Νάπολη, 20 Απριλίου 2023: Μόλις δύο ημέρες μετά τους εορτασμούς για την παράδοση του GREAT ANTWERP, του πρώτου πλοίου πολλαπλών χρήσεων ro-ro κατηγορίας «G5» του Ομίλου Grimaldi, μια νέα τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Hyundai Mipo Dockyard Co. Ltd., στο Ulsan (Νότια Κορέα), για την καθέλκυση του αδελφού πλοίου GREAT LAGOS.

Το δεύτερο πλοίο της κατηγορίας G5 πήρε το όνομά της από την πόλη του Λάγος στη Νιγηρία: το λιμάνι της εξυπηρετείται για δεκαετίες από τον όμιλο Grimaldi, ο οποίος λειτουργεί εκεί τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό Ro-ro πολλαπλών χρήσεων στη Δυτική Αφρική.

Το GREAT LAGOS έχει μήκος 250m και πλάτος 38m. Ο καινοτόμος σχεδιασμός της συνδυάζει υψηλή ικανότητα φόρτωσης με μεγάλη προσοχή στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: όλα τα πλοία της κατηγορίας G5 είναι σε θέση να μεταφέρουν 4.700 γραμμικά μέτρα κυλιόμενου φορτίου, 2.500 CEU και 2.000 TEU. Σε σύγκριση με την προηγούμενη κατηγορία G4, τα νέα πλοία έχουν την ίδια χωρητικότητα για κύλιση εμπορευμάτων, ενώ η χωρητικότητα εμπορευματοκιβωτίων διπλασιάζεται.

Παρά την αυξημένη χωρητικότητά του, χάρη σε πολυάριθμες τεχνολογικές λύσεις αιχμής που στοχεύουν στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, το νέο πλοίο είναι σε θέση να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά τόνο που μεταφέρεται έως και 43% σε σύγκριση με άλλα πλοία πολλαπλών χρήσεων Grimaldi ro-ro.

Μετά την παράδοσή του, η οποία αναμένεται αυτό το καλοκαίρι, το GREAT LAGOS θα αναπτυχθεί στις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών που προσφέρει ο όμιλος Grimaldi μεταξύ Βόρειας Ευρώπης και Δυτικής Αφρικής, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η ποιότητά τους. Οι άλλες πέντε μονάδες της κατηγορίας G5 – δηλαδή το GREAT ANTWERP και τα υπόλοιπα τέσσερα αδελφά πλοία που θα παραδοθούν μεταξύ 2023 και 2024 – θα αναπτυχθούν επίσης στις ίδιες διαδρομές.