Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Αλλάζει τις ισορροπίες στο λιμάνι της Ραφήνας η δρομολόγηση του TERA JET

Η μειωμένη εγχώρια επιβατική κίνηση και η αύξηση των τιμών των καυσίμων δημιουργούν την τέλεια καταιγίδα για τις μεγάλες αλλά κυρίως τις μικρότερες ακτοπλοϊκές εταιρείες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η λεγόμενη πλέον «ναυμαχία της Ραφήνας». Ενα λιμάνι κομβικό για τις Κυκλάδες και την Παροναξία, γραμμές που θεωρούνται από πολλούς χρυσοφόρες λόγω της αυξημένης ζήτησης κατά το θέρος. Ηταν λοιπόν θέμα χρόνου η χρυσοφόρος αυτή αγορά να προσελκύσει ένα από τα μεγαλύτερα ταχύπλοα στη Μεσόγειο, απειλώντας τους μικρότερους ανταγωνιστές και ειδικά τα συμβατικά πλοία τους.

Για τους γνωρίζοντες, λοιπόν, δεν αποτέλεσε έκπληξη η αντίδραση δύο εκ των ακτοπλόων που έχουν έδρα τους τη Ραφήνα όταν η Seajets του Μ. Ηλιόπουλου όχι μόνο δρομολόγησε το TeraJet για τους θερινούς μήνες εκεί, αλλά προχώρησε και στην αλλαγή της ώρας απόπλου σε πλησιέστερη με αυτή των ανταγωνιστών της με τα συμβατικά πλοία. Αντίδραση ανοιχτή και έντονη που έγινε αισθητή στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ), που συνεδρίασε τέλη Μαΐου και κλήθηκε μεταξύ άλλων να εγκρίνει, όπως και έκανε, τα νέα δρομολόγια και ώρες του TeraJet.

To εν λόγω ταχύπλοο, μήκους 145 μέτρων, μπορεί να μεταφέρει 2.100 επιβάτες και 600 οχήματα με ταχύτητες άνω των 40 κόμβων και συμπεριφορά στον καιρό πλησιέστερη σε αυτή των μεγάλων συμβατικών πλοίων και λιγότερο στα συνήθη ταχύπλοα. Με αυτά τα χαρακτηριστικά αναμένεται να αποσπάσει σημαντικότατα μερίδια της αγοράς, εξηγούν κύκλοι της ακτοπλοΐας. Γι’ αυτό άλλωστε και η Seajets προχώρησε σε αυτές τις κινήσεις. Ομως, αυτή η πραγματικότητα πλήττει τις ανταγωνίστριές της Golden Star Ferries, συμφερόντων του ομίλου Στεφάνου, και Fast Ferries του ομίλου Παναγιωτάκη, που δρομολογούν συμβατικά πλοία από το ίδιο λιμάνι και για τους ίδιους προορισμούς όλο σχεδόν το έτος. Αλλά η νομοθεσία επιτρέπει πλέον τις ολιγόμηνες δρομολογήσεις των ταχύπλοων αλλά και τον διαχωρισμό της αγοράς τους από αυτήν των συμβατικών.

Το σκεπτικό του νόμου βασίζεται στην παραδοχή πως δεν υπάρχει καμία οικονομική λογική ένα τόσο μεγάλο πλοίο ή και άλλα μικρότερα ταχύπλοα να κάνουν δρομολόγια τον χειμώνα, οπότε και η κίνηση μειώνεται κατακόρυφα. Ετσι όταν το ΣΑΣ κλήθηκε να μην εγκρίνει τις αλλαγές που ζήτησε η πλευρά Ηλιόπουλου δεν μπορούσε παρά να απορρίψει το αίτημα και να επιτρέψει στη Sea Jets να κάνει ευθέως πιο ανταγωνιστικό το πλοίο της.

Εξάλλου, το επιβατικό κοινό αλλά και οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, θεωρητικά τουλάχιστον, αναμένεται να επωφεληθούν από τις περισσότερες επιλογές σε πλοία και τις μεγαλύτερες ταχύτητες. Στην πράξη, όμως, τα πράγματα μπορεί να αποδειχτούν διαφορετικά, ισχυρίζονται κάποιες πλευρές που ανησυχούν πως το υψηλό κόστος των καυσίμων σε συνδυασμό με τον έντονο ανταγωνισμό μπορεί να πιέσουν έντονα την οικονομική ευρωστία μικρότερων ακτοπλοϊκών.

kathimerini.gr

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,338FansLike
672FollowersFollow
671SubscribersSubscribe


Τελευταία Άρθρα