Σε τρεις τουλάχιστον ημέρες αναμένεται να αποκατασταθεί η «κανονικότητα» στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά την αποκόλληση του Ever Given.
Το βράδυ της Δευτέρας περισσότερα από 400 πλοία περίμεναν προκειμένου να περάσουν από τη Διώρυγα, μετά την επιτυχή κατάληξη της επιχείρησης για την αποκόλληση του μήκους 400 μέτρων πλοίου, που προκάλεσε «έμφραγμα» για περίπου μία εβδομάδα.
Αυτή η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού πλοίων και στις δύο εισόδους μπορεί να τερματιστεί σε τρεις με τρεισήμισι ημέρες, δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο επικεφαλής της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ναύαρχος Οσάμα Ράμπια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 113 πλοία αναμένεται να διέλθουν από τη Διώρυγα του Σουέζ και από τις δύο κατευθύνσεις, έως τις 09:00 σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας).
Στο μεταξύ, ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες, όπως και χιλιάδες εταιρείες που βασίζονται στη μεταφορά αγαθών με τα πλοία που «μπλόκαραν» στην περιοχή, ακόμη υπολογίζουν τις ζημιές. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να απαιτηθούν εβδομάδες, ή ακόμη και μήνες, προκειμένου να αποκατασταθούν οι παράπλευρες συνέπειες για την παγκόσμια ναυτιλία.
Ήδη κάποια πλοία είχαν φύγει από την περιοχή, επιλέγοντας εναλλακτική, μεγαλύτερη, διαδρομή γύρω από την Αφρική. Αναπόφευκτα, φορτία θα φτάσουν στον προορισμό τους με μεγάλη καθυστέρηση, ενώ μπορεί να υπάρξει συμφόρηση σε λιμάνια, ενώ τα πάνω- κάτω ήρθαν και στα προγράμματα για τις μελλοντικές μεταφορές. Εξαιτίας όλων αυτών, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί το κόστος μεταφοράς αγαθών στην Ευρώπη.
Στο μεταξύ, χθες η Αίγυπτος έκανε γνωστό ότι θα διεκδικήσει αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία του Ever Given.
«Θα απαιτήσουμε αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για όλες τις συνέπειες από την ακινητοποίηση του πλοίου, για τη χρήση όλων των ρυμουλκών, θα απαιτήσουμε το πλήρες κόστος», δήλωσε ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, συνεργάτης του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Ο ίδιος επέρριψε τις ευθύνες στον καπετάνιο του πλοίου. «Αυτό που συνέβη ήταν ευθύνη του καπετάνιου, το κανάλι μας είναι ασφαλές», δήλωσε.