Την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στο studio του web radio ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, στην εκπομπή «Καλημερούδιας σας» η Ελένη Χιόνη είχε μια εφ΄ ολης της ύλης συζήτηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον εκπρόσωπο της ακτοπλοϊκής εταιρίας Levante Ferries, Γιάννη Πυλαρινό.

Ο Γιάννης Πυλαρινός είναι ο άνθρωπος των ..λιμανιών και είναι πάντα σε κίνηση. Είναι ο υπεύθυνος για τα πρακτορεία της εταιρείας και τα δρομολόγια. Είναι η ασπίδα της εταιρίας σε κάθε δυσκολία. Ακούραστος , πάντα χαμογελαστός με τον καλό το λόγο, είναι από τα πιο αγαπητά στελέχη της Levante Ferries τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους απλούς επιβάτες.. Το ότι τον καταφέραμε να καθίσει μερικές ώρες στην καρέκλα του studio και μετά στο γραφείο για τη συζήτηση,  είναι άθλος!!

Η ραδιοφωνική εκπομπή προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον στους ακροατές , (Ακούστε την εδω ) τα σημαντικότερα σημεία της παρουσιάστηκαν και την επόμενη ημέρα ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ, επειδή όμως το ενδιαφέρον των Αναγνωστών και Ακροατών παραμένει υψηλό , στο σημερινό άρθρο θα συνοψίσουμε όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο κ. Πυλαρινός και στο μικρόφωνο της εκπομπής «Καλημερούδια σας» αλλά και στην συζήτησή μας μετά.

Το καλοκαίρι του 2019 θα μείνει στην ιστορία…
Δεν νομίζουμε ότι θα ξεχάσουν εύκολα οι Κεφαλονίτες το φετινό καλοκαίρι καθώς η κίνηση στα πλοία και στους επιβάτες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.. Η Levante Ferries όχι μόνο απορρόφησε την κίνηση που είχε η Kefalonian Lines αλλά σημείωσε και μια σημαντική επιπλέον αύξηση επιβατών προς Κεφαλονιά και Ιθάκη χάρη στην πετυχημένη διαφημιστική προβολή του 11880 στο σύνολο των κεντρικών τηλεοπτικών σταθμών με Πανελλαδική εμβέλεια.

H Levante Ferries κυρίαρχος αλλά όχι μονοπώλιο!
Από τις 23 Νοεμβρίου 2018 που η KefalonianLines ανακοίνωσε την διακοπή των δρομολογίων σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο καθώς η Levante Ferries αγόρασε το πλοίο ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, η LevanteFerries αναδείχτηκε ως η μοναδική εταιρεία που μπορεί να εξυπηρετεί τα νησιά μας με ασφαλή, αξιόπλοα και πολυτελή πλοία.

Από τις 23 Νοεμβρίου 2018 η LevanteFerries είναι η μοναδική εταιρεία που συνδέει την Κεφαλονιά με την Κυλλήνη και τη Σάμη, όπως και τη Ζάκυνθο με την Κυλλήνη , όχι όμως και η μοναδική που συνδέει την Κεφαλονιά με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς υπάρχει και η γραμμή Σάμη – Λευκάδα και Σάμη – Αστακός,  την οποία καλύπτει άλλη ακτοπλοϊκή εταιρεία.

Σε καμία περίπτωση, δηλώνει ο κ. Πυλαρινός, δεν είμαστε μονοπώλιο. Δεν είμαστε μόνοι στην σύνδεση της Κεφαλονιάς με την υπόλοιπη Ελλάδα ακτοπλοϊκώς, ούτε έχουμε υπογράψει οποιαδήποτε προνομιακή σύμβαση αποκλειστικότητας. Ανά πάσα στιγμή κάποια ακτοπλοϊκή εταιρεία μπορεί να αιτηθεί μερίδιο των δρομολογίων.  Ούτε βεβαίως ήταν δική μας ευθύνη που μείναμε μόνοι στις συγκεκριμένες γραμμές , η KefalonianLines πούλησε και η Levante Ferries αγόρασε.

Οι επενδύσεις και ο κίτρινος στόλος μεγαλώνει…
Σε αυτό το χρονικό διάστημα που συζητάμε από 23/11/2018 έως σήμερα Σεπτέμβρη του 2019, η εταιρία εκτός της αγοράς του ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, αγόρασε και το ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ για τη γραμμή Ιθάκη-Σάμη –Πάτρα. Και πρόσφατα και το KOPERNIK για τη γραμμή Σμύρνη – Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα η εταιρεία προέβη, συνεχίζει ο κ. Πυλαρινός, στην ολοκληρωτική αναγέννηση του ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ , αναγέννηση που ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια ευρώ και στην ανακαίνιση του ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ κόστους . Σημειώστε ότι και στα δυο πλοία συνεχίζονται οι ανακαινίσεις διότι λόγω σεζόν αναγκαστήκαμε να τα βγάλουμε στα δρομολόγια πριν ολοκληρωθούν τα σαλόνια και άλλα τμήματα φιλοξενίας. Και επίσης ολα μας τα πλοία το επόμενο διάστημα θα έχουν περιοδικές διακοπές για αναβάθμιση.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο η Levante Ferries επένδυσε για αγορές , αναβάθμιση των πλοίων της  και διαφήμιση περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα διαθέτουμε ιδιόκτητο στόλο με πέντε πλοία, τα τέσσερα είναι στις γραμμές Ζακύνθου και Κεφαλονιάς : Fior  di Levante, Mare di Levante, ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ ,  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ και το πέμπτο το ΣΜΥΡΝΑ (ex KOPERNIK), αναγεννιέται για να αναλάβει την ιστορική γραμμή Σμύρνη (Τουρκίας) – Θεσσαλονίκη

Ακούγονται στην «πιάτσα» του Πειραιά και για άλλες αγορές κ. Πυλαρινέ.
Ε, ναι… Ο πρόεδρος της εταιρίας ο κ. Γιώργος Θεοδόσης δεν σταματάει να ψάχνει, να ανακαλύπτει πλοία προς αγορά..  Ο κ. Στρατής Απέργης ο Γενικός Δ/ντης είναι αυτός που υλοποιεί το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρίας και κυρίως την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις υπηρεσίες μας.. Ναι βέβαια , έρχονται και άλλα καράβια.

Οι αγορές νέων πλοίων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του κ. Θεοδόση.. του Mr 11880..

Η γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη
Κυριε Πυλαρινέ,  Μια μου μιλάμε για γραμμές και καράβια. Όλα εντάξει με τη γραμμή Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη? Θα διατηρηθεί και την επόμενη χρονιά?

Βεβαίως και θα διατηρηθεί. ΤΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ εξυπηρετεί τη γραμμή, είναι και αυτό πρόσφατα ανακαινισμένο και το επόμενο διάστημα θα αναβαθμιστεί περισσότερο, είναι ένα καράβι που έχει αγαπηθεί, χάρη στον Κεφαλονίτη καπετάνιο του τον Διονυση Μπαράκο και το πλήρωμά του… Γιατί να μην συνεχιστεί η γραμμή??

Ακούγονται διάφορα.. ξέρετε…

Αναλάβαμε μια υποχρέωση κ. Χιόνη. Να συνδέσουμε την Κεφαλονιά και την Ιθάκη με την Πάτρα και θα  τηρήσουμε αυτή μας την υποχρεώση στο ακέραιο και με μεγάλη χαρά..

Η διαφήμιση των νησιών μας σε Πανελλαδική καμπάνια
Τόσο τα προηγούμενα χρόνια όσο και την τρέχουσα σεζόν η εταιρία επενδύει σταθερά στη διαφήμιση. Κάθε χρονιά τα διαφημιστικά της posts στην τηλεόραση είναι ένα γεγονός λόγω της πρωτοτυπίας τους και της αποδοχής τους από το κοινό. Το κόστος της  διαφήμισης του 11880 με τον κίτρινο στόλο να καλεί τον κόσμο στα νησιά μας , κάθε χρόνο ξεπερνάει τα 1.500.000 ευρώ.

Η διαφήμιση του 2019 για την Κεφαλονιά με τον κανταδόρο (ανωτέρω video) ξεπέρασε κάθε προηγούμενο φέροντας στην Κεφαλονιά και το Θιάκι χιλιάδες επισκέπτες.  Επισκέπτες που πάνε όπου πάει ο κίτρινος στόλος, επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με το Fioro, το πιο ωραίο φέρυ μποτ του κόσμου (2014) και με κάθε πλοίο του διάσημου «κιτρινου στόλου του 11880»!

Οι τιμές των εισιτηρίων ίδιες από το 2014
Οι μεγάλες επενδύσεις σε αγορές πλοίων και εκσυγχρονίσεις τους  και το κόστος της διαφήμισης είναι φυσιολογικό να αυξήσουν και τη τιμή των εισιτηρίων στις γραμμές της Κεφαλονιάς.  Όμως , όχι!

Ο κ. Πυλαρινός βεβαίωσε ότι από το 2014 που η εταιρία δραστηριοποιείται στις ακτοπλοϊκές γραμμές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ΔΕΝ έχει γίνει η παραμικρή αύξηση στα εισιτήρια. Οι τμές είναι σταθερές για πέντε περίπου χρόνια παρόλο που εκτός των επενδύσεων αυξήθηκε και η τιμή των καυσίμων.

Μια σημαντική  πληροφορία που δεν γνωρίζουν όσοι δεν ταξιδεύουν συχνά ακτοπλοϊκώς .

Όμως, διευκρινίζει ο κ. Πυλαρινός τα πράγματα αλλάζουν για την ελληνική ακτοπλοΐα από την 01/01/2020 καθώς σταματάει η χρήση του «μαύρου» πετρελαίου για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και τα πλοία ανά την επικράτεια θα χρησιμοποιούν ένα νέο καύσιμο πολύ πιο ακριβό από το προηγούμενο. Ετσι λοιπόν υποχρεωτικά οι τιμές των εισιτηρίων θα αυξηθούν εξ αιτίας της αλλαγής του καυσίμου .

Οι καθυστερήσεις ταλαιπώρησαν…
Η αυξημένη κίνηση έφερε και καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις πλοίων συγκεκριμένες ημέρες της «καυτής σαιζόν» .. Τις ημέρες που όλοι θέλουμε να ταξιδέψουμε και δημιουργείται το αδιαχώρητο στα λιμάνια, στα αεροδρόμια και στις Εθνικές οδούς.  Σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα τουριστικά σημεία του πλανήτη.

Οι καθυστερήσεις όμως εκνευρίζουν τους επιβάτες που προσδοκάνε να ξεκινήσουν τις διακοπές τους χαλαρά και να απολαύσουν το ταξίδι..

Kύριε Πυλαρινέ οι ακτοπλοϊκές εταιρίες καθυστερούν τις αναχωρήσεις για να γεμίσουν τα γκαράζ τους με αυτοκίνητα και να έχουν περισσότερα έσοδα ανά δρομολόγιο ανεξάρτητα της ταλαιπωρίας των επιβατών?

Και η απάντηση:

Πρώτα από όλα δώστε μου την ευκαιρία να ζητήσω εκ μέρους της εταιρίας συγνώμη για τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν εφέτο και ταλαιπώρησαν τους επιβάτες μας και τα πληρώματά μας.  Τους διαβεβαιώνουμε ότι καταγράψαμε όλες τις αδυναμίες της φετινής σεζόν και η διαμόρφωση των δρομολογίων μας το καλοκαίρι του 2020 θα είναι βελτιωμένη.

Η εταιρία, οι ακτοπλοϊκές εταιρίες,  ΔΕΝ θέλουν καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις γιατί αυτό μετατρέπεται σε κόστος, καθώς η μια καθυστέρηση μετακυλύει σε όλα τα επόμενα δρομολόγια , το προσωπικό καταπονείται το ίδιο και οι επιβάτες. Καθυστέρηση για την εταιρεία σημαίνει ζημιά και σε χρήμα και σε δυσαρεστημένους επιβάτες. Δεν ευσταθεί λοιπόν ο ισχυρισμός της ερώτησής σας ότι καθυστερούμε για να φουλάρουμε.

Οι βασικοί λόγοι καθυστέρησης είναι:

  • Να περιμένουμε ασθενοφόρο για διακομιδή ασθενούς
  • Να γίνει τροχαίο και να αποκλειστούν στην εθνική οδό λεωφορεία του ΚΤΕΛ
  • Οι συνήθεις όμως λόγοι καθυστέρησης είναι οι καθυστερημένοι επιβάτες. Αυτοί που κόβουν εισιτήριο 10 λεπτά πριν αναχωρήσει το πλοίο! Είναι πραγματικά αδιανόητο να ταξιδεύεις Ιούλιο, Αυγουστο μήνα και να μην έχεις φροντίσει να έχεις εισιτήριο όταν μάλιστα έχεις και μωρό στο αυτοκίνητο!
  • Καθυστέρηση προκαλούν και οι ελλιπείς υποδομές στα λιμάνια κυρίως στο λιμάνι της Ζακύνθου το οποίο δεν μπορεί πια να ανταπεξέλθει στην αυξημένη κίνηση.  Τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να βγουν από το φέρυμποτ σε διαρκή ροή! Μέσα στο λιμάνι γίνεται μποτιλιάρισμα , καθυστερεί να αδειάσει το πλοίο άρα καθυστερεί να φύγει , καθυστερεί να φθάσει στην Κυλλήνη να συνεχίσει δρομολόγιο για Κεφαλονιά.. Μια καθυστέρηση τινάζει στον αέρα όλα τα δρομολόγια της ημέρας.

Το κλειδί του γρήγορου ταξιδιού βρίσκεται στο ..κινητό μας!!
Υπάρχει λύση για αυτή την κατάσταση που μόλις περιγράψατε κ. Πυλαρινέ?

Λύση υπάρχει, λέει ο κ. Πυλαρινός, και αυτή βρίσκεται στο κινητό σας!  Η χρήση του eticketing! Μπορείτε να κατεβάσετε στο κινητό σας την εφαρμογή της LevanteFerries και να κλείνετε τα εισιτήρια σας με μερικά αγγίγματα της οθόνης του. Κλείνετε εισιτήριο , σας δίνεται ένας κωδικός και δείχνοντας το κινητό σας στην είσοδο του πλοίου μπαίνετε , χωρίς τις ουρές του πρακτορείου.

Αυτή την εφαρμογή την έχουμε εγκαταστήσει χρόνια, είναι κάτι πρωτοποριακό που αν εφαρμοστεί από το μεγαλύτερο μέρος των επιβατών μας -μακάρι και από το σύνολο- δεν θα υπάρξει πια πρόβλημα καθυστερήσεων.

Για να προλάβω την επόμενη ερώτησή σας, σας λέω ότι δεν κάνουμε τηλεφωνικές κρατήσεις γιατί δεν είναι αξιόπιστες.  Τηλεφωνούσαν για κράτηση αλλά φοβούμενοι μην χάσουν το πλοίο κάνανε κρατήσεις και σε επόμενα δρομολόγια χωρίς να ακυρώνουν τα προηγούμενα αφού δεν υπάρχει και προκαταβολή. Ετσι στα χαρτιά το πλοίο φαινόταν γεμάτο, περίμεναν έξω αυτοκίνητα που υποτίθεται δεν είχαν χώρο και γινόταν ένα απίστευτο αλαλούμ και παρεξηγήσεις.

Οι εκπτώσεις στα εισιτήρια και το δικαίωμα στο Μεταφορικό ισοδύναμο!

Το ότι η εταιρία κρατάει σταθερή τιμή εισιτηρίων από το 2014 είναι από μόνο του μια έκπτωση.. Όμως παρόλα αυτά τους χειμερινούς μήνες η εταιρία ανακοινώνει εκπτώσεις για κάποιο χρονικό διάστημα που δεν μετακινείται ο κόσμος , σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο.

Σας ενημερώνω λοιπόν, συνεχίζει  ο κ. Πυλαρινός, ότι τις επόμενες ημέρες η εταιρία θα ανακοινώσει τις εκπτώσεις της χειμερινής σεζόν και τη διάρκειά τους.

Με την ευκαιρία επιτρέψατέ μου να επισημάνω ότι δεν φαίνεται να κάνουν οι Κεφαλονίτες και οι Θιακοί χρήση του δικαιώματός τους στο Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα που εγγράφεται ο κάθε μόνιμος κάτοικος του νησιού, αποκτάει έναν κωδικό και με αυτόν κλείνει το εισητήριό του.  Σε διάστημα ενός μηνός στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει θα πάρει πίσω 5 ή 6 ευρώ. Αυτό ισχύει μόνο για φυσικά πρόσωπα όχι για αυτοκίνητα.  Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ΔΕΝ επιδοτεί τις εταιρίες, ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ τα χρήματα στον επιβάτη!!

Θιακοί, Κεφαλονίτες, Ζακυνθινοί έχουμε πια τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους του Αιγαίου. Γιατί δεν κάνουμε χρήση αυτού του δικαιώματος? Παρόλο που το Μεταφορικό ισοδύναμο ισχύει 12 μήνες τον χρόνο, η εταιρία θα κάνει και την δική της έκπτωση τους χειμερινούς μήνες!

Τρείς είναι οι συνεταίροι για ασφαλή και γρήγορα ταξίδια
Κύριε Πυλαρινέ ποιο είναι -εν κατακλείδι – το μυστικό για γρήγορο και φθηνό ταξίδι?

Και ασφαλές ταξίδι…

Πρωτίστως ασφαλές, σωστά διορθώσατε..

Κυρία Χιόνη, σε ένα ταξίδι , συμμετέχουν τρεις :

O ακτοπλόος, ο εφοπλιστής (ο κάθε μεταφορέας) ο οποίος οφείλει να προσφέρει ασφάλεια, ποιότητα ταξιδιού , τίμια αντιστοιχία υπηρεσιών /τιμής εισιτηρίου και συνέπεια στις ώρες των δρομολογίων.

Οι επιβάτες που πρέπει να αποκτήσουν μια νέα κουλτούρα, να οργανώνουν έγκαιρα το ταξίδι τους (πλην επειγόντων περιστατικών βέβαια), να χρησιμοποιούν το e-ticketing , να είναι μισή ώρα πριν την αναχώρηση στο λιμάνι και να κάνουν χρήση του δικαιώματός τους για Μεταφορικό Ισοδύναμο..

Ο τρίτος συνεταίρος είναι το κράτος και ο κάθε δήμος.. Δηλαδή οι υποδομές στα λιμάνια. Ο εκσυγχρονισμός τους, η στελέχωση του Λιμενικού Σώματος..

Να σας υπενθυμίσω ότι η εταιρία έκανε εφέτος μια ακόμα επένδυση στο Fioro. Με κόστος περισσότερπ από 350 χιλ. ευρώ και χωρίς επιδότηση,  εγκατέστησε μονάδα ώστε το Fioro να παίρνει ρεύμα από το λιμάνι της Κυλλήνης και να γεμίζει στην διάρκεια της διανυκτέρευσης του. Έτσι δεν έχουμε θόρυβο στο λιμάνι και ηχορύπανση. Διάβασε τα σχετικά ρεπορταζ εδω  και εδω .

Το ίδιο που έκανε το λιμάνι της Κυλλήνης έπρεπε να κάνουν και τα λιμάναι του Πόρου και της Σάμης!  Υπήρξε επιδότηση για τα λιμάνια, αλλά δεν ζητήθηκε από τα λιμάνια της Κεφαλονιάς , ούτε από τη Σάμη , ούτε από Πόρο..

Εάν λοιπόν αυτοί οι τρεις «συνεταίροι» για ασφαλή , άνετα και γρήγορα ταξίδια , τηρούν ο καθένας τις υποχρεώσεις του και αξιώνουν τα δικαιώματά τους, τα ταξίδια μας ακόμα και τον 15 Αυγουστο θα ξεκινάνε και θα λήγουν με χαμόγελα και όχι εντάσεις και άγχος..

Εμείς από την πλευρά μας σαν LevanteFerries , έχουμε αποδείξει ότι τηρούμε τις υποχρεώσεις μας με συνέπεια και είμαστε ανοικτοί σε βελτιώσεις ανεξαρτήτως κόστους..  Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο επιβάτης και ακόμα περισσότερα το κράτος ή ο δήμος στις υποδομές (λιμάνια δρόμους).

Γιατί κ. Χιόνη , τα σύγχρονα καράβια θέλουν και σύγχρονα λιμάνια!

 Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Πυλαρινέ για την παρουσία σας στο studio και τη συζητησή μας, ακούσαμε ενδιαφέροντα αλλά και χρήσιμα θέματα που μας αφορούν ως επιβάτες..

Επιτρέψατέ μας εκ μέρους των Ακροατών και Αναγνωστών μας να ευχαριστήσουμε τα πληρώματα των πλοίων της Levante Ferries για την φροντίδα τους στα ταξίδια μας , τους καπετάνιους , τους μηχανικούς και σε όλους όσους κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη , πιο ευχάριστη στη διάρκεια των ταξιδιών μας με τον κίτρινο στόλο.

Και εμείς σας ευχαριστούμε κ. Χιόνη για την ευκαιρία που είχαμε να μιλήσουμε για την εταιρία μας , τη πολιτική της και  την εμμονή της στην ασφάλεια και την ποιότητα.

Επιμέλεια Κειμένου : Ελένη Δ. Χιόνη