Τις βάσεις για την αναμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά σκοπεύουν να βάλουν το 2018 τα στελέχη του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς με στόχο να προσελκύσουν επιβάτες κρουαζιεροπλοίων, αλλά και μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ώστε να κάνουν το «μεγάλο λιμάνι» home port.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται εντός του 2018 να δρομολογηθούν εξελίξεις ως προς την κατασκευή στον χώρο του λιμανιού στην πύλη Ε2 ενός 4στερου ή 5στερου ξενοδοχείου (αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένα στην πόλη), εμπορικού κέντρου εντός του λιμανιού, μέσα στο οποίο θα υπάρχουν καταστήματα, εστιατόρια κ.ά., πολιτιστικού κέντρου.
Επίσης πρόκειται να ξεκινήσει και η διαδικασία επέκτασης των νέων προβλητών στο νότιο τμήμα του λιμανιού προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης τεσσάρων κρουαζιεροπλοίων νέας γενιάς. Στο θέμα της επέκτασης του λιμανιού θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του ΟΛΠ που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις και συνέδρια στο εξωτερικό έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές ειδικά για το θέμα του ξενοδοχείου, για το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος διαχείρισής του, εάν δηλαδή για παράδειγμα ο νέος ιδιοκτήτης αναλάβει την κατασκευή και διαχείριση και πληρώνει μιας μορφής ενοίκιο στον Οργανισμό. Αναφορικά με τα καταστήματα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από αρκετούς έλληνες επιχειρηματίες.
Στόχος είναι οι επιβάτες που έχουν ήδη επισκεφτεί την Ακρόπολη και άλλους χώρους αρχαιολογικού, και όχι μόνο, ενδιαφέροντος στην Αθήνα να αποβιβάζονται από τα κρουαζιερόπλοια (σήμερα η πλειοψηφία τους μένει πάνω στο πλοίο) και να γνωρίζουν το λιμάνι, αλλά και την πόλη του Πειραιά και για τον λόγο αυτόν υπάρχει διαρκής συνεργασία με τον Δήμο της πόλης που έχει σχεδιάσει και αυτός μια σειρά από δράσεις με στόχο την προσέλκυση τουριστών.
Παράλληλα, πόλος έλξης θέλουν να είναι και για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων που επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα αλλά και για αυτούς που φτάνουν αεροπορικώς στη χώρα μας με σκοπό να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα κρουαζιερόπλοια που φτάνουν στον Πειραιά.
Την ίδια στιγμή, τα στελέχη του ΟΛΠ έχουν «επενδύσει» σημαντικά στην αγορά της Κίνας με στόχο να προσελκύσουν στην Ελλάδα ακόμη περισσότερους Κινέζους καθώς μπορούν πλέον να έρχονται απευθείας στη χώρα μας με πτήσεις της Air China.
Οπως είχε τονίσει σε ομιλία της η διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Marketing του ΟΛΠ κυρία Θεοδώρα Ρήγα, το λιμάνι του Πειραιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο έχοντας τη δυνατότητα να εξυπηρετεί ταυτόχρονα 9 με 11 πλοία, μεταξύ των οποίων και νέας γενιάς. Σημειώνεται πάντως ότι στη νέα προβλήτα για μικρά και μεσαία κρουαζιερόπλοια που εγκαινιάστηκε στις αρχές Οκτωβρίου 2016 στην περιοχή του Αγίου Νικολάου ακόμη δεν έχει «δέσει» πλοίο λόγω ορισμένων εκκρεμοτήτων, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του 2018, ενώ δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί και για πλοία της ακτοπλοΐας.
Επίσης είχε αναφερθεί στην επέκταση του νότιου λιμένα όπου θα υπάρχει η δυνατότητα εξυπηρέτησης 4 κρουαζιεροπλοίων νέας γενιάς άνω των 400 μέτρων έκαστο, ενώ προανήγγειλε νέες υποδομές στη χερσαία ζώνη, όπως ξενοδοχεία, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και άλλες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν το home porting ενώ θα δημιουργήσουν ενδιαφέρον για τη μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στον λιμένα επιβατών κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας.
Επιπλέον, είχε κάνει λόγο για μείωση της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση των εταιρειών κρουαζιέρας και για τη δυνατότητα παροχής καυσίμου 500 cst, 700 cst και 380 cst με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο.
Ακόμη έχει δρομολογηθεί και το σύστημα προγραμματισμού αφίξεων-αναχωρήσεων (Berth Allocation System) για να υπάρχει έγκαιρη επιβεβαίωση για τις θέσεις των κρουαζιεροπλοίων σε βάθος χρόνου δύο ετών.
Καλύτερος συντονισμός στην κρουαζιέρα
Σημειώνεται ότι στον τομέα της κρουαζιέρας στελέχη του κλάδου τονίζουν διαρκώς την ανάγκη καλύτερου συντονισμού και οργάνωσης. Οπως σημειώνουν σε όλον τον κόσμο οι εταιρείες κρουαζιέρας σχεδιάζουν εφέτος για να υλοποιήσουν έπειτα από 2 – 3 χρόνια και έτσι έχουν χρόνο να ναυπηγήσουν νέα πλοία ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, αλλά κυρίως να «πουλήσουν» έγκαιρα τα πακέτα διακοπών τους από Ιαπωνία και Κίνα μέχρι Βόρεια και Νότια Αμερική. Σε αυτό «συμμάχους» έχουν τις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς λιμένων και τις τοπικές Αρχές.
Υπόδειγμα κατ’ αυτούς αποτελεί η Βαρκελώνη όπου έχει συσταθεί μια ολιγομελής επιτροπή για την κρουαζιέρα στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εταιρειών του κλάδου, των τοπικών υπηρεσιών π.χ. για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, του τοπικού αεροδρομίου και της κυβέρνησης.
Τα μέλη της συγκεκριμένης επιτροπής συνεδριάζουν, αποφασίζουν και άμεσα υλοποιούνται οι αποφάσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βαρκελώνη, παρά το τρομοκρατικό χτύπημα στις 17 Αυγούστου – μέσα στην υψηλή τουριστική περίοδο του καλοκαιριού – κατάφερε να κρατήσει τους επιβάτες τής κρουαζιέρας και δεν υπήρξαν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.
Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην Ελλάδα με μια πολυμελή Εθνική Συντονιστική Επιτροπή Κρουαζιέρας που δεν συνεδριάζει, με αποτέλεσμα οι εταιρείες κρουαζιέρας ουσιαστικά να σχεδιάζουν τα ταξίδια μόνες τους με τη συνδρομή κυρίως τοπικών αρχών που βλέπουν τα κρουαζιερόπλοια ως «μάννα εξ ουρανού» καθώς ενισχύεται η τοπική οικονομία τους.
Επίσης στελέχη της Celestyal Cruises σημείωναν ότι με τις κλιματολογικές αλλαγές η Ελλάδα αποτελεί πλέον ιδανικό προορισμό για επιβάτες κρουαζιέρας όλον τον χρόνο και όχι μόνο από την άνοιξη ως το φθινόπωρο.
tovima.gr