Eυρεία συνεργασία ναυτιλιακών φορέων υπό το συντονισμό της HELMEPA, στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας METAVASEA, για τη χαρτογράφηση των υπαρχουσών υποδομών και των νέων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας σε Ελλάδα, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και την ενδυνάμωση ναυτικών, λιμενεργατών και ναυτιλιακών στελεχών μέσω της ανάπτυξης ευέλικτων εκπαιδευτικών εργαλείων επανακατάρτισης.

Η πρωτοβουλία METAVASEA θα εκπαιδεύσει και επανακαταρτίσει 1.500 ναυτικούς, λιμενεργάτες και επαγγελματίες της θάλασσας σε θέματα που αφορούν τα νέα καύσιμα και την ενίσχυση του πνεύματος ασφάλειας (safety culture) σε πλοία και λιμάνια, την ψηφιακή μετάβαση, τις ήπιες δεξιότητες, την περιβαλλοντική ηγεσία και την ευαισθητοποίηση για την προστασία του  θαλάσσιου περιβάλλοντος. Επίσης, στοχεύει να ενισχύσει τη συμμετοχή ναυτιλιακών εταιρειών και λιμενικών οργανισμών σε πρωτοβουλίες για την απανθρακοποίηση, να μετρήσει το επίπεδο ετοιμότητας της ναυτιλίας και των παράκτιων κοινοτήτων ως προς τα νέα καύσιμα, να εντοπίσει σχετικές ευκαιρίες, κενά και προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, να ενισχύσει την πρόληψη ναυτικών ατυχημάτων μέσω της βελτίωσης της επιχειρησιακής αποδοτικότητας στη λειτουργία πλοίων και λιμένων, καθώς και να ευαισθητοποιήσει 10.000 μαθητές, 750 εκπαιδευτικούς και 2 εκατομμύρια κατοίκους της Ανατολικής Μεσογείου για την κλιματική κρίση.

«Η εξελισσόμενη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση του κλάδου, η οποία καθιστά αναγκαία την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η πρόσφατη αναθεώρηση της στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία, που υπογραμμίζει την ανάγκη για επανεκπαίδευση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων έως και 800.000 ναυτικών μέχρι το 2035, οδήγησαν στην ανάπτυξη της σχετικής πρωτοβουλίας» σημειώνει ο Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου, Επικεφαλής Στρατηγικής & Ανάπτυξης της HELMEPA.

Με την υποστήριξη του βρετανικού κοινωφελούς ιδρύματος Lloyd’s Register Foundation (LRF), το έργο θα υλοποιηθεί υπό τον συντονισμό της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA), με κύριους εταίρους το Lloyd’s Register, το Διεθνές Ναυτιλιακό Πανεπιστήμιο του ΟΗΕ (WMU), την Κυπριακή Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA), το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI), την Premium Consulting και το μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (MIO-ECSDE).

Στο METAVASEA συμμετέχουν επίσης ως συνεργαζόμενοι εταίροι το Ναυτιλιακό Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Αθηνά» της εταιρείας-μέλους της HELMEPA Minerva Dry Inc, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΝΕΕ) και η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ), η Ένωση Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) και οι Οργανισμοί Λιμένος Ελευσίνας, Ηρακλείου και Θεσσαλονίκης (μέλη HELMEPA), η Διεθνής Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος  (INTERMEPA), τα Ναυτικά Χρονικά (GRATIA Εκδοτική), η κοινωνική επιχείριση δια βίου μάθησης KNOWL, η ORIANI και η WISTA Hellas.

H πρωτοβουλία έχει ήδη προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον ναυτιλιακών αρχών και φορέων της Ανατολικής Μεσογείου να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του METAVASEA, συμπεριλαμβανομένων 46 ναυτιλιακών εταιρειών και οργανισμών-μελών της HELMEPA, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, όπως η Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας και Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τα Υφυπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού και το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο της Κύπρου, το Υπουργείο Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του Ισραήλ, το Αραβικό Δίκτυο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (RAED) και η Αραβική Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας και Ναυτιλιακών Μεταφορών στην Αίγυπτο, η Blue Visby Solutions και το Maritime Decarbonization Hub του Lloyd’s Register.

Στην πρώτη συνάντηση των εταίρων της πρωτοβουλίας, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου, στο Ναυτιλιακό Κέντρο Εκπαίδευσης και Κατάρτισης «Αθηνά», ο Δρ. Tim Slingsby, Director of Skills & Education του Lloyd’s Register Foundation σημείωσε ότι «η υποστήριξη του Ιδρύματος LRF στο METAVASEA δείχνει τη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι η ανταπόκριση στην κλιματική κρίση έχει ως πρωταρχικό της μέλημα την ασφάλεια. Το έργο αυτό που συντονίζει η HELMEPA, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και θα αναδείξει τη σημασία της συνεργασίας στην ενίσχυση της ασφάλειας και τη δημιουργία τεχνογνωσίας σε τοπικό επίπεδο, δημιουργώντας μια ασφαλή, δίκαιη και βιώσιμη ναυτιλιακή βιομηχανία». 

Στο ίδιο πνεύμα, ο Θεοδόσης Σταματέλλος, Global Technical Client Care Director του Lloyd’s Register και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, τόνισε τη σπουδαιότητα του ανθρώπινου παράγοντα στις προσπάθειες για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

Ο Μανώλης Νικολαΐδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Premium Consulting, παρουσίασε τη γενική προσέγγιση της ερευνητικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει λιμάνια, ναυτικούς και παράκτιες κοινότητες στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να προσφέρει μία αποτύπωση των υπαρχουσών υποδομών για την απανθρακοποίηση στην περιοχή, συγκριτική μελέτη με άλλες περιοχές του κόσμου αναδεικνύοντας βέλτιστες πρακτικές καθώς και διερεύνηση του επιπέδου ετοιμότητας των τοπικών κοινοτήτων για τα νέα καύσιμα, τα οποία αποτελούν σημαντικά στοιχεία στη λήψη των σημαντικών αποφάσεων για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο Δρ. Tafsir Matin Johansson, καθηγητής του WMU/Sasakawa Global Ocean Institute περιέγραψε τον ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου στο έργο που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση δεξιοτήτων, τη δημιουργία διεθνούς πλατφόρμας διαλόγου και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου μέσω του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) και άλλων οργάνων του ΟΗΕ.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στο Κέντρο Ναυτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης «Αθηνά», με τον Στέλιο Βολάκη να θέτει τις εγκαταστάσεις στη διάθεση του έργου METAVASEA.

(*) Σημείωμα για τους Εκδότες

Το Lloyd’s Register Foundation και η HELMEPA έχουν μια ωφέλιμη μακροχρόνια συνεργασία στην προώθηση της περιβαλλοντικής ενημέρωσης, την ασφάλεια στη θάλασσα και την υποστήριξη του ανθρώπινου παράγοντα για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας, με σημαντικό αντίκτυπο στις ναυτιλιακές κοινότητες της Ελλάδας, της Κύπρου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου.

Το Lloyds Register Foundation (LRF) είναι ένα ανεξάρτητο, παγκόσμιο κοινωφελές ίδρυμα που υποστηρίζει την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση ώστε να κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο. Αποστολή του είναι να χρησιμοποιεί τις βέλτιστες πρακτικές και γνώσεις για να βοηθήσει την παγκόσμια κοινότητα να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των πιο κρίσιμων παγκόσμιων προκλήσεων και κινδύνων. www.lrfoundation.org.uk

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) είναι ένας μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που αντιπροσωπεύει για πάνω από τέσσερις δεκαετίες την εθελοντική δέσμευση των Ελλήνων πλοιοκτητών και ναυτικών «Να σώσουμε τις θάλασσες», με επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα. Σήμερα η HELMEPA έχει εξελιχθεί σε μια ανοιχτή και συμμετοχική πλατφόρμα που καλλιεργεί τον εθελοντισμό, τη συνεργασία και τη συλλογική δράση και έχει μέλη της 344 ναυτιλιακές εταιρείες και οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, 2.312 πλοία όλων των τύπων και 14.250+ ναυτικούς.  www.helmepa.gr