Ένας ένας οι παλιοί βετεράνοι πλοίαρχοι τής γραμμής του Αργοσαρωνικού αποσύρονται. Ήρθε η ώρα ενός ακόμη. Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ του Άγιος Νεκτάριος Αίγινας καπτά ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ κατέθεσε κι’ αυτός τα δικαιολογητικά τών 30+ χρόνων θαλάσσιας υπηρεσίας του.

Στην Αίγινα τον γνωρίσαμε αρχικά ως πλοίαρχο τών τουριστικών ANNA MARU και ΕΡΜΗΣ και τα τελευταία χρόνια στον ΡΟΥΛΗ…

Ένας ικανότατος όπως όλοι άλλωστε που πέρασαν (και είναι ακόμη) έμπειρος άξιος ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ που ενέπνεε σε όλους μας με το κύρος του πλήρωμα και επιβάτες εμπιστοσύνη σιγουριά και σεβασμό. Μα το κυριότερο ένας άνθρωπος. Ένας άνθρωπος που διέσωσε ζωές στην θάλασσα και τιμήθηκε γι’ αυτό.

Ένας αριστοκράτης (όπως και ένας άλλος που θα έρθει η ώρα του να γράψω κάτι) με το χαμόγελο την καλοσύνη του πρόσχαρος πάντα σε υποδεχόταν στο πλοίο του. Η γέφυρα ανοιχτή σε όποιον του ζητούσε να ρίξει μία ματιά μέσα όχι μόνο στους περιστασιακούς επιβάτες αλλά πολύ περισσότερο σε αυτούς τούς τακτικούς τούς γνώριμους τούς φίλους. Καλώς τον καπτά Νίκο τί θα κεράσω με προσφωνούσε πάντα κι ‘ας μην ήμουν τ’ ομολογώ από τούς συχνούς.

Ένας ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ που ποτέ δεν έβλεπες να υψώνει φωνή ή να είναι εκνευρισμένος. Ήρεμος πράος με μία απλότητα στην φωνή όταν έδινε εντολές στις κινήσεις του γεμάτος αυτοπεποίθηση δεν άφησε ποτέ μα ποτέ να καταλάβει κανένας εάν τον απασχολούσε κάτι πιο σοβαρό από τον ασφαλή απόπλου κατάπλου πλοίου και επιβατών. Θα μπορούσα να έγραφα και άλλα πολλά.

Γνωρίζοντας όμως τον χαρακτήρα του σεμνός ταπεινός αξιοπρεπής σταματώ εδώ.

Κύριε ΠΛΟΙΑΡΧΕ εγώ προσωπικά σας ευχαριστώ πολύ για όλες τις στιγμές που ζήσαμε μαζί στην γέφυρα σας.

Σάς ευχαριστώ πολύ για όλα αυτά που μου με υπομονή καταφέρατε να προσθέσετε στις λιγοστές ναυτικές μου γνώσεις. Σας εύχομαι πλέον καλός πολίτης να ζήσετε με την οικογένειά σας καί να απολαύσετε την υπόλοιπη ζωή σας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ τίποτα άλλο.

Κείμενο-φωτογραφίες στο προφίλ του στο Facebook Νικος Χαλδαιος

Photo: Από το προφίλ στο facebook του cpt Απόστολου