Καθήκοντα κυβερνήτη θα αναλάβει μέσα στο 2021 για πρώτη φορά γυναίκα στο πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Αβραάμ Λίνκολν, μία πλωτή πόλη με 5.000 άνδρες και γυναίκες, μόνιμο πλήρωμα. Η Έιμι Μπάουερνσμιντ, με περισσότερες από τρεις χιλιάδες ώρες πτήσης στο ενεργητικό της, γράφει ιστορία καθώς σπάει ένα ανδροκρατούμενο οχυρό.

Η Έιμι Μπάουερνσμιντ αποφοίτησε από την Ναυτική Ακαδημία το 1994, τη χρονιά που το Κογκρέσο κατήργησε τον νόμο που απαγόρευε στις γυναίκες να υπηρετούν σε πολεμικά πλοία ή αεροπλάνα.

Έχοντας εκπαιδευτεί ως πιλότος ελικοπτέρων, έχει πάνω από 3.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της. Όπως λέει η ίδια, ακολουθεί πάντα μία αρχή που της εμφύσησε η μητέρα της: «Μην αφήσεις ποτέ μια ευκαιρία που θα σε πάει ένα βήμα πιο μπροστά».

«Πολλές φορές στη ζωή είσαι λίγο νευρική ή φοβάσαι να κάνεις κάτι επειδή νομίζεις ότι θα αποτύχεις. Και λοιπόν; Εννοώ… Ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί εάν αποτύχω; » είπε η Έιμι Μπάουερνσμιντ.

Η γεννημένη στο Μιλγουόκι βετεράνος πιλότος παραδέχτηκε ότι δεν είναι εύκολο να σπας στερεότυπα και να κατακτάς ανδροκρατούμενα οχυρά.