Εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε από τον Κώστα Θωκταρίδη και την ομάδα του σε βάθος -110μέτρων το ναυάγιο του ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που βυθίστηκε στο Κάβο Ντόρο πριν από σαράντα χρόνια, παίρνοντας μαζί του τα μυστικά του και 28 ανθρώπινες ζωές…

Το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ είχε αγοραστεί το 1976 από την εταιρεία «Γραμμή Ηπείρου ΕΠΕ» του Αυγουστή Πολέμη. Ταξίδευε από τη Ραφήνα στις Κυκλάδες, ως επιβατηγό – οχηματαγωγό.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 1983 και ώρα 16:06, το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ απέπλευσε από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό την Άνδρο και άλλα νησιά των Κυκλάδων, μεταφέροντας 5 φορτηγά και 9 βυτιοφόρα με καύσιμα συνολικού βάρους 298 τόνων. Στο πλοίο επέβαιναν 21 άτομα ως πλήρωμα, 16 οδηγοί φορτηγών και 5 επιβάτες, αναμεσά τους και η Μ.Λάβδα με τα δύο της παιδιά. Εκείνο το απόγευμα ο καιρός ήταν κρύος, έβρεχε και έπνεαν ισχυροί άνεμοι.

Στις 18:20 το πλοίο ενώ έπλεε στο Κάβο Ντόρο πήρε επικίνδυνη δεξιά κλίση 16ο μοιρών. Ο πλοίαρχος Αντώνης Γαρδέλης αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα της κατάστασης έκανε αλλαγή πορείας με προορισμό το λιμάνι της Καρύστου και αμέσως μετά εξέπεμψε σήμα κινδύνου στο ραδιοτηλέφωνο, το οποίο έλαβε ο παράκτιος σταθμός του Λαυρίου.

Η ΑΠΩΛΕΙΑ
Περίπου 15 λεπτά μετά μία έκρηξη συγκλόνισε το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ κατά πάσα πιθανότητα λόγω διαρροής καυσίμων από τα βυτιοφόρα. Στο πλοίο ξέσπασε πυρκαγιά. Ακολούθησε δεύτερη ακόμα πιο ισχυρή έκρηξη και το πλοίο ανετράπη. Τότε, αποσπάστηκε τμήμα της υπερκατασκευής και τα φορτηγά που βρίσκονταν στο γκαράζ κατέληξαν στο βυθό. Στην περιοχή έσπευσαν για να βοηθήσουν τους ναυαγούς, το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Χρυσή Άμμος ΙΙΙ» από τη Ραφήνα, το επιβατηγό/οχηματαγωγό «Καστριανή Κέας» από την Κάρυστο, το ρωσικό ωκεανογραφικό πλοίο Γιάκοβ Γκάκελ (Yakov Gakkel – Яков Гаккель) το οποίο βρισκόταν στην περιοχή για υδρογραφικές έρευνες, το ρουμανικό «Μπολντέιν», η φρεγάτα «Λήμνος», το αντιτορπιλικό «Σφενδόνη» του Πολεμικού Ναυτικού και παραπλέοντα σκάφη. Αεροσκάφος C130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριχνε φωτιστικές φωτοβολίδες για να διευκολύνει τις έρευνες. Δυστυχώς όμως από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες μόνο 14 διασώθηκαν, 12 άτομα από το ρωσικό ωκεανογραφικό, 1 άτομο από το ρουμανικό φορτηγό και 1 από το «Χρυσή Άμμος ΙΙΙ». Ανάμεσα στους 14 επιζήσαντες ήταν μόνο 3 μέλη του πληρώματος ενώ ανάμεσα στους 28 νεκρούς ήταν και η μητέρα με τα δύο παιδά της…

Εν τω μεταξύ, το πλοίο παρέμενε στην επιφάνεια ανεστραμμένο και παρασύρονταν από τα ρεύματα για τουλάχιστον 3 ώρες μέχρι τη στιγμή που χάθηκε για πάντα στο βυθό του Αιγαίου …

1983 – 2023: Το ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ έρχεται στο φως
Σαράντα χρόνια μετά την τραγική του απώλεια η ομάδα του ερευνητή Κώστα Θωκταρίδη εντοπίζει το βυθισμένο ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σε βάθος -110μέτρων.
Οι πρώτες εικόνες από το ναυάγιο προκαλούν δέος. Εντυπωσιάζει το γεγονός ότι από την πυρκαγιά και τις εκρήξεις αποκολλήθηκε μόνο τμήμα της υπερκατασκευής ενώ όλο το υπόλοιπο πλοίο παραμένει ακέραιο στο βυθό. Κατά το παρελθόν είχαν εντοπιστεί κάποια από τα φορτηγά και τμήμα της υπερκατασκευής αλλά όχι το ναυάγιο του Χρυσή Αυγή, που δεν βρίσκεται στο ίδιο σημείο.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΒΥΘΟ
Μετά τις εκρήξεις και την ανατροπή το πλοίο – όπως προκύπτει από την αυτοψία – κατά την διάρκεια της βύθισης έχοντας νωρίτερα απαλλαγεί από το φορτίο των φορτηγών επανήλθε λόγω του χαμηλού μεσοκεντρικού βάρους των μηχανών και των δεξαμενών στην ορθή θέση και επικάθισε στον αμμώδη βυθό με την τρόπιδα και με δεξιά κλίση 8 μοιρών. Ξεχωρίζουν τα χαρακτηριστικά φουγάρα κίτρινου χρώματος με το ασπροκόκκινο λογότυπο της πλοιοκτήτριας εταιρείας, το γράμμα Π . Για την επιχείρηση εντοπισμού και ταυτοποίησης χρησιμοποιήθηκε ειδικό υποβρύχιο τηλεκατευθυνόμενο όχημα ROV (Remote Operated Vehicle).Ο καταπέλτης της πρύμνης είναι κλειστός και ασφαλισμένος, οι άγκυρες είναι στη θέση τους στα όκια του πλοίου ενώ παρατηρείται μετατόπιση ελασμάτων προς τα δεξιά. Πάνω στο ναυάγιο υπάρχουν αλιευτικά εργαλεία όπως το δίχτυ δίπλα στη σκάλα που οδηγούσε στο ανώτερο κατάστρωμα της πρύμνης. Στην πρύμνη διακρίνεται και το βίντσι που χρησιμοποιείτο για τη διαχείριση των κάβων όταν το πλοίο έδενε σε λιμάνι. Στη πρυμναία δεξιά πλευρά φαίνεται καθαρά ο διάδρομος που ακόμα και σήμερα έχει τα δύο χαρακτηριστικά παγκάκια… επίσης εκεί υπάρχει μισάνοιχτη η ανθρωποθυρίδα που οδηγούσε στο μηχανοστάσιο …

Συντελεστές : Νίκος Ανέστης, Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη, Γιώργος Μαραγκουδάκης, Ρένα Γιατροπούλου, Άρης Μπιλάλης, Κωνσταντίνα Τσίρπου, Θωκταρίδης Κώστας.

Ευχαριστούμε το Αρχείο Εφημερίδων της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας & Ενημέρωσης.

Μοντάζ, σκηνοθεσία : Αγάπη Ωκεανίς Θωκταρίδη.

Βιβλιογραφία :
ΝΑΥΑΓΙΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ – SHIPWRECKS ON THE COASTAL LINES OF ANDROS. ΘΩΚΤΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ, ΜΠΙΛΑΛΗΣ ΑΡΗΣ ISBN139786188268609. Εκδότης : ΦΙΛΟΠΡΟΟΔΟΣ ΟΜΙΛΟΣ «ΤΟ ΓΑΥΡΙΟ» Χρονολογία Έκδοσης Ιούλιος 2016 Αριθ. Σελ. 198.