28η Οκτωβρίου σήμερα και η ομάδα του «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ», επιλέγει να σας παρουσιάσει έναν «αγωνιστή» του Αργοσαρωνικού. Αφήνοντας τους σύγχρονες γίγαντες της Αδριατικής και του Αιγαίου, αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε με μια συμπαθητική, αλλά παράλληλα, γνώριμη φιγούρα του λιμανιού του Πειραιά, τον ΑΓΙΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ ΑΙΓΙΝΑΣ. Αποδεχόμενοι την πρόσκληση της Α.Ν.Ε.Σ., την οποία και ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία , σας παρουσιάζουμε τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά το ΕΓ/ΟΓ, σε ένα εκτενές αφιέρωμα.
Θα θέλαμε προτού ξεκινήσουμε την παρουσίαση του ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ, ν αναφερθούμε λίγο, στην πλοιοκτήτρια εταιρία Α.Ν.Ε.Σ. Η Α.Ν.Ε.Σ. είναι μια εταιρεία λαϊκής βάσης, με 1300 περίπου μέτοχους, που στην συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι μόνιμοι κάτοικοι της Σύμης και της Ρόδου. Ιδρύθηκε το 1979 με σκοπό να βγάλει το νησί από την απομόνωση και να τονώσει την εμπορευματική, επιβατική και τουριστική κίνηση, επιτρέποντας έτσι στους Συμιακούς, να παραμένουν στο νησί και όχι να γίνονται θερινοί επισκέπτες. Με έδρα τη Σύμη, δραστηριοποιείται με τα 4 πλοία της (ΠΡΩΤΕΥΣ, ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, ΣΥΜΗ ΙΙ, ΑΙΓΛΗ), σε γραμμές της Δωδεκανήσου και του Αργοσαρωνικού. Στη γραμμή Πειραιάς-Αίγινα, είναι δρομολογημένο το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ , ένα πλοίο το οποίο αγοράστηκε το 2007 και από τότε συνδέει καθημερινά την Αίγινα με το μεγάλο λιμάνι.
Έχοντας λήξει πια η θερινή σεζόν, τα περισσότερα ΕΓ/ΟΓ, έχουν επανέλθει στα συνήθη, καθημερινά τους δρομολόγια. Έτσι και το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ πραγματοποιεί καθημερινά, τρία δρομολόγια από και προς το λιμάνι της Αίγινας και τέσσερα δρομολόγια τις Κυριακές . Θέλοντας να δούμε την πρωινή, επιβατική κίνηση των γραμμών του Αργοσαρωνικού, αποφασίζουμε να ταξιδέψουμε με το πρώτο δρομολόγιο του ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ, από Πειραιά για Αίγινα , στις 8:20 το πρωί. Στο καταπέλτη του πλοίου, μας υποδέχεται ο Πλοίαρχος κ. Στέφανος Πονηρός. Έμπειρος ναυτικός, με πολλά χρόνια στη θάλασσα (ΜΥΤΙΛΗΝΗ,ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ,ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ, κ,α.), εδώ και τέσσερις μήνες, έχει αναλάβει τη πλοιαρχία του ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΑΙΓΙΝΑΣ. Πρόκληση για τον ίδιο, χωρίς όμως να τον ανησυχεί ιδιαίτερα .Το πλοίο σημαιοστολισμένο, λόγω της εθνικής εορτής, λάμπει ανάμεσα στα υπόλοιπα πλοία της γραμμής. Η φόρτωση έχει αρχίσει κι εμείς, εισερχόμαστε στο εσωτερικό του, για να το γνωρίσουμε καλύτερα. Η επιβίβαση μας πραγματοποιείται από το καταπέλτη που βρίσκεται στο κέντρο της πρύμης. Ο ίδιος καταπέλτης χρησιμοποιείται και για την είσοδο των οχημάτων στο κεντρικό γκαράζ του πλοίου. Ο χώρος αυτός απoτελεί το Deck1 . Οι άλλοι 2 καταπέλτες ,αριστερά και δεξιά της πρύμης οδηγούν στο άνω γκαράζ του πλοίου, το οποίο καταλαμβάνει το Deck2. Κλιμακοστάσια που βρίσκονται αριστερά και δεξιά του Deck2, μας οδηγούν στα κοινόχρηστα Deck.
Όλο το Deck3 , αποτελεί το κυρίως σαλόνι του πλοίου. Άνετοι καναπέδες , αριστερά και δεξιά του σαλονιού, σε συνδυασμό με τα τραπεζοκαθίσματα στη μέση, περιμένουν τον επιβάτη , να ξεκουραστεί και ν απολαύσει το ταξίδι του. Το bar στο κέντρο του Deck, είναι στη διάθεση του ταξιδιώτη, για οποιοδήποτε ρόφημα, ποτό ή snack, θέλει αυτός να επιλέξει. Κοντά στη πρύμη βρίσκεται και το γραφείο του Προϊστάμενου Οικονομικού, ο οποίος παραμένει στη διάθεση του επιβάτη, για οτιδήποτε χρειασθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
H ώρα έχει φτάσει και είμαστε έτοιμοι για τον απόπλου μας. Άδεια από το Τraffic και ρότα προς την μπούκα του λιμανιού. Περνώντας μπροστά από μεγαθήρια και κρουαζιερόπλοια, φτάνουμε γρήγορα στα φανάρια του Πειραιά. Στο ταξίδι μας μέχρι την Αίγινα, που διαρκεί 1 ώρα και 15 λεπτά, συναντάμε αρκετούς “συνοδοιπόρους” στη γραμμή αυτή. Όπως ο ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, έτσι και αυτοί, εξυπηρετούν ακούραστα, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, που αποτελούν κοντινούς παράδεισους για τους κατοίκους της πρωτεύουσας.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ανεβαίνουμε στο Deck4 και οδηγούμαστε στη γέφυρα του πλοίου. Μικρή αλλά φιλόξενη γέφυρα, με αρκετά ναυτικά στοιχεία, που δύσκολα βλέπεις πια στην εποχή μας. Σε συνδυασμό με τα σύγχρονα ραδιοβοηθήματα και τις σύγχρονες συσκευές που έχουν τοποθετηθεί στο πλοίο, ο καπετάνιος είναι σε θέση, να ταξιδέψει με τάξη και ασφάλεια στο προορισμό του. Οι ανοιχτές βαρδιόλες , αριστερά και δεξιά της γέφυρας, περιμένουν σε κάθε ρεμέντζο τον πλοίαρχο, να τις χρησιμοποιήσει για να τον βοηθήσουν να δέσει με ασφάλεια το πλοίο. Να τονίσουμε εδώ ότι όλοι οι χειρισμοί για τη λειτουργία των μηχανών του ΕΓ/ΟΓ, γίνονται από τη γέφυρα του πλοίου και από το Α’ Μηχανικό. Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η θέα της πλώρης, από το ύψος της γέφυρας. Σε στυλ ξιφία, σχίζει περήφανα τα νερά, προκαλώντας ευχάριστες και καλοπροαίρετες κριτικές, στα άτομα που την παρατηρούν.
Γύρω στις 9:35 φτάνουμε στο λιμάνι της Αίγινας .Αμέσως αρχίζει η φορτοεκφόρτωση επιβατών και οχημάτων, μιας και η παραμονή μας στο λιμάνι θα ναι ολιγόλεπτη. Στο καταπέλτη έχουμε μία σύντομη συζήτηση, με τον Ύπαρχο κ.Τσαγκαράκη Εμμανουήλ, τον Προιστ.Οικονομικό κ.Λέκκα Νικόλαο και το Ναύκληρο κ. Καρασαββίδη Σπυρίδων. Όλοι τους με αρκετά χρόνια ναυτικής προϋπηρεσίας, μας απαντούν σε οποιαδήποτε απορία έχουμε γύρω από το πλοίο. Στην παρέα μας προστίθεται και ο Α’ Μηχανικός κ. Σχαλέκης Γεώργιος που συμπληρώνει κι αυτός με τη σειρά του το πάζλ των ερωτήσεων μας.
Στις 10:00 σηκώνουμε καταπέλτες και χαράσσουμε ρότα πίσω για το λιμάνι του Πειραιά. Συνεχίζοντας τη ξενάγηση μας στο Deck4 ,αμέσως μετά τη γέφυρα, συναντάμε τις καμπίνες του πληρώματος. Στο κέντρο του καταστρώματος βρίσκεται ένα μικρό σαλονάκι-καθιστικό , συμπληρώνοντας έτσι τους χώρους χαλάρωσης και ξεκούρασης για τους επιβάτες. Όλο το υπόλοιπο Deck, το καταλαμβάνουν οι εξωτερικοί χώροι, με παγκάκια και καθίσματα, για τους λάτρεις του καταγάλανου Ελληνικού ουρανού και ήλιου. Εντύπωση προκαλεί η τσιμινιέρα του πλοίου, στο κέντρο του εξωτερικού καταστρώματος.
Επιστρέφουμε στη γέφυρα, για να συζητήσουμε με το Πλοίαρχο και το Α’ Μηχανικό, πίνοντας παράλληλα τον καφέ μας μαζί τους. Με την ευκαιρία να αναφέρουμε λίγα λόγια, τόσο για την ιστορία του πλοίου, όσο και για τα τεχνικά του χαρακτηριστικά. Το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ολοκληρώθηκε το 1999, στα Ναυπηγεία του Σάββα στην Ελευσίνα. Φήμες θέλουν τη ναυπήγηση του πλοίου, να έχει ξεκινήσει το 1964 και να ολοκληρώνεται η μετασκευή του το 1999.Πρώτο του όνομα, το ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΚΙΑΘΟΥ, με το οποίο πραγματοποίησε ταξίδια στις Βόρειες Σποράδες, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το 2007 αφού έχει μετονομαστεί σε ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ και πραγματοποιεί ήδη δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό, αγοράζεται από την Α.Ν.Ε.Σ. Η μέχρι τότε παρουσία του στην γραμμή Πειραιάς –Αίγινας κρίνεται επιτυχής, οπότε μέχρι σήμερα συνεχίζει να πραγματοποιεί δρομολόγια στη γραμμή αυτή. Το μήκος του φτάνει στα 75,52 metre , το πλάτος του τα 14,40 metre και έχει βύθισμα 3,80 metre. Διαθέτει 2 μηχανές 1620 ίππων η κάθε μία και ένα Bow thruster. H ταχύτητα του αυτή τη στιγμή, για την πραγματοποίηση των δρομολογίων, φτάνει τους 13,6 Knots.Έχει θερινό πρωτόκολλο επιβατών 1000 άτομα ενώ το χειμώνα πέφτει στα 600 άτομα. Στα γκαράζ του μπορούν να χωρέσουν 90 I.X.
Η συζήτηση με τους Αξκούς του ΕΓ/ΟΓ είναι ενδιαφέρουσα αλλά ο χρόνος σύντομος και λίγος. Γύρω στις 11:15 περνάμε τα φανάρια του Πειραιά και σε λιγότερο από 5 λεπτά, δένουμε εκεί απ΄οπου ξεκινήσαμε. Οι εντυπώσεις μας από το ταξίδι με το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ είναι ευχάριστες. Παρά το μικρό του μέγεθος είναι άνετο και πρακτικό , έννοιες που στην συγκεκριμένη γραμμή κερδίζουν τον επιβάτη. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, που τα νησιά του Αργοσαρωνικού και ιδιαίτερα η Αίγινα, αποτελούν κοντινό προορισμό για τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, πλοία όπως το ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ, αποκτούν τακτικούς και σταθερούς επιβάτες , με την σταθερότητα και τη συνέπεια που τα διακρίνει.
Όπως πάντα κάνουμε στην ολοκλήρωση ενός αφιερώματος, έτσι κι εδώ, να δώσουμε τις ευχαριστίες μας, στα άτομα που μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση του σκοπού μας αυτού και είναι οι
Από την Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρία Σύμης ,
τον Πρόεδρο κ. Χατζημάρκο Αντώνιο
Από το ΕΓ/ΟΓ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ τους
κ. Πονηρό Στέφανο, Πλοίαρχο
κ. Τσαγγαράκη Εμμανουήλ, Ύπαρχο
κ. Λέκκα Νικόλαο , Προϊστάμενο Οικονομικό
κ.Σχαλέκη Γεώργιο, Α’ Μηχανικό
κ.Καβάσιλα Αναστάσιο, Β’ Μηχανικό
κ.Μαργιτούδη Δημήτριο, Γ’ Μηχανικό
κ.Καρασσαβίβη Σπυρίδων, Ναύκληρο
κα Χλεμπογιάννη Μαρία, Δόκιμο Πλοίαρχο
κα Παπαργύρη Σοφία, Δόκιμο Πλοίαρχο
κ. Γκαβίδη Ηρακλή, Ναύτη
κ. Μπουρούτη Δημήτριο, Ναύτη
κ. Κασσωτάκη Εμμανουήλ, Ναύτη
κ. Τζάθα Γεώργιο, Ναυτόπαιδο
κ. Κουσιάν Γιουσούφ, Β Μηχανολόγο
κ. Αποστολίδη-Τσίμπιρλο Εμμανουήλ, Μαθητ.Μηχανής
κ. Παπαδόπουλο Χρήστο, Θαλαμηπόλο
κ. Καπλανίδη Δημήτριο, Θαλαμηπόλο
κ. Σκαρπέλη Χρήστο, Επίκουρο
Πάντα στα ταξίδια μας, που σαν σκοπό έχουν την γνωριμία όλο και περισσότερων πλοίων της ακτοπλοΐας μας, πάντα γράφουμε λίγα λόγια για το πλήρωμα.Έτσι θα κάνουμε και για τον Άγιο Νεκτάριο Αίγινας.
Καπετάν Στέφανε για την ναυτοσύνη σου εμείς δεν έχουμε να πούμε κάτι, τα λέει όλα η πορεία σου για πολλά χρόνια σε ακατάλληλα λιμάνια, με δύσκολα βαπόρια.Εμείς θα πούμε μόνο για το αστείρευτο χιούμορ σου που το ζήσαμε και την πρώτη φορά που σε συναντήσαμε στο ταξίδι μας με το Αδαμάντιος Κοραής και το ζούνε τώρα, οι επιβάτες και το πλήρωμα του Άγιος Νεκτάριος Αίγινας.
Η παρέα του “Ελληνική Ακτοπλοΐα” σου εύχεται τα καλύτερα γιατί πιστεύει ότι πραγματικά το αξίζεις.
Για σένα ύπαρχε, καπετάν Μανώλη, πιστεύουμε και το ευχόμαστε πως σύντομα θα σε δούμε πλοίαρχο και σήμερα μας έκανες να θυμηθούμε και πάλι τη σημαίνει Κρητική φιλοξενία.
Για τον chief Α’ μηχανικό, χαρά μας που τον γνωρίσαμε γιατί είναι ένας από τους ποίο παλαιούς ναυτικούς με πάρα πολλές γνώσεις για τις μηχανές των πλοίων και η συζήτηση μαζί του ήταν ευχάριστη και διδακτική για μας, τον ευχαριστούμε για όλα.
Προϊστάμενε οικονομικέ να ευχαριστήσουμε κι εσένα ιδιαίτερα για την σημερινή σου φιλοξενία στο πλοίο. Και να σημειώσουμε πως φαίνεται και το καταλαβαίνει ο επιβάτης το αληθινό σου χαμόγελο.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλα τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος που μας έκαναν να νοιώσουμε ξεχωριστά στο σημερινό μας ταξίδι κι ας ήταν μικρό σε διάρκεια, στο λοστρόμο το Σπύρο και την ομάδα του, τα παιδιά στα bar και τους δόκιμους που είναι το μέλλον της ναυτιλίας μας.
Για όλα αυτά που αναφέραμε, αξίζει μία μικρή απόδραση στην Αίγινα με τον Άγιο Νεκτάριο.
Πατήστε εδώ για να δείτε όλες τις φωτογραφίες από το αφιέρωμα.