Ανάκληση της παραχώρησης κτιρίων του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ζητεί με επιστολή της προς το υπουργείο Ναυτιλίας η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Μία μόλις εβδομάδα μετά την αποκάλυψη προσπάθειας χαρακτηρισμού ως διατηρητέων κτηρίων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι ίδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού αξιώνουν να αποδοθεί το κτίριο του «Silo». Πρόκειται για τις εγκαταστάσεις που λειτουργούσαν κάποτε οι διαμετακομιστικές αποθήκες των σιτηρών και οι οποίες ήταν και παραμένουν, και μάλιστα και με νόμο που ψηφίστηκε πέρυσι, στις εκτάσεις που έχει παραχωρήσει το ελληνικό Δημόσιο στον ΟΛΠ, βασικός μέτοχος του οποίου είναι πλέον η Cosco.
Αν και η αξίωση του υπουργείου Πολιτισμού εκτιμάται πως προσκρούει σε πλήθος νομικών και ουσιαστικών εμποδίων, έρχεται να προστεθεί σε σειρά ανάλογων ενεργειών των συγκεκριμένων υπηρεσιών του υπουργείου που αμφισβητούν περιουσιακά στοιχεία ομίλων του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Ενδεικτικά αναφέρονται τόσο η περίπτωση του Ελληνικού όσο και αυτή της Αφάντου στη Ρόδο.
Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, κ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, που υπογράφει την επιστολή με θέμα «Ανάκληση παραχώρησης χρήσης του κτιρίου του “Silo” στην Πολιτιστική Ακτή Πειραιά» και ημερομηνία 13 Απριλίου 2017 (σ.σ. την ίδια μέρα δηλαδή με την απόφαση του υπουργείου με την οποία επιχειρήθηκε να γίνει χαρακτηρισμός κτιρίων στο Ελληνικό ως διατηρητέων κατά παρέκκλιση από την ψηφισθείσα σύμβαση, είχε επιχειρήσει και στα τέλη του 2015 να εξαιρέσει το κτίριο του «Silo» αλλά και τις γειτνιάζουσες πενταώροφες αποθήκες του ΟΛΠ και την πέτρινη αποθήκη. Τότε είχε αποφασιστεί σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο η εξαίρεση μόνο της παράκτιας περιοχής της Δραπετσώνας.
Παρ’ όλα αυτά επανέρχεται σήμερα και ζητεί από τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, «να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ανακληθεί η ισχύουσα παραχώρηση χρήσης και εκμετάλλευσης του συγκροτήματος του κτιρίου του “Silo” και να παραχωρηθεί εν συνεχεία στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για να στεγαστεί το Δημόσιο Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων». Υποστηρίζει δε ότι «η ίδρυση Δημοσίου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Πολιτισμού, που θα υλοποιήσει σε μεγάλο βαθμό το φιλόδοξο σχέδιο της Πολιτιστικής Ακτής ως κύριας συνέργειας συναρμόδιων υπουργείων» αλλά και ότι το συγκεκριμένο κτίριο «ανταποκρίνεται στον εμβληματικό σχεδιασμό σύνδεσης της πόλης του Πειραιά με την πύλη εισόδου της χώρας και όλος ο σχεδιασμός –με δαπάνη και ανθρώπινου δυναμικού και πόρων– αφορά το συγκεκριμένο εμβληματικής φυσιογνωμίας κτίριο».
Η «Πολιτιστική Ακτή Πειραιώς» αποτελεί μια πρωτοβουλία της προηγουμένης δεκαετίας που ως επισπεύδοντα είχε τον ΟΛΠ επί διοίκησης Γιώργου Ανωμερίτη. Προέβλεπε το προαναφερθέν μουσείο αλλά και «χώρους αναψυχής και θεματικών εκδηλώσεων» και «Μουσείο Μετανάστευσης». Εχουν μάλιστα δαπανηθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία σημαντικά ποσά τόσο από τον ΟΛΠ όσο και από άλλους φορείς για μελέτες και αρχιτεκτονικούς και άλλους εικαστικούς διαγωνισμούς. Η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας φιλοδοξούσε να στηριχθεί τόσο σε ευρωπαϊκά όσο και σε δημόσια κονδύλια. Ομως, επί χρόνια τίποτα ουσιαστικό δεν προχώρησε. Σήμερα, το έκτασης άνω των 8.000 τετραγωνικών μέτρων και περί των 50 μέτρων ύψους κτίριο του «Silo», είναι γνωστό για τις γιγαντιαίες τοιχογραφίες-γκράφιτι στις προσόψεις του και το πλωτό Μουσείο Ναυτιλίας που φιλοξενείται στο προσορμισμένο εκεί «Hellas Liberty».
ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
kathimerini.gr