. Σε βάθος χρόνου, περισσότερα από 1.122 πλοία τύπου Λίμπερτυ βρέθηκαν τελικά υπό ελληνική διαχείριση [1].

Σε αναγνώριση της συμβολής των πλοίων Λίμπερτυ στην ελληνική ναυτιλία -και χάρη σε πρωτοβουλία του Σπύρου Μ. Πολέμη, με την αρωγή του καπτ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου- ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα πλοία τύπου Λίμπερτυ παραχωρήθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση από τις ΗΠΑ το 2008. Το Λίμπερτυ «ARTHUR M. HUDDELL», το οποίο μετονομάστηκε σε «SS HELLAS LIBERTY» μεθόρμισε από τις ΗΠΑ στον Πειραιά και μετατράπηκε σε πλωτό μουσείο, υπό τη διαχείριση του «Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ».

Σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Hellas Liberty Museum προγραμματίζει τη μεθόρμιση και αγκυροβολία του «SS HELLAS LIBERTY» στη Μαρίνα Φλοίσβου, στο Άλσος Ναυτικής Παράδοσης μαζί με το Θ/Κ «Γ. ΑΒΕΡΩΦ», εντός του 2024. Η νέα θέση ελλιμενισμού του «SS HELLAS LIBERTY» εκτιμάται πως θα ενισχύσει την προσβασιμότητά του, δίνοντας τη δυνατότητα σε σχολεία, πανεπιστήμια και επισκέπτες στην Ελλάδα να επισκεφθούν το πλοίο και να ενημερωθούν για το ρόλο του στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.

Το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαφύλαξης και ανάδειξης της ναυτικής μας παράδοσης, αποτελεί διαχρονικό αρωγό και οικονομικό υποστηρικτή του «Ομίλου Φίλων Λίμπερτυ».

Σημειώνεται πως ο «Όμιλος Φίλων Λίμπερτυ» προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής σε πρόγραμμα μελών, με στόχο την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του «SS HELLAS LIBERTY», αλλά και την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλιακής κληρονομιάς. Στο πρόγραμμα μπορούν να εγγραφούν ως μέλη τόσο εταιρείες, όσο και ιδιώτες.

Αξίζει να αναφερθεί πως το πλωτό-μουσείο Λίμπερτυ προσφέρεται επίσης για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, καθώς το ΝΕΕ διοργανώνει σε ετήσια βάση στο «SS HELLAS LIBERTY» την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.

👉🏼 Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εγγραφής μελών του «HELLAS LIBERTY» μπορείτε να βρείτε στο νέο ιστότοπο: bit.ly/3TpYNU4