28/1/2022. Η ATTICA GROUP με σχετικό Δελτίο Τύπου, ανακοινώνει την συμφωνία της με το ναυπηγείο Brødrene Aa της Νορβηγίας, για την ναυπήγηση τριών (3) υπερσύγχρονων πλοίων τύπου Aero Catamaran. Τα 3 ταχύπλοα θα δρομολογηθούν στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, αντικαθιστώντας παλαιότερης τεχνολογίας πλοία του Ομίλου στους συγκεκριμένους προορισμούς. Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 21 εκατ. Ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια και με τραπεζικό δανεισμό.

Photo : Brødrene Aa

16 μήνες μετά, στις 2/6/2022 η ATTICA GROUP παραλαμβάνει το πρώτο AERO 1 HIGHSPEED, ενώ ακολουθούν οι παραδόσεις των AERO 2 HIGHSPEED στις 17/6/2022 και AERO 3 HIGHSPEED στις 13/7/2022.

Την 1η Αυγούστου 2022, τα 3 AERO HIGHSPEED φτάνουν στον Μόλο της Δ.Ε.Η στο Κερατσίνι με το heavy load carrier ROCKSTAR SKY, κι αμέσως αρχίζει η εκφόρτωσή τους. 2 ημέρες αργότερα, στις 3/8/2022 τα 3 ταχύπλοα πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Στις 8/8/2022 έχοντας ολοκληρώσει τα ταξίδια πιστοποίησής τους, πραγματοποιούν το πρώτο εμπορικό δρομολόγιό τους στις γραμμές του Αργοσαρωνικού, καλύπτοντας τις συνδέσεις του Πειραιά με την Αίγινα, το Αγκίστρι, τον Πόρο, την Ύδρα, τις Σπέτσες, την Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, με έως 17 καθημερινά δρομολόγια. Πλοίαρχοι τους, οι Cpt Αθανάσιος Σταυρόπουλος (AERO 1 HIGHSPEED), Cpt Aντώνιος Μειμέτης (AERO 2 HIGHSPEED) και Cpt Αναστάσιος Αθανασογιαννόπουλος (AERO 3 HIGHSPEED). Με μία καθόλα εντυπωσιακή τελετή στις 8/9/2022, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια των 3 AERO HIGHSPEED στο κεντρικό λιμάνι της χώρας, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσκεκλημένων, εκπροσώπων Αρχών, συνεργατών και πλήθος κόσμου.

 

3 μήνες μετά την άφιξη των AERO HIGHSPEED στην Ελλάδα, η παρέα του ellinikiaktoploia.net επιβιβάζεται στα 3 νεότευκτα ταχύπλοα και ταξιδεύει μαζί τους στον Αργοσαρωνικό, αποκομίζοντας εμπειρίες και εντυπώσεις. Με αφετηρία το κεντρικό λιμάνι του Πειραιά, ταξιδεύουμε αρχικά με το AERO HIGHSPEED 3 για Αίγινα και Αγκίστρι κι επιστροφή, ενώ στη συνέχεια επιβιβαζόμαστε στα AERO HIGHSPEED 2 και AERO HIGHSPEED 1, πραγματοποιώντας το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα-Πειραιάς.

Σάββατο πρωί με τον ήλιο συνοδοιπόρο μας, φτάνουμε στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού. Λίγα λεπτά μετά τις 11:00 διακρίνουμε στο βάθος στα φανάρια του Πειραιά, να κάνει την εμφάνιση του το AERO 3 HIGHSPEED, ερχόμενο από την Αίγινα. Τηρώντας την ταχύτητα ασφαλείας εντός του κεντρικού λιμένα, σε λίγα λεπτά φτάνει μπροστά μας και με δεξιόστροφη μανούβρα πλαγιοδετεί στο ντόκο. Άμεσα πραγματοποιείται η αποβίβαση των επιβατών, γιατί ακολουθεί η άμεση αναχώρηση. Κατά την επιβίβασή μας στο ταχύπλοο, μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος Cpt Αναστάσιος Αθανασογιαννόπουλος, ο οποίος και μας καλωσορίζει. Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή παραθέτοντας την ιστορική αναδρομή για τα 3 ταχύπλοα, ο Cpt Τάσος ήταν αυτός που παρέλαβε και ξεκίνησε το AERO 3 HIGHSPEED. Με τους δείκτες του ρολογιού να δείχνουν 11:30, παίρνουμε την άδεια από το PIRAEUS TRAFFIC και ξεκινάμε το ταξίδι μας. Περνώντας τα φανάρια του λιμανιού κι έχοντας στα δεξιά μας το αγκυροβόλιο, αναπτύσσουμε ταχύτητα και χαράσσουμε πορεία προς το πρώτο λιμάνι του δρομολογίου μας, που είναι η Αίγινα. Με ταχύτητα που αγγίζει τους 32 Knots και σύμμαχο τον καλό καιρό, μέσα σε 40 λεπτά φτάνουμε στην Αίγινα και πλαγιοδετούμε. Αφού έχουν αποβιβαστεί οι επιβάτες, στις 12:15 αναχωρούμε από την Αίγινα για το Αγκίστρι, στο οποίο φτάνουμε σε 10 λεπτά. Γρήγορα και άνετα, μέσα σε 55 λεπτά έχουμε ολοκληρώσει το δρομολόγιο Πειραιάς-Αίγινα-Αγκίστρι και είμαστε έτοιμοι για την επιστροφή. Στις 12:30 αφήνουμε πίσω μας το Αγκίστρι και αφού προσεγγίσουμε ενδιάμεσα την Αίγινα, στις 13:30 δένουμε στην πύλη Ε9. Δίχως ίχνος κόπωσης, ευχαριστούμε τον Cpt Τάσο και το πλήρωμά του και αποβιβαζόμαστε από το AERO 3 HIGHSPEED.

Επόμενος σταθμός μας το AERO 2 HIGHSPEED, με το οποίο θα ταξιδέψουμε αυτή την φορά από Πειραιά για Αίγινα κι επιστροφή, χωρίς την προσθήκη του Αγκιστρίου. Γύρω στις 14:30 το ταχύπλοο δένει στην προβλήτα, κι επιβιβαζόμαστε σε αυτό. Με Πλοίαρχο τον Cpt Πανορμίτη-‘Αγγελο Παλαιολόγο, θα αναχωρήσουμε στις 14:40 από τον Πειραιά για Αίγινα (15:20-15:30) κι επιστροφή στον Πειραιά στις 16:10. Οι διαφορές του AERO 2 HIGHSPEED όπως και του AERO 3 HIGHSPEED σε σχέση με το AERO 1 HIGHSPEED, είναι ελάχιστες και μη αντιληπτές με το ανθρώπινο μάτι. Με την επιστροφή μας στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκουμε χρόνο και ξεναγούμαστε στους κοινόχρηστους χώρους του ταχύπλοου, το οποίο πέρα από τα άνετα και σύγχρονα αεροπορικά καθίσματα, διαθέτει οθόνες τηλεόρασης, αυτόματους πωλητές προϊόντων, χώρους για την μεταφορά ποδηλάτων, καθώς και υψηλών προδιαγραφών χώρους για τα κατοικίδια. Το πρώτο κομμάτι της παρουσίασής μας στα AERO HIGHSPEED έχει ολοκληρωθεί, αναμένοντας την αυριανή ημέρα για να επιβιβαστούμε και στο AERO 1 HIGHSPEED.

Την Κυριακή το πρωί στις 9:30 έχει οριστεί το ραντεβού μας με το AERO 1 HIGHSPEED, για να ταξιδέψουμε μαζί του από τον Πειραιά για την Αίγινα, κι επιστροφή. Ο καιρός έχει φρεσκάρει και το ταχύπλοο φτάνει στο λιμάνι του Πειραιά στην ώρα του, έχοντας αναχωρήσει στις 6:00 το πρωί από το Πόρτο Χέλι, για Σπέτσες, Ερμιόνη, Ύδρα, Πόρο, με τελικό προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Στις 09:30 μαζεύουμε την σύγχρονη συρταρωτή σκάλα των επιβατών και ξεκινάμε το ταξίδι για την Αίγινα, με Πλοίαρχο τον Cpt Μιχάλη Στυλιανό. Ο κυματισμός λόγω των ανέμων που πνέουν εντάσεως 6-7 μποφόρ είναι ορατός, με το ταξίδι να πραγματοποιείται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα. Στις 10:10 δένουμε στην Αίγινα, με διαθέσιμο ένα 20λεπτο παραμονής στο νησί. Έχοντας ολοκληρώσει την επιβίβαση των επιβατών, στις 10:30 αναχωρούμε για το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο φτάνουμε στις 11:10. Έχοντας πραγματοποιήσει τα ταξίδια μας με τα 3 AERO HIGHSPEED, παρουσιάζουμε ορισμένα από τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους.

Τα AERO HIGHSPEED ναυπηγήθηκαν από την Brødrene Aa το 2022, με αριθμούς κατασκευής 308/309/310. Έχουν μήκος 36,0m και πλάτος 9,7m. Η υπηρεσιακή τους ταχύτητα φτάνει τους 32 κόμβους, κι έχουν ικανότητα μεταφοράς 150 επιβατών. Κινούνται από 2 κύριες μηχανές Caterpillar C32 (2×1081 kW/2300 rpm), ενώ για την πρόωση τους διαθέτουν Kongsberg KaMeWa S56-4 Waterjets.

Συνοψίζοντας τις εντυπώσεις από το ταξίδια μας με τα AERO HIGHSPEED, διαπιστώνουμε πως τα 3 ταχύπλοα έφεραν έναν άλλον αέρα στον Αργοσαρωνικό. Η διαδοχική αντικατάσταση των ιπτάμενων δελφινιών από τα AERO HIGHSPEED, είναι μια σαφής, ποιοτική όσο κι αναγκαία αναβάθμιση των γραμμών του Αργοσαρωνικού, αφού ο επιβάτης μπορεί πλέον να ταξιδεύει γρήγορα, άνετα και με πολυτέλεια, φτάνοντας στον τελικό του προορισμό. Μία ανανέωση του στόλου, με τα πρώτα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν πως τα AERO 1 HIGHSPEED, AERO 2 HIGHSPEED και AERO 3 HIGHSPEED, απολαμβάνουν ήδη την προτίμηση του επιβατικού κοινού.

Όπως κάνουμε σε κάθε παρουσίαση, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας σε αυτούς που μας βοήθησαν για την πραγματοποίηση του αφιερώματος και είναι

Από την ATTICA GROUP
Τον κ. Διονύσιο Θεοδωράτο, Επιτελικό Διευθυντή Εμπορικής Εκμετάλλευσης
Τον κ. Βασίλειο Λιόντα, Δ/ντη Πωλήσεων Γραμμών Σαρωνικών & Σποράδων

Από το AERO HIGHSPEED 1
Τον κ. Στυλιανό Μιχαήλ, Πλοίαρχο
Την κα Γουσοπούλου Δωροθέα, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Κονταράτο Χαράλαμπο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Ζιάκα Θεόδωρο, Γ’ Μηχανικό
Τον κ. Σαλιαγκόπουλο Γεώργιο-Μάριο, Οικονομικό Β’
Τον κ. Αβλαστινίδη Μιχαήλ, Ναύτη
Τον κ. Μελη Δημήτριο, Ναύτη
Τον κ. Πετράκη Ανδρέα, Θαλαμηπόλο
Την κα Πανοτοπουλου Ιωάννα, Επίκουρο

Από το AERO HIGHSPEED 2
Τον κ. Παλαιολόγο Πανορμίτη-Άγγελο, Πλοίαρχο
Τον κ. Κοντούλη Πάρη, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Λέκκα Ξανθη, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Καλαιτζή Ανδρέα, Γ’ Μηχανικό
Τον κ. Κοτάκη Νίκο, Οικονομικό Β’
Τον κ. Χασαπόπουλο Νικόλαο, Ναύτη
Τον κ. Φιορέντη Νικήτα, Ναύτη
Τον κ. Γεωργοπάλη Χαρίλαο, Θαλαμηπόλο
Τον κ. Παπαδόπουλο Στυλιανό, Επίκουρο

Από το AERO HIGHSPEED 3
Τον κ. Αθανασογιαννόπουλο Αναστάσιο, Πλοίαρχο
Τον κ. Λαρυγγάκη Γεώργιο, Πλοίαρχο
Την κα Παλλια Αντωνία, Ανθυποπλοίαρχο
Τον κ. Καλαιτζή Κυριάκο, Α’ Μηχανικό
Τον κ. Λιάρο Δημήτριο, Γ’ Μηχανικό
Τον κ. Κωνσταντάκο Ευάγγελο, Α’ Μηχανοδηγό
Τον κ. Κροκίδη Λεωνίδα, Οικονομικό Β’
Τον κ. Φιλίππου Ευάγγελο, Ναύτη
Τον κ. Μακρινο Θεόδωρο, Ναύτη
Την κα Μανδουράρη Ιωάννα-Σωτηρία, Θαλαμηπόλο
Τον κ. Οικονομάκη Παναγιώτη, Επίκουρο

Για να δείτε τις φωτογραφίες του αφιερώματος, πατήστε πάνω στα μπλε γράμματα. Όλες τις φωτογραφίες από το ταξίδι-αφιέρωμα, μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ, εδώ κι εδώ