ΠΡΟΣ : ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ 8 ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΝΟ                             12/11/2020

ΚΟΙΝ. : Π.Ν.Ο. – ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ – Ε.Κ.ΠΕΙΡΑΙΑ – ΜΜΕ

Συνάδελφοι,

Με αφορμή την επιστολή σας προς τα μέλη της Διοίκησης της ΠΝΟ (09/11/20) και σε αυτά που αναφέρεσθε, δεν μπόρεσα να αντισταθώ στο να μην σας απαντήσω.

Σαν νέοι εξερευνητές, σε ρόλο Κολόμβου, συμπεριφέρεστε σαν να ανακαλύψατε την νέα γη. Έπειτα από 7 χρόνια από τον Ν.4150/13 με τις κουτσουρεμένες συνθέσεις και μετά 4 μήνες από τον επαίσχυντο Ν. 4714/20 που καταργεί τις ΣΣΕ, τις συνθέσεις και εν μέρει την κατάργηση του Πλοιάρχου στην ποντοπόρο ναυτιλία, καθώς και τα κτυπήματα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, την ανεργία, την εκπαίδευση (ακριβώς όπως τα αναφέρετε), ξυπνήσατε από τον λήθαργο μετά ένα χρόνο που έχει να συνεδριάσει η ΠΝΟ, καθώς ξέρουν οι πάντες ποιοι φταίνε ακριβώς, και ζητάτε την επανεκκίνηση της ΠΝΟ.

Τώρα αντιληφθήκατε, μετά ένα χρόνο, ότι πρέπει να αφήσουμε τις διαφορές μας κατά μέρος. Να κάνουμε κινητοποιήσεις και απεργίες. Νέες λέξεις στο λεξιλόγιο σας που μέχρι πρότινος ήταν λέξεις απαγορευμένες για εσάς. Από πότε ξαφνικά γίνατε επαναστάτες και μιλάτε για αγώνες; Θέλετε να γίνετε ήρωες; Αμ δε. Όταν σας κάλεσα στις 30/07/20 να βρεθούμε όλοι και να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα που μας έπληξε ξαφνικά με τον επαίσχυντο νόμο του υπουργού, και να κινητοποιήσουμε το μεγάλο μας όπλο, τους ναυτικούς, με δυναμικούς αγώνες, θυμάστε τι λέγατε τότε; Δεν είπατε τίποτα. Δεν κάνατε ούτε μία μνεία, ούτε έστω μία αναφορά. Με χλευάσατε. Ο Ε. Τσικαλάκης μου απάντησε: θα πάμε κόντρα στον άνθρωπό μας, στον υπουργό μας; Το θυμάστε κύριε Τσικαλάκη; Ούτε ένα κιχ, ούτε μια λέξη για την ταμπακιέρα. Η σιωπή σας ήταν εκκωφαντική. Το άδειο βαρέλι κάνει θόρυβο. Έτσι και εσείς. Φυσικά ορισμένοι από εσάς δεν έχουν ούτε συνδικαλιστική δράση να δείξουν, αλλά ούτε συνδικαλιστική συνείδηση. Τις θέσεις τις πήραν ορισμένοι ελέω Θεού και με τις ευλογίες και την επιβολή των προκατόχων των. Πείτε μας ορισμένοι, τι αγώνες κάνατε και πως υπερασπισθήκατε τα συμφέροντα των ναυτικών από τα ναυτιλιακά γραφεία που υπηρετούσατε; Το λιμάνι ξέρει. Μπορείτε ορισμένοι από εσάς να μας πείτε την συνδικαλιστική σας ιστορία και δράση; Τώρα ξυπνήσατε από τον λήθαργο και θέλετε να ηγηθείτε, καπηλευτείτε και να καρπωθείτε με τις δήθεν πρωτοβουλίες σας τους αγώνες για τα συμφέροντα των ναυτικών. Δεν έρχεστε δεύτεροι, αλλά τελευταίοι και καταϊδρωμένοι.

Στην αθόρυβη, άκαρπη και ασήμαντη πορεία σας, κενού περιεχομένου, μετά το άδειασμα των συμμάχων σας και κοινωνικών εταίρων όπως τους αποκαλείτε, αυτό που πετύχατε ήταν όλα αυτά που έγιναν εις βάρος των ναυτικών, χωρίς εσείς να αρθρώσετε έστω μία λέξη ένα φωνήεν από την πρώτη στιγμή. Άκρα του τάφου σιωπή. Αλήθεια τι προσωπικά συμφέροντα εξυπηρετήθηκαν όταν ξεπουλήθηκε ο Έλληνας ναυτεργάτης με τον Ν. 4714/20. Που είσαστε στις 24/09/20 στην απεργία που προκήρυξαν τα 5 σωματεία της ΠΝΟ για τον επαίσχυντο νόμο 4714/20. Την θυμάστε κύριε Τσικαλάκη την ανάρτηση στην ιστοσελίδα σας; Θα σας την θυμίσω. Οι Πλοίαρχοι δεν συμμετέχουν στην απεργία. Γιατί δεν μας δίνεται μια απάντηση γιατί δεν συμμετείχατε τότε και σας ακολούθησαν και τα άλλα επτά σωματεία; Τώρα τι σας έκανε να θέλετε να ξεκινήσετε αγώνες για τα δίκαια αιτήματα των ναυτικών. Τότε δεν ήταν δίκαια τα αιτήματα των ναυτικών; Τώρα τα ανακαλύψατε αφού πέρασαν 4 μήνες και ήλθε ο χειμώνας που τα περισσότερα πλοία είναι δεμένα και είναι και ο κορονοϊός. Χωρίς επιβάτες, χωρίς κίνηση. Τώρα παρακαλάνε οι εφοπλιστές να σταματήσουν τα πλοία τους. Γιατί δεν κάνατε την πρόταση σας τον Αύγουστο που οι κοινωνικοί σας εταίροι θα το αισθανόντουσαν μέχρι το κόκαλο; Εξηγήστε μας να μάθουμε και εμείς.

Θυμάστε τότε (30/07/20) με λοιδορούσατε και λέγατε ότι δεν κάθεσθε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσετε με ταξικά σωματεία που σας αποκαλούν νόθους και συμμάχους του Γεν. Γραμμ. της ΠΝΟ. Τι άλλαξε από τότε μέχρι σήμερα και τώρα τους θεωρείται ισότιμους και άξιους συνομιλητές για να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι των συζητήσεων;

Τώρα ανακαλύψατε μετά ένα χρόνο, ότι επιβάλλεται να παραμερίσουμε τις διαφορές μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των ναυτικών και να βγει η ΠΝΟ από το αδιέξοδο.

Όσο για τους τιμητές των πάντων και τους αυλικούς, στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Έχουν αναρωτηθεί οι 7 που ακολουθούν τον ένα, που δεν έχουν λόγο να πουν κάτι, ποιοι είναι οι αυλικοί και ποιοι είναι οι αλαζόνες και ναρκισσιστές της εξουσίας που τους έσυραν σε αυτό το αδιέξοδο την ΠΝΟ. Δεν έχουν αντιληφθεί ακόμη τι παιχνίδια παίζονται; Γιατί συνάδελφοι εθελοτυφλείτε; Σε τι προσδοκάτε και ελπίζετε;

 

ΜΟΥΓΙΟΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ Πανελλήνιας Ένωσης Ηλεκτρολόγων – Ηλεκτρονικών Ε.Ν.