Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου, 2024
Αθήνα Ελλάδα

Ενδιαφέρον Τούρκων επενδυτών για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σμύρνης με Θεσσαλονίκη – «Ναυαγεί» η στάση στη Μυτιλήνη

Ζωηρό επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και τη δρομολόγηση πλοίου προκύπτει – εκτός από αυτό που έχει εκδηλώσει εδώ και τρία χρόνια η Levante Ferries  και από την Τουρκία. «Υπάρχουν Τούρκοι επιχειρηματίες οι οποίοι θέλουν να επενδύσουν στις διεθνείς μεταφορές και ήδη έχουν κάνει κινήσεις και σχετικές κρούσεις για να βάλουν πλοίο στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, ξεκινώντας τα δρομολόγια τους επόμενους μήνες» επιβεβαίωσε στο ethnos.gr o Μιχάλης Τριανταφυλλίδης, σύμβουλος ανάπτυξης που σχεδίασε από το 2016 την λειτουργία της γραμμής και οργάνωσε όλες τις συναντήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για το θέμα μέχρι σήμερα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τόσο σε ανώτατο πολιτικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Levante Ferries
Levante Ferries

«Καμία εταιρία από αυτές που ενδιαφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεν έχει εμπειρία στις διεθνείς μεταφορές και άρα να προχωρήσει»

Την ίδια ώρα παράγοντες της ναυτιλιακής αγοράς εκφράζουν σοβαρές. αμφιβολίες  για το κατά πόσον τελικά η Levante Ferries δρομολογήσει πλοίο στην συγκεκριμένη γραμμή, απόφαση που έχει αναβληθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Η διετής- μέχρι στιγμής- καθυστέρηση δρομολόγησης πλοίου στη γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης, όπως έχει τονίσει η εταιρία, οφείλεται στην πανδημία η οποία πήγε πίσω τον σχεδιασμό της. Ωστόσο, όπως επισήμαναν τα συνδικάτα των Τούρκων φορτηγατζήδων σε δύο συσκέψεις που έγιναν για αυτό το θέμα, οι εξαγωγές πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία

«Απαιτείται μια τεχνογνωσία στις διεθνείς μεταφορές. Η εταιρία που θα την αναλάβει πρέπει να την έχει. Και καμία από αυτές που ενδιαφέρθηκαν μέχρι στιγμής δεν την έχει και άρα δεν μπορεί να προχωρήσει τις διαδικασίες δρομολόγησης της γραμμής» τονίζει στο ethnos.gr ο σύμβουλος ανάπτυξης της ακτοπλοϊκής γραμμής Σμύρνης-Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τριανταφυλλίδης.

Η γραμμή θα στηρίζεται στη μεταφορά φορτίων και όχι επιβατών

Σημειώνεται ότι αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται στη Δραπετσώνα οι τελευταίες επισκευές και εργασίες αναβάθμισης του πλοίου «Smyrna di Levante» και σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας τοπλοίο σύντομα υπόσχεται να ταξιδεύει τους επιβάτες του από τη Νύφη του Θερμαϊκού στην Κοσμοπολίτικη Μικρασιάτισσα. Το πλοίο δέχθηκε ολοκληρωτική μετασκευή, ευρεία τεχνολογική αναβάθμιση, καθώς και πλήρη αναδιαμόρφωση και ανακαίνιση των εσωτερικών του χώρων. Έχει μήκος 160 μέτρα, ταχύτητα 18 κόμβους και θα μπορεί να μεταφέρει 950 επιβάτες, 60 φορτηγά, ενώ θα διαθέτει και 200 καμπίνες. Πρόκειται, όμως, όπως λένε παράγοντες της αγοράς για πλοίο μεταφοράς κυρίως επιβατών και όχι φορτηγών.

Από την άλλη, υπολογίζεται ότι συνολικά περισσότερα από 500.000 ΙΧ. από τον Απρίλιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου περνούν από την Εγνατία Οδό και είναι Τούρκοι μετανάστες απ’ όλη την Ευρώπη που γυρνούν στην πατρίδα τους για διακοπές κάθε χρόνο. Πάνω από τους μισούς πηγαίνουν στην Κεντρική Τουρκία. Αυτοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την γραμμή γιατί με ένα εισιτήριο θα έχουν την δυνατότητα να περνούν από την Ιταλία στην Ηγουμενίτσα και από την Θεσσαλονίκη στη Σμύρνη, συνεχίζοντας το ταξίδι τους. Μια κίνηση που απαιτεί την συνεργασία τω πρακτόρων της Τουρκίας.

Το πλοίο δεν θα κάνει στάση στη Μυτιλήνη

Από τον χάρτη της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σμύρνης βγαίνει η στάση που είχε εξαγγείλει πρόσφατα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης στη Μυτιλήνη διότι το τελωνείο του λιμανιού δεν διαθέτει ζώνη Σέγκεν και δεν μπορεί να υποδέχεται πλοία από τρίτες χώρες που κουβαλούν εμπορεύματα με δελτία TIR. Στο υπουργείο Εξωτερικών έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις για το θέμα της στάσης του πλοίου στη Μυτιλήνη με το υπουργείο να ανάβει «κόκκινο» καθώς το λιμάνι του νησιού δεν έχει τελωνείο που να πληροί τις προδιαγραφές των ευρωπαϊκών εισόδων από τρίτες χώρες. Το τελωνείο του λιμανιού της Μυτιλήνης δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για υγειονομικό έλεγχο ζώων και φυτών, ούτε όμως και σκάνερ για τα εμπορεύματα. Μέχρι σήμερα, εξάλλου, δέχεται μόνο τουρίστες από τα τουρκικά παράλια, όχι όμως και εμπορεύματα.

Σε εξέλιξη οι εργασίες στα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και Σμύρνης

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ολοκλήρωσης των υποδομών που απαιτούνται να γίνουν στα λιμάνια Αλτσανάκ της Σμύρνης και της Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησαν στο ethnos.gr οι εμπλεκόμενοι φορές της γραμμής είναι ένα πρότζεκτ σύνθετο γιατί πρόκειται για σύνδεση της Θεσσαλονίκης με μια τρίτη χώρα-εκτός EE- και θα πρέπει πρώτα να  διασφαλιστούν όλες οι τελωνειακές διαδικασίες εισόδου επιβατών και εμπορευμάτων. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει ήδη φτιάξει την ζώνη που θα κατεβαίνουν τα συγκεκριμένα φορτηγά αλλά και οι επιβάτες για να περάσουν διαβατηριακό έλεγχο. Μεταξύ άλλων κρίσιμο στοιχείο για την επιτυχία της γραμμής είναι η διασφάλιση ότι θα γίνονται γρήγορα όλες οι τελωνειακές διαδικασίες όταν φτάνει η νταλίκα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης έτσι ώστε ο χρόνος αναμονής να είναι σχετικά σύντομος μέχρι το φορτηγό να βγει στην Εγνατία Οδό.

Η ιστορία της γραμμής

Οι πρώτες προσπάθειες για την σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης ξεκίνησαν το 2016 όταν το τιμόνι του ΟΛΘ κρατούσαν ο Δημήτρης Μακρής και ο αείμνηστος Γιάννης Παντής οι οποίοι ζήτησαν από τον Μιχάλη Τριανταφυλλίδη να διερευνήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να στηθεί μια ακτοπλοϊκή γραμμή μεταξύ των δύο πόλεων. Στις 9 Μαρτίου του 2016 έγινε η πρώτη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο λιμανιών στη Σμύρνη παρουσία του Μιχάλη Τριανταφυλλίδη και των συνεργατών του. Την ίδια χρόνια οι τότε πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας Αλέξης Τσίπρας και Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσαν ότι τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης με την Σμύρνη θα συνδεθούν ακτοπλοϊκώς, κάτι που επιβεβαιώθηκε και με ανακοίνωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας-Τουρκίας.

Συνάντηση Ερντογάν-Τσιπρα για τη γραμμή και η προσπάθεια Μπουτάρη

Το θέμα τέθηκε εκ νέου το 2019 κατά τη διάρκεια συνάντησης Ερντογάν-Τσίπρα στο τουρκικό προεδρικό μέγαρο με τις δύο πλευρές να συμφωνούν στην προώθηση υλοποίησης της γραμμής. Τρεις μήνες αργότερα αντιπροσωπεία της ελληνικής εταιρίας Levante Ferries συναντήθηκε με παραγωγικούς φορείς της Σμύρνης, τον δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης Μουσταφά Τουντς Σογιέρ αλλά και την τότε Ελληνίδα πρόξενο Αργυρώ Παπούλια, συζητώντας τεχνικές λεπτομέρειες του πρότζεκτ. «Πέρασαν τουλάχιστον 10 ακτοπλόοι που ήθελαν να κάνουν την γραμμή. Όλοι ήθελαν επιδότηση και κάπου εκεί ναυαγούσε το πράγμα» εξηγεί ο κ. Τριανταφυλλίδης. Προσπάθειες για τη δρομολόγηση πλοίου στη γραμμή Σμύρνης-Θεσσαλονίκης είχε κάνει στο παρελθόν και ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης χωρίς όμως επιτυχία. Κρίθηκε τότε ότι τα υψηλά τέλη ελλιμενισμού που ήταν σχεδόν διπλάσια στο λιμάνι Αλτσανάκ της Σμύρνης από ότι στον ΟΛΘ ήταν ανασχετικός παράγοντας για την υλοποίηση του πρότζεκτ.

Το λιμάνι της Σμύρνης

Το λιμάνι Αλτσανάκ της Σμύρνης είναι εμπορευματικό λιμάνι της Τουρκίας, το δεύτερο σε δυναμικότητα όσον αφορά στη διακίνηση containers. Aπό αυτό περνάει το 26% όλων των τουρκικών εξαγωγών, ενώ μεγάλο μέρος των εξαγωγών αφορά νωπά αγροτικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι το λιμάνι διαθέτει και cruise terminal, καθώς η Σμύρνη και η ακτή της Ιωνίας, με τον σημαντικό ιστορικό πλούτο τους, προσελκύουν τουρισμό κρουαζιέρας.

Το τουρκικό παράδειγμα συνδυασμένων μεταφορών

Σημειώνεται ότι καθημερινά φεύγουν από το λιμάνι του Τσεσμέ τρία RoRo (πλοία που κουβαλούν μόνο φορτηγά) τα οποία εντός τριών ημερών φτάνουν στο λιμάνι της Τεργέστης. Από την Τεργέστη το 80% των RoRo με καρούλια οδηγούνται στο σταθμό του Ίνσμπρουκ. Αντίστοιχα,  από την Σμύρνη φεύγουν κάθε πρωί τσάρτερ με τους οδηγούς αυτών των φορτηγών (στα πλοία μπαίνει μόνο η καρότσα) και όταν φτάνουν παίρνουν τους τράκτορες, τους κουμπώνουν στις καρότσες των φορτηγών που έχουν φτάσει και εξυπηρετούν όλη την Κεντρική Ευρώπη.

Προτεινόμενα Αρθρα

Ακολουθήστε μας

42,379ΥποστηρικτέςΚάντε Like
672ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
676ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


Τελευταία Άρθρα