Η άμεση ολοκλήρωση των έργων του Adri–Up και η συνεργασία Ελληνικών λιμένων με το λιμάνι της Τεργέστης ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης, κατά την επίσκεψή του στον λιμένα της Τεργέστης. Η επίσκεψη έγινε μετά από πρόσκληση του Port Network Authority of Trieste, στις 19 Δεκεμβρίου 2018. Τον κ. Λαμπρίδη συνόδευσαν Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας Α.Ε. Ανδρέας Νταής και ο Ειδικός Σύμβουλος του Γραφείου του ΓΓΛΛΠΝΕ, Κρίτων Βαλλεράς.
Κατά τις συνομιλίες που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τον πρόεδρο του Port Network Authority of Trieste, Mario Sommariva και με στελέχη του Οργανισμού, διαπιστώθηκε από κοινού η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ADRIATIC MOS UPGRADED SERVICES ADRI UP (Adri–Up), προκειμένου τα οφέλη από αυτά τα έργα να ξεκινήσουν να έχουν, το συντομότερο, θετικές επιπτώσεις, τόσο στην οικονομία των δύο χωρών, όσο και συνολικά την περιφέρεια της Αδριατικής. Ο κ. Sommariva εξήγησε την λειτουργία του καθεστώτος ελεύθερης ζώνης στον λιμένα Τεργέστης, αλλά και την εξαιρετική σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού με σημαντικούς προορισμούς στην Κεντρική Ευρώπη.
Υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του προγράμματος Adri–Up θα κατασκευαστεί το Επιχειρηματικό Πάρκο Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή κόμβου για την οδική σύνδεση του Επιχειρηματικού Πάρκου με την Εγνατία Οδό. Αντίστοιχα, έργα λιμενικών υποδομών προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στα λιμάνια της Τεργέστης και της Ανκόνα.
Επίσης, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας των Ελληνικών λιμένων και του λιμένα της Τεργέστης για εξυπηρέτηση των μεταφορικών ροών που προέρχονται, τόσο από την Ασία, όσο και από τις χώρες της μέσης Ανατολής και την Τουρκία και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μια σημαντική δυναμική και υψηλές προοπτικές εξυπηρέτησης των μεταφορικών ροών από τα Ελληνικά λιμάνια και το λιμάνι της Τεργέστης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του λιμανιού της Τεργέστης, το οποίο λειτουργεί κατά το πρότυπο «LANDLORD”. Αυτό το πρότυπο προωθείται για τα υπόλοιπα Ελληνικά λιμάνια που αποτελούν Ανώνυμες Εταιρείες, σύμφωνα με τον νέο νόμο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που θα ψηφιστεί σύντομα.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε τους διαφορετικούς τερματικούς σταθμούς εξυπηρέτησης εμπορευμάτων του λιμανιού της Τεργέστης, όπου επίσης συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με Ελληνικά λιμάνια.
Την επόμενη ημέρα ο κ. Λαμπρίδης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης Μαρία Κασωτάκη, καθώς και με μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου και στις υποδομές της Κοινότητας, η οποία προσφέρει σημαντικό πολιτιστικό και μορφωτικό έργο, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, όση και η παρουσία του Ελληνισμού στην πόλη της Τεργέστης. Επίσης, επισκέφτηκε το Ελληνικό προξενείο της Τεργέστης και συναντήθηκε με την πρόξενο κα Μαρίνα Κέδρου – Παππά και στελέχη του προξενείου. Είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την σημαντική συμβολή του προξενείου στην εξυπηρέτηση, όχι μόνο του ελληνισμού της περιοχής, αλλά και την λειτουργία του ως συνδετικού κρίκου στον τομέα της οικονομίας και του πολιτισμού με την Ιταλία.
Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Στάθη Λουκά – επίλεκτο μέλος της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης – για την πολύτιμη συμβολή του στην επιτυχία των συναντήσεων, τόσο με την ηγεσία του Port Network Authority of Trieste, όσο και με την ηγεσία της Ελληνικής Κοινότητας Τεργέστης.