Το 2023 θα είναι μια σημαδιακή χρονιά για τη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας. Μέσα στο α’ τρίμηνο του έτους αναμένεται να αποκτήσουν τον έλεγχο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας οι νέοι ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου και τον επιχειρηματία Πάνο Ξενόκωστα, οι οποίοι, έπειτα από πολύμηνες διεργασίες, έφτασε η ώρα να αναλάβουν τον έλεγχο των δύο ναυπηγείων, με τον πρώτο από τους δύο να αναλαμβάνει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τον δεύτερο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας

Εκκρεμότητα υπάρχει μόνο για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, καθώς εκκρεμεί η δικαστική «σφραγίδα» στο σχέδιο εξυγίανσης που υπέβαλε ο στρατηγικός επενδυτής Onex. Ωστόσο, με δεδομένο ότι το 100% των πιστωτών των ναυπηγείων (τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, εργαζόμενοι) έχουν συνυπογράψει το σχέδιο αυτό, θεωρείται απίθανο η Δικαιοσύνη να το απορρίψει. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο στρατηγικός επενδυτής, Onex, πριν αναλάβει και τυπικά την εταιρεία, φρόντισε να καταβάλει Δώρο Χριστουγέννων, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, στο προσωπικό της εταιρείας.

Οι δύο ιδιώτες επενδυτές έχουν υποσχεθεί επενδύσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ. Πιθανώς να ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ. Η Onex για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση 102 εκατ. δολ. (96 εκατ. ευρώ) από την κρατική αμερικανική επενδυτική τράπεζα DFC.

Αν, μάλιστα, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας αναλάβουν και το έργο της κατασκευής των κορβετών για λογαριασμό του Πολεμικού Ναυτικού, εκτιμάται ότι θα επενδυθούν επιπλέον 50 εκατ. ευρώ από την πλευρά των Onex και Fincantieri, με βάση το μνημόνιο συνεργασίας που έχει συμφωνηθεί. Η εταιρεία, ακόμη, σκοπεύει να παράξει στα ναυπηγεία ανεμογεννήτριες, ενώ βασικός στόχος της θα είναι η ναυπήγηση νέων πλοίων και η ναυπηγοεπισκευή υφιστάμενων σκαφών.

Η Onex θα επιχειρήσει να επωφεληθεί από την επιβολή των νέων στόχων της ΕΕ και του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των πλοίων. Οι στόχοι αυτοί αναμένεται να απαιτήσουν την αντικατάσταση μεγάλου αριθμού σκαφών ή/και εκτεταμένες παρεμβάσεις σε υφιστάμενα σκάφη. Και καθώς το Ναυπηγείο του Νεωρίου έχει υπερκαλύψει προ πολλού τη δυναμικότητά του, απαιτείται νέος ζωτικός χώρος επέκτασης των ναυπηγοεπισκευών της.

Από την άλλη πλευρά, σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται η επένδυση του Ομίλου Προκοπίου στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στόχος του θα είναι η δημιουργία ενός βιομηχανικού cluster παραγωγής σκαφών αναψυχής (κότερα), μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, ανεμογεννητριών, drones κ.λπ. Η εταιρεία προτίθεται να δημιουργήσει ένα πρότυπο ναυπηγείο, το οποίο, εκτός από νέα σκάφη, θα επενδύσει σε νέα προϊόντα με προηγμένα υλικά (ανθρακονήματα), για ναυπηγήσεις, για την κατασκευή drones, ανεμογεννητριών κ.λπ.

Επίσης, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά διεκδικούν μέσω της γαλλικής Naval την κατασκευή μέρους των κορβετών, εφόσον βεβαίως περιέλθει στη γαλλική εταιρεία το συγκεκριμένο συμβόλαιο. Ωστόσο, ο εφοπλιστής δεν βασίζεται σε αυτό και ο πρωταρχικός του στόχος είναι η δημιουργία ενός παγκόσμιας κλάσης ναυπηγείου, που θα καταστεί το μεγαλύτερο της Μεσογείου.

Σήμερα στα δύο ναυπηγεία, Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, απασχολούνται περίπου 600 εργαζόμενοι, με δεδομένο ότι η εξυγίανση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επέβαλε την απόλυση του συνόλου του προσωπικού (πάνω από 1.000 εργαζόμενοι). Μετά την είσοδο των δύο ιδιωτών επενδυτών, και σε ορίζοντα τριετίας, δεν αποκλείεται τα δύο ναυπηγεία να απασχολούν πάνω από 5.000 άτομα προσωπικό.