Ο Όμιλος εξετάζει πάντοτε σχέδια επέκτασής του σε δρομολόγια

Σενάρια κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες για αποχώρηση των Μινωικών και κατ’ επέκταση του Ομίλου Grimaldi από την Ελλάδα. Σενάρια που έφθασαν μέχρι τη Νάπολη, έδρα του Ομίλου προκαλώντας την κατηγορηματική διάψευση.
«Δεν φεύγουμε από την Ελλάδα. Δεν ξέρουμε ποίοι κυκλοφόρησαν τα σενάρια αυτά και που αποσκοπούν» ήταν η αντίδραση στελεχών του Ομίλου οι οποίοι προσέθεσαν: «Δεν υπάρχει θέμα απόσυρσης από την Ελλάδα ούτε μέσω Γριμάλντι ούτε μέσω Μινωϊκών». Μάλιστα επεσήμαναν ότι ο Όμιλος εξετάζει πάντοτε σχέδια επέκτασής του σε δρομολόγια αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την κατάσταση της ακτοπλοϊκής αγοράς.

Απόσυρση από το Χρηματιστήριο
Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι έκανε την εμφάνισή του στα δρώμενα της ελληνικής ακτοπλοΐας, πριν από 12 χρόνια, τον Μάιο του 2007. Στις 18 Απριλίου του 2019, απέσυρε από το ελληνικό χρηματιστήριο, με την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη Minoan Lines (Μινωικές Γραμμές), αφού κατέχει το 98% της εταιρείας, παραμένοντας όμως στα δρώμενα της ελληνικής ακτοπλοΐας, ενώ κυριαρχεί στην Αδριατική κυρίως λόγω της χωρητικότητας των πλοίων του.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Grimaldi Group SpA και πρόεδρος του Δ.Σ. των Minoan Lines δεν έχει την υποχρέωση να ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα των Μινωικών Γραμμών σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές της, τον όμιλο Attica και την ΑΝΕΚ. Ο Εμάνουελ Γκριμάλντι έπραξε παρομοίως και με άλλες δύο εταιρείες που εξαγόρασε παλαιότερα. Την ACL, την οποία απέσυρε από το Χρηματιστήριο του Όσλο, και τη Finnlines. Όπως έχει δηλώσει «η πολιτική που ακολουθώ για κάθε εταιρεία της οποίας αποκτώ το πλειοψηφικό πακέτο και τον έλεγχο είναι να την απορροφά ο όμιλος Grimaldi και να της βγάζω από το Χρηματιστήριο».

Στελέχη του Ομίλου τόνιζαν: «Οι Μινωικές δεν χρωστάνε, έχουν ρευστό στα ταμεία και δεν χρειάζονται να αντλήσουν λεφτά από το χρηματιστήριο. Οπότε δεν υπήρχει λόγος να παραμείνουν στο ταμπλό και να πληρώνουν στο Χ.Α. για τη συμμετοχή τους έχοντας να διαχειριστούν μόνο γραφειοκρατικά θέματα.»
Το όνομά του Εμάνουελ Γκριμάλντι έχει ακουστεί στο πρόσφατο παρελθόν ως ενδιαφερόμενου για είσοδο στον όμιλο Attica εφόσον έμπαινε πωλητήριο αλλά και για ενδεχόμενη είσοδό του ως επενδυτή στην ΑΝΕΚ. Όμως από πέρσι δεν γίνεται καμία αναφορά σε αυτά τα σενάρια.
Πριν από έναν χρόνο, στο πλαίσιο του συνεδρίου «XXII Euromed Convention From Land to Sea», ο Γκριμάλντι είχε δηλώσει:

«Έχουμε κάνει μια μεγάλη επένδυση στις Μινωικές. Αν υπάρξουν πιθανότητα και ευκαιρίες ή γίνουν κάποιες συγχωνεύσεις, είμαστε η πιο δυνατή εταιρεία. Έχουμε πάρα πολλά λεφτά και θα δούμε τι θα κάνουμε. Δεν θα πάμε να πάρουμε σκουπίδια, ούτε θα πάρουμε εύκολες αποφάσεις. Αν κάνουμε επένδυση, θα την κάνουμε σε κάτι που θα έχει προοπτική. Σε οτιδήποτε. Μπορεί να είναι και πλοία. Αναζητάμε σε κάθε περίπτωση κάτι πετυχημένο, με διάρκεια. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Αναζητώ επενδύσεις. Kάνω σχέδια στο μυαλό μου. Έχω τον χρόνο να κοιτάξω γύρω μου, με την ησυχία μου, για να πάρω αποφάσεις. Ο όμιλος είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έχουμε διαθέσιμα μετρητά. Αν δεν εμφανιστεί ούτε μία ευκαιρία στην ελληνική ακτοπλοΐα, θα έχω διαθέσιμα δικά μου πλοία και στο ελληνικό περιβάλλον και θα είμαι ανταγωνιστικός» για να προσθέσει:
«Η εταιρεία, η Μinoan είναι υγιέστατη. Μετά από 10 χρόνια με χρέη και δυσκολίες, χωρίς να δίνει μέρισμα στους μετόχους, κατάφερε όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να επιστρέψει στην κερδοφορία, να μηδενίσει τον δανεισμό της και να επεκταθεί σε Χανιά και Κυκλάδες. Η εταιρεία έχει τρία πανέμορφα πλοία, τρία παλάτια και το catamaran Σαντορίνη από τα καλύτερα στην Μεσόγειο.»

Του Μηνά Τσαμόπουλου