Ο πρόεδρος κ. Διονύσης Θεοδωράτος εκπροσώπησε τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, στο 7ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024. Ο κ. Θεοδωράτος ήταν ομιλητής στην ενότητα «Ακτοπλοΐα – Λιμένες – Ναυτιλία» :

Ανατιμήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα έρθουν τα επόμενα χρόνια προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Group, κ. Διονύσης Θεοδωράτος.

Το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) ETS – Emissions Trading System) για την αγορά των δικαιωμάτων χωρίς μέτρα στήριξης για την ανανέωση του στόλου ή μετασκευής των υπαρχόντων πλοίων σε «φιλικότερα ή καθαρότερα» θα επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας των πλοίων.

Η δαπάνη αυτή από μόνη της χωρίς να λαμβάνονται άλλοι ουσιαστικοί παράγοντες όπως ο δείκτης τιμών καταναλωτή, τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα των πλοίων, η επάρκεια, το κόστος και η φορολογία των καυσίμων ουδέτερων εκπομπών άνθρακα, οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ στους ναύλους, η επιβολή υποχρεώσεων δημόσιας υπηρεσίας χωρίς αποζημίωση και άλλοι παράγοντες κόστους, θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών των εισιτηρίων.

Όπως εξήγησε για το κόστος συμμόρφωσης, η επιβάρυνση της ακτοπλοΐας στους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες συμπεριλαμβανομένων και της αλλαγής του τύπου καυσίμου από 1/5/2025 θα επιφέρει επιπλέον κόστος στην ακτοπλοΐα, το οποίο υπολογίζεται σε άνω τα 130 εκατ. για το 2026 και θα αγγίξει τα 320 εκατομμύρια ευρώ το 2031, με βάση τις τρέχουσες σημερινές τιμές αγοράς των δικαιωμάτων για αγορά των ρύπων και τις τιμές των καυσίμων MGO, σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) για τον ΣΕΕΝ.

Ο κ. Θεοδωράτος επεσήμανε ότι το κόστος αυτό θα μετακυληθεί στον επιβάτη και στα οχήματα, πρόκειται για μια σίγουρη επιβάρυνση του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου, αλλιώς δεν θα μπορεί να λειτουργήσει η ακτοπλοΐα. Το κόστος αυτό θα μπορούσε να μειωθεί εάν οι ελληνικές εταιρείες ανανεώσουν τον στόλο τους, η μέση ηλικία του οποίου στην Ελλάδα σήμερα φτάνει στα 30 έτη.

Πόροι για δράσεις υποστήριξης της πράσινης μετάβασης της ακτοπλοΐας μπορούν να προέλθουν και από την ανακατεύθυνση των εσόδων του ΣΕΔΕ στις θαλάσσιες μεταφορές. Αυτοί οι πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν για την επιδότηση των επενδυτικών δαπανών για την προσαρμογή του υφιστάμενου στόλου ή την ανανέωσή του σύμφωνα με τις απαιτήσεις των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών.

Οι επενδύσεις της επιβατηγού ναυτιλίας στοχεύουν στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και στη μείωση του αποτυπώματος εκπομπών ρύπων, κυρίως με έργα ναυπήγησης νέων πλοίων μηδενικών ή χαμηλότερων εκπομπών ή εκσυγχρονισμού υφισταμένων πλοίων με μηχανές χρήσης διπλού εναλλακτικού καυσίμου.

Ο κ. Θεοδωράτος σημείωσε ότι η ανανέωση του συνόλου του στόλου θα κοστίσει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κόστη είναι τεράστια, για αυτό πρέπει να ανοίξουμε χρηματοδοτικά πρωτόκολλα για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. Όπως εξήγησε βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές συζητήσεις με την ελληνική πολιτεία χωρίς να υπάρχει ακόμα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και τόνισε παράλληλα την ανάγκη οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις να μετέχουν πιο ενεργά στις συζητήσεις που γίνονται για τα θέματα που τις αφορούν.

Όπως ανέφερε, το αυξημένο κόστος που φέρνει και η υποχρέωση για τη χρήση νέων καυσίμων ουδέτερων εκπομπών άνθρακα ή φιλικότερων από τον Μάιο του 2025 θα έπρεπε να προβλέπεται στον διαγωνισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας για τα δρομολόγια των συμβάσεων δημόσιας υπηρεσίας με την αναπροσαρμογή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων – μισθωμάτων της εκτέλεσης των δρομολογίων των αναπτυξιακών και άγονων γραμμών από τα ακτοπλοϊκά πλοία κατά ελάχιστο 8,3% και παράλληλα να γίνει και η αναπροσαρμογή κατά 12.5%, σύμφωνα με την προβλεπόμενη από τον νόμο και σε ετήσια βάση διαφοροποίηση του δείκτη τιμών.

Σημείωσε επίσης ότι εκτός του πράσινου μετασχηματισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων θα πρέπει τα εισπραττόμενα από τα Λιμενικά Ταμεία ανταποδοτικά λιμενικά τέλη και δικαιώματα επιβατών και ακτοπλοϊκών πλοίων να στραφούν και σε δράσεις που να οδηγούν σε πιο προσβάσιμους και φιλικούς για τους επιβάτες και τα πλοία λιμένες.

Ο κ. Θεοδωράτος αναφέρθηκε στην ανάγκη και στις δυνατότητες κατασκευής νέων πλοίων και στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας, ενώ επεσήμανε ότι η ακτοπλοΐα παράγει τζίρο ύψους 1 δις ευρώ ετησίως από τα ναύλα, μέσα σε αυτά τα χρήματα περιλαμβάνονται και τα τέλη για τα λιμενικά ταμεία, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 30.000.000€ και που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την αναβάθμιση των λιμένων, ώστε να γίνουν όχι μόνο πιο πράσινα, αλλά και πιο προσβάσιμα και φιλικά για τα πλοία και τους επιβάτες.