Της Αναστασίας Βαμβακά για το capital.gr

Περισσότεροι από 700 επισκέπτες από 60 χώρες έδωσαν το παρόν στο “XXVI EUROMED CONVENTION FROM LAND TO SEA” που διοργανώθηκε αυτή τη χρονιά στην Αθήνα. Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Grimaldi, Emanuele Grimaldi  παρουσίασε αναλυτικά το επενδυτικό σχέδιο ομίλου που ξεπερνάει το ποσό των τεσσάρων δις δολαρίων σε νέες επενδύσεις όπως η επέκταση και αναβάθμιση του στόλου, νέες κατασκευές πλοίων αλλά και η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων logistics.

Όπως ανακοίνωσε, ο όμιλος επενδύει σε νέα πλοία, τα οποία θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τη μέση ηλικία του στόλου του, τη στιγμή που ήδη η ηλικία των πλοίων του ομίλου είναι κατά 40% μικρότερη από τη μέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου ro-ro.

Ο όμιλος Grimaldi μελετά παραγγελία 9 ro-pax με προοπτική δύο να μπουν στο Ηράκλειο της Κρήτης με το κόστος να ξεπερνά το 1 δις ευρώ, ενώ συνολικά ο στόλος του ομίλου έχει αυξηθεί και είναι τώρα 140 πλοία, ενώ ο αριθμός των λιμανιών που προσεγγίζουν είναι 150, υποστηριζόμενα από 90 πρακτορεία.

“Μέσα σε δύο χρόνια, έχουμε 7 νέα πλοία τα οποία έχουν παραδοθεί την τελευταία διετία, ενώ 20 βρίσκονται υπό κατασκευή, συμπεριλαμβανομένων 17 PCTCs 9.000 CEU, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν ηλεκτρικά, συμβατικά οχήματα, καθώς και άλλους τύπους κυλιόμενου φορτίου (rolling cargo). Η συνολική επένδυση είναι περίπου 3 δισ. δολάρια. Το ποσό αναμένεται να  αυξηθεί, εάν και όταν δώσουμε περαιτέρω παραγγελία για 9 ακόμη πλοία ropax” ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου συμπληρώνοντας ότι εταιρεία θα αντικαταστήσει 12 πλοία κοντινών αποστάσεων και άλλα έξι μεγαλύτερων αποστάσεων. Τα  ropax πλοία είναι για τη μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών στη Μεσόγειο και τη Βαλτική Θάλασσα.

Όλα τα νέα PCTCs θα είναι “Ammonia Ready” και πιστοποιημένα από τον ιταλικό RINA, κάτι που σημαίνει ότι μελλοντικά μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αμμωνία ως καύσιμο κίνησης.

“Ο όμιλός μας έχει ακολουθήσει μια σκόπιμη μονόπλευρη στρατηγική σύμφωνα με την οποία προσπαθούμε να είμαστε ενεργός πρωταγωνιστής της εποχής μας, ερμηνεύοντας και αναπτύσσοντας τις οικονομικές μεγάλες τάσεις, ενώ προασπίζουμε την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Τα αποτελέσματά μας μιλούν από μόνα τους: σήμερα ο στόλος μας με 140 άτομα πλέει σε όλο τον κόσμο, οι ναυτιλιακές μας υπηρεσίες είναι τέλεια ενσωματωμένες με εκείνες που παρέχονται από τα πλήρως ιδιόκτητα terminals μας ως μέρος μιας τέλειας εφοδιαστικής αλυσίδας”  τόνισε χαρακτηριστικά.

Κύκλος εργασιών

Εντυπωσιακά – για ακόμα μία χρονιά- ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου Το 2023 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ενεργητικό ανήλθε σε 9 δισ. ευρώ. “Το 2023 ήταν μια χρονιά ρεκόρ, ενώ το 2024 δεν θα είναι στα ίδια επίπεδα” σημείωσε χαρακτηριστικά αναλύοντας στην συνέχεια ότι η φετινή χρονιά είναι μία “καλή χρονιά, παρά το αυξημένο κόστος του χρήματος, τον πληθωρισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις, την εμπόλεμη κατάσταση, τον φόρο ETS και τους νέους κανόνες για τα καύσιμα”.

Logistics και λιμάνια

Ο κ.Grimaldi αναφέρθηκε διεξοδικά και στις επενδύσεις του ομίλου σε λιμενικούς τερματικούς σταθμούς όπως και στη δημιουργία νέων ναυτιλιακών πρακτορείων, με στόχο τη συνέχιση της επέκτασής του στον ευρύτερο τομέα της εφοδιαστικής.

Ο όμιλος ολοκλήρωσε την απόκτηση του 100% του terminal Darsena Toscana στο Λιβόρνο, απέκτησε το πλειοψηφικό ποσοστό μετοχών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Το 2022 και το 2023 αντίστοιχα, παρόμοιες κινήσεις πραγματοποιήθηκαν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στο terminal πολλαπλών χρήσεων στο Άμστερνταμ. Ακόμη, τρία νέα ναυτιλιακά πρακτορεία έχουν συσταθεί στα λιμάνια του Μπρίντιζι, του Άμστερνταμ και της Σαγκάης, ενώ ο όμιλος απέκτησε επίσης τον έλεγχο του Niels Winter Agency στη Δανία και αύξησε τα μερίδιά του στα πρακτορεία Grimaldi France, Grimaldi Maroc και Grimaldi Cote d’ Ivoire.

“Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για το μέλλον της ναυτιλίας και των logistics. Ασχολούμαστε με μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, το αυξημένο οικονομικό κόστος, ο πληθωρισμός και μια νέα μορφή προστατευτισμού, με τον πολλαπλασιασμό των μονομερών εμπορικών εμποδίων” σχολίασε.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο

“Μετά από μόλις έξι χρόνια, επιστρέφουμε στην Ελλάδα με την 26η έκδοση του χώρου μας, μια χώρα με αύξηση των δεσμών με τον Όμιλό μας. Η Ελλάδα είναι, στην πραγματικότητα, ένα από τα έθνη όπου έχουμε επεκταθεί σημαντικά τα τελευταία 15 χρόνια ενώ εξυπηρετούμε ενεργά την ελληνική αγορά για τη μεταφορά νέων οχημάτων με τα επιβατηγά οχηματαγωγά προσφέροντας τις υπηρεσίες μας για περισσότερα από 50 χρόνια όπου καταφέραμε να εδραιώσουμε τη θέση μας στην μεταφορά φορτηγών, ρυμουλκούμενων καθώς και επιβατών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας όπως και στην εγχώρια αγορά, με σύγχρονο στόλο πλοίων ro/pax και ro/ro.

Σήμερα σε αυτή τη χώρα είμαστε παρόντες μέσω των εμπορικών σημάτων Grimaldi Lines και Minoan Lines εξυπηρετώντας τακτικά τους προορισμούς Ηγουμενίτσα, Πειραιάς, Πάτρα, Ηράκλειο, Μήλος, Κέρκυρα και έμμεσα τη σύνδεσή τους με τα περισσότερα από 150 λιμάνια του δικτύου Grimaldi. Οι επενδύσεις μας, ωστόσο, δεν περιορίζονται στον ναυτιλιακό τομέα, αλλά έχουν επεκταθεί στον τομέα της λιμενικής βιομηχανίας. Μάλιστα, ο Όμιλός μας πρόσφατα κέρδισε τους δημόσιους διαγωνισμούς του ελληνικού δημοσίου για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας στη Βορειοδυτική Ελλάδα και αυτού της Ηράκλειο, πρωτεύουσα του νησιού της Κρήτης.

Η Ελλάδα επιλέχθηκε ξανά ως χώρα υποδοχής αυτής της διοργάνωσης, όχι μόνο λόγω της τεράστιας επενδύσεις που έχουμε κάνει σε αυτή τη χώρα σε πλοία, θαλάσσιες συνδέσεις, λιμάνια, εταιρείες, γραφεία, κ.λπ. αλλά και γιατί ως ομάδα είμαστε πολύ κοντά σε αυτό το έθνος από άποψη πολιτισμού και νοοτροπίας. Μπορούμε εύκολα να δηλώσουμε ότι νιώθουμε πραγματικά σαν στο σπίτι μας εδώ.” ανέφερε ο  Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του Ομίλου, Paul Κυπριανού.