Σε καλό και εποικοδομητικό κλίμα η σύσκεψη της κυβέρνησης με τους ακτοπλόους

Εποικοδομητική συζήτηση σε καλό κλίμα χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μαξίμου τη συνάντηση που έγινε το απόγευμα της Τρίτης με τους εκπροσώπους της ελληνικής ακτοπλοΐας.

Υπάρχει αισιοδοξία πως έως την Πέμπτη οι επιχειρήσεις της ακτοπλοΐας θα δημοσιεύσουν συγκεκριμένες εκπτώσεις προκειμένου να ανακουφιστεί κατά το δυνατόν το κόστος της μεταφοράς για τη μέση ελληνική οικογένεια.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Καθημερινή» πως η κυβέρνηση «σεβόμενη την επιχειρηματική αυτονομία της ακτοπλοϊκής βιομηχανίας έθεσε το ζήτημα με ξεκάθαρο τρόπο και άκουσε με προσοχή τις τοποθετήσεις των επιχειρήσεων για τα κόστη με τα οποία επιβαρύνονται επισημαίνοντας όμως παράλληλα την ανάγκη για αποκλιμάκωση των τιμών». Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι «η ανακούφιση της μεταφοράς της ελληνικής οικογένειας προς τα βασικά δρομολόγια προς τα νησιά» και όχι μεμονωμένες ενδονησιωτικές μετακινήσεις, πληροφορείται η Καθημερινή.

Ηδη πηγές της Attica group αναφέρουν πως η ακτοπλοϊκή, που λειτουργεί με τα εμπορικά σήματα Blue Star, Hellenic Seaways και Super Fast, προσανατολίζεται στην ανακοίνωση εκπτώσεων της τάξης του 20% στις μετακινήσεις από και προς Πειραιά, Ραφήνα και Βόλο για τετραμελείς οικογένειες σε οικονομική θέση με Ι.Χ. έως και τα τέλη Αυγούστου. Παράλληλα ο ίδιος όμιλος αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού από το 25% του ναύλου στο 50%, μειώνοντας δραστικά τα κόστη για μετακινήσεις των δικαιούχων του προγράμματος που επιδοτείται από τις ακτοπλοϊκές και το δημόσιο προϋπολογισμό. Ανάλογες πρωτοβουλίες αναμένονται και από άλλες ακτοπλοϊκές, ενώ νωρίτερα την Τρίτη οι Μινωικές Γραμμές ανακοίνωσαν παραταση της έκπτωσης 20% στα δρομολόγια του ταχύπλοου καταμαράν του ομίλου από το Ηράκλειο της Κρήτης προς Σαντορίνη, Μύκονο, Πάρο και Πειραιά και αντίστροφα. Σημειώνεται πως οι εκπτώσεις αυτές έρχονται και προστίθενται στις εκπτώσεις που ήδη παρέχονται σε κατά περίπτωση δικαιούχους. Επίσης πηγές της Seajets αναφέρουν πως θα διευρύνουν το πρόγραμμα προσφορών που έχουν ήδη εν ενεργεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο Μαξίμου κατατέθηκαν αρχικά δύο προτάσεις από την πλευρά των ακτοπλόων ωστόσο η κυβέρνηση ζήτησε περαιτέρω πρωτοβουλίες. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος όπως και ο Υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενώ τους ακτοπλόους εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Σπύρος Πασχάλης, ο οποίος είναι και διευθύνων σύμβουλος της Attica Group αλλά και ο επικεφαλής της Seajets, η οποία δεν είναι μέλος του Συνδέσμου, Μάριος Ηλιόπουλος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «ακούστηκαν με κατανόηση οι αιτιάσεις τον ακτοπλόων, ενώ και η πλευρά των επιχειρήσεων αναγνώρισε την ανάγκη για ελάφρυνση των οικονομικών βαρών της ελληνικής οικογένειας». Σημειώνεται ότι νωρίτερα το πρωί της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρύτερη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου κατά την οποία ο υπουργός ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης που συμμετείχαν για την κατάσταση της ελληνικής ακτοπλοΐας και τις ιδιαιτερότητες της.

Ηλίας Μπέλλος

Καθημερινή